CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

"1998. október 27-én a Vasvilla adott otthont a Megyei Szakképzési Napok..."

VÉLEMÉNYCSERE A SOPRONI RÉGIÓ SZAKKÉPZÉSÉNEK HELYZETÉRŐL ÉS JÖVŐJÉRŐL


1998. október 27-én a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola adott otthont a Megyei Szakképzési Napok rendezvénysorozatához kapcsolódó fórumnak. A fórumon résztvettek a helyi középiskolák igazgatói, tanárai és a szakképzéssel foglalkozó vállalkozások képviselői. A megjelenteket Kocsi János a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara irodavezetője köszöntötte, majd Palotai György a soproni önkormányzat részéről ismertette a helyi szakképzés helyzetét.
Elemzésében kiemelte, hogy azok a folyamatok, amik országosan mutatkoznak azok Sopronban is megvannak. Egyre nagyobb az igény a képzett munkaerő iránt ezért a szakképzés egyre inkább eltolódik a szakmunkásképzéstől a szakközépiskolai képzésekig.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ részéről Rimányiné Somogyi Szilvia beszélt a szakképzés megyei helyzetéről. A 90-es évek elején egy óriási változás történt a szakképzések célját illetően. Ma már a munakerőpiac határozza meg a képzések formáit, s ehhez kell alkalmazkodniuk a képző intézményeknek is. Bár megyénk kiemelkedően első az országos foglalkoztatási statisztikában, mégis fontos számbavennünk az előttünk álló feladatokat. A legfrisebb adatok szerint megyénkben 9155 munkanélkülit regisztálnak ez 4,6%-os rátának felel meg az országos 8,9%-oshoz képest. Nagyon magas azoknak a munkanélkülieknek a száma (40%), akik semmilyen szakmával sem, vagy olyan szakmával rendelkeznek, amivel nem tudnak kilépni a munkaerőpiacra. Magas a szakmunkások aránya is (34%). Helyzetüket nehezíti, hogy hiányoznak belőlük azok a képességek (kommunikáció, motiváció, önismeret, innováció…), amelyek alkalmassá tennék őket a munkaerőpiacon való érvényesülésre. A szakképző és a felnőttképző iskoláknak a jövőben ezeknek az ismereteknek, kompetenciáknak a képzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetniük. Végül az igazgatónő elmondta, hogy sajnos még mindig nagyon magas a túlképzés az egyes szakmákban, főleg a pedagógusképzésben.
Dr. Madarász Sándor, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője az igazgatónőhöz kapcsolódva kiemelte az életen át tartó tanulás fontosságát, s annak törvényi, intézményi lehetőségeinek megteremtését. Ehhez kapcsolódva beszélt a 2. esély iskolájáról és az előkészületben lévő Felnőttképzési és emberi erőforrásfejlesztési törvényről, amely a felnőttek részére is lehetőséget biztosítana az első szakma elsajátítására és a pályamódosításra. Szó volt még a képzések minőségbiztosításáról, mint a szakképzés egyik legfontosabb és legaktuálisabb kérdéséről is.
A fórum ezek után hozzászólásokkal és a kérdések felvetésével folyatatódott, majd befejezésül a Nyitott Szakképzési Alapítvány és a Közoktatási Alapítvány képviselőinek részvételével tájékoztató hangzott el a szakképzés pályázati lehetőségeiről.

Merényi Zoltán



1998. október 29., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület