CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A csodálatos halfogás

Lk 5.1-11 Amikor egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett oda hozzá, hogy hallgassa az Isten szavát. Látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálót mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, Simonéba, s megkérte, hogy lökje egy kicsit beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet. Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra!” „Mester, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót” - válaszolta Simon -, és így is tett, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy menjenek segíteni. Mentek is, és úgy telerakták mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt. Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok!” Mert a szerencsés halfogás láttán társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus így szólt Simonhoz: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.” Kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték.
Isten nem "kocapecás". Nem ül naphosszat eredménytelenül a vizek partjain, szorongatva az egy szál bambuszrudat vagy valamelyik "mindentudó" nyugati, új "rokonát". (Milyen érdekes analógia! A választott nép a vizek partjairól hurcoltatik el, és oda tér vissza!)
Isten kiveti a hálót, és az tele van. Akik olvasták már Pilinszky költeményét, azokban a csodálatos halfogás végeredménye, az emberhalásszá tétel ebben a formában marad meg: a vergődő halak képe, akik "étek leszünk egy hatalmas halász asztalán".
Akik Istennel valamilyen módon szeretnének együttműködni, azok mind halásznak. Addig azonban, amíg a Galileai tenger partján lakók látható módon tele hálóval foglalatoskodtak, mi gyakran úgy érezzük, hogy üres a hálónk, nincs benne az a nagy fogás. Sőt! Van-e egyáltalán háló, ami az egyik oldalról korlát, a másik oldalról valamiféle biztonság? A szóhasználat átment a hierarchikus papság képes szókincsébe és a "nagy fogás" mindig egy régen távollevő közeledését jelzi, amikor örömmel konstatálják a fordulatot.
Valóban, néha megadatik az öröm, hogy munkatársként örüljünk a végzett munka látható eredményének. Ez azonban nem törvényszerű, és tulajdonképpen nem halfeldolgozónak vagy halszám-strigulálónak hívott Jézus, hanem emberhalásznak. A "kifogottak" (más szóhasználattal a választottak) ott lesznek az asztalon. Sok módon kerülhetnek oda.
Betegen és elfáradtan, egy hirtelen felindulás után, vagy éppen véresen, amikor mártírként fogja ki őket a háló az addig természetesnek vett életelemből, és hasonlóan tátognak, mint a partra vetett halak. (Pilinszky képes szóhasználatába beleborsódzik a hátunk, olyan kifejező leírása a haldoklásnak.) Pedig a Halász szándéka szerint életre fogattatunk ki, és csak saját magunk akadályozhatjuk meg Őt ebben.
- DI -



2001. február 03., szombat 11:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület