CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

A magyar sakk büszke piramis csúcsa alatt nincs piramis!

Andorján András nemzetközi nagymesterünk a Sakkélet legutolsó számában ezeket írta az isztambuli olimpia kapcsán a magyar sakkozásról

„Magyar szempontból nincs jelentősége ennek az olimpiának. Sakkozásunk padlón, összeomlóban van. Két év alatt tizennégy Nb I-es és Nb IB-s csapat, szakosztály szűnt meg, kétszáznyolcvan jó sakkozó került lapátra, vagy talált csapatot, vagy megkeseredve abbahagyta a játékot. Az egy Patomkin dolog, hogy két évente leküldünk az olimpiára 6 embert, a piramis csúcsát, miközben nincs piramis...
....Összegezve: a legfelsőbb szint még jó, de egy ország nem működhet úgy, hogy csak nemesek legyenek és jobbágyok nem. A derékhad lehetetlenné van téve. Ég a ház! Oltani kéne a tüzet, amíg nem késő!"
Konkrétan, hazánk viszonylatában hozzá sem lehet fűzni egyebet ezekhez a drámai szavakhoz. Alapjában véve a sakk ugyanazokat az utilitarista éhségtüneteket mutatja fel, mint úgyszólván minden sportág. Az amerikai footballban és baseballban nem ritka egy-egy 10 millió dolláros egyéni szerződés sem, ezért nem lehet csodálkozni azon sem, ha az élsakkozók - az a néhány, aki még van - ott érzik magukat jól, ahol dollár díjakat, rajtpénzt fizetnek.
Talán kevesen tudják, hogy a Polgár nővérek - Judit és Zsófia - szinte törzstagjai lettek a Kaszparov-féle nemzetközi Internetes sakk scenáriónak, a Kasparov Chess Wire-nak és Judit 40 órás online szimultánon mérkőzik a lista tagjaival, akár velem is, ha akarom, Zsófia pedig szaktanácsokat ad a jónevű Kasparov sakk-szaklapban.
Alig hiszem, hogy ezeket ingyért teszik, mert akkor aligha utaznának emiatt Londonba vagy New Yorkba, hanem Budapestről, a Magyar Sakkszövetség rendezésében csinálnák.
A magyar sakk lebomlásának okai - ugyanakkor, amikor a szomszédos Ukrajna, a Dél-Amerikai államok, Hollandia és Kína sakkélete is virágzik, sokkal bonyolultabbak, semhogy azokat egyetlen cikkben taglalni lehessen. Blázsik Zoltán dél-magyarországi tudósítónk levele mellé szívesen látnánk dunántúli, soproni, sőt akár külföldön élő sakkszerető magyarok hozzászólását ehez a témához! Szerencsére a budapesti „első szombati" sakkversenyek fáradhatatlan rendezője, Nagy László egyre több külföldi elismerést kap munkásságáért, mely most már Budapesten túl a vidéki versenyek egy részének szervezésére is kiterjed.
Azoknak pedig, akik intenzíven és naprakészen érdeklődnek a nemzetközi sakkélet, versenyek, játszmák, tudósítások iránt, azt ajánlom: kattintsanak a http://Cyberchess.sopron.hu URL-ra, ahol három igen fontos linket találnak:
1. A világ legkorszerűbben, leggyorsabban és legrészletesebben tájékoztató, angol sakk honlapot, a „The week in chess"-t, cikkekkel, képekkel, játszmákkal, letölthető adatbázisokkal stb.
2. A Magyar Sakkszövetség hivatalos honlapját ugyancsak számos kapcsolódási lehetőséggel veresenyek és levelező sakk események felé,
Nagy László „Első Szombati" rendezvényeinek honlapját ismét megannyi külföldi linkkel. Aki ezt a három online információs WEB lapot tanulmányozza, az a sakk nemzetközi és hazai eseményeiről széles perspektívát nyer.
Következő cikkeinkben a sakk jövőjének speciális problémáival fogunk foglalkozni. Legközelebbi sakkcikkünk mottója: „Computerek... áldás, vagy átok?"

Pagony Lajos
sakkrovat-vezető



2001. február 02., péntek 17:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület