CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

A gyermeki kiszolgáltatottságot világszerte kihasználják

Gyerekek veszélyben

300 000 18 évnél fiatalabb gyerek vesz részt fegyveres harcokban világszerte. Ez a tény annak ellenére igaz, hogy az ENSZ az elmúlt év májusában elfogadott egy határozatot a Gyerekek Jogairól, amiben megtiltották a fiatalkorúak részvételét erőszakos cselekedetekben.

5 000 gyereket használtak Kolumbiában az ellenzéki katonai jellegű erők harci és kémfeladatokra. A fegyveres csoportok visszautasították a kérést, hogy ne alkalmazzanak gyerekeket.

250 millió 5 és 14 év közötti gyermek dolgozik a megélhetéséért. 50 millióra becsülik a 12 év alattiak számát, akik veszélyeztetett környezetben dolgoznak.

300 000 amerikai gyereket alkalmaznak idényjellegű munkára farmokban, ahol gyakran napi 12 órát dolgoznak.

1,2 millió egyiptomi gyereket foglalkoztatnak gyapotfarmokon a levélkárosítók felkutatására a nyári hónapokban. Ezek a gyerekek kézzel távolítják el a sérült levélrészeket.

1/3-a az összes orosz fiatalnak bűnügyi eljárásban érdekelt, és a vizsgálati fogság és kihallgatás alatt különböző erőszaknak van kitéve.

100 000 az USA-ban fogva tartott és börtönbe zárt fiatalok száma - annak ellenére, hogy az elmúlt hat évben számuk csökken.

4 amerikait végeztek ki az elmúlt évben, akik akkor követtek el súlyos bűncselekményt, amikor 18 év alattiak voltak.

Ez a jég még túl sok az italokba!

A tudósok szeretik feltenni a kérdést: mi lenne, ha? Ezek között szerepel a kérdés, mi lenne, ha az Antarktisz jege elolvadna? A Föld jégmennyiségének 91%-át tartalmazza, ami ha elolvadna, egy újabb özönvizet hozna létre. A Föld melegedése miatt az antarktiszi jégmennyiséget rendszeresen vizsgálják. Pl. az Angol Antarktiszi Felmérés rendszeres megfigyelést végez az alábbi képen látható kis-repülőkkel vagy gyakrabban űrfelvételek segítségével. Az elmúlt hét évben megfigyelés alatt tartották a Nyugat-Antarktiszi Jégmezőt (NY-AJ), ami Fenyő Szigeti Gleccser néven ismert. A hét év vizsgálata alapján az elmúlt héten hozták nyilvánosságra, hogy ezen idő alatt a gleccser 31 köbkilométer jeget veszített, amit 4 gigatonna évenkénti veszteségként is kifejezhetünk. Úgy számolták, hogy a Fenyő Sziget jégvesztése a tengerek szintjét 0,01 mm-el emelte meg. Ez nem sok, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a NY-AJ évente 122 m-el kisebb a 7500 évvel ezelőtti utolsó Jégkorszak óta, az már többet jelent. Ha a teljes NY-AJ elolvadna, a tengerek szintje 5 méterrel emelkedne. Itt az idő, hogy elkezdjük építeni az új Bárkát?

A cikk a TIME magazinból került átvételre



Tvordy György

2001. február 09., péntek 11:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület