CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A Magyar Borvárosok Egyesületének elnökségi ülése

2001. február 9-én Sopronban tartotta a Magyar Borvárosok Egyesületének elnöksége ezévi első ülését Dr. Gimesi Szabolcs elnök - Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Kerényi János elnökségi tag - Pécs alpolgármestere, Szabó Gyula elnökségi tag - Gyöngyös polgármestere és Keglovich István titkár részvételével.

Keglovich István titkár tájékoztatója szerint az elnökség a napirendi pontoknak megfelelően meghatározta az ezévi első közgyűlés - feltehetően március hó végi - időpontját, amelynek helyszíne a felajánlásoktól függ. A millenniumi közgyűlés az elmúlt alkalommal Budapesten volt, a 2000. év első közgyűlése pedig Egerben. Az elnökség szándéka az, hogy ez alkalommal a közgyűlés az Alföldön legyen. A következő közgyűlés három szempontból is jelentős, egyrészt ez az idei első közgyűlés, másrészt - a második ciklus leteltével - tiszújító közgyűlés lesz, harmadsorban pedig az előző évi zárszámadásra, az eredmények értékelésére és az ezévi munkaterv elfogadására is ezen a közgyűlésen kerül majd sor.

Az elnökség a 2001. évi munkatervhez több javaslattal járult hozzá:
2000. év őszén az egyesület kiírt egy pályázatot borvárosokban működő - a magyar szőlő és borkultúra ápolásával foglalkozó - szervezetek részére, a helyi rendezvények, kiadványok, oktatási programok támogatására.
A tavalyi 600.000 forintos pályázati alapból négy város nyert: Csongrád, Tokaj, Pécs és Sopron egyenként százötven-ezer forintot. Az elnökség javaslata alapján ezt a pályázati alapot kellene növelni, a 2000. évben pályázatot nem  nyert városokra fókuszálva.
 

Az elnökségi ülés résztvevői:
Keglovich István titkár, Szabó Gyula elnökségi tag, 
dr. Gimesi Szabolcs elnök, Kerényi János elnökségi tag

A szükséges források egyelőre a tagdíjból állnak, de együttműködési megállapodások révén szeretnék bővíteni a lehetőségeket.

A Magyar Borok Háza Kft. által megküldött együttműködésre vonatkozó javaslat több pontjára az elnökség pozitívan reagált. Ezek közül a legfontosabbak:
A Borvárosok együttes bemutatójának megrendezése a Magyar Borok Házában, melynek során a borvárosok és bortermelők - 2001-ben négy város - lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.
A Hegyközségeket támogató marketing team kialakítása a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával.
 Borvidéki bemutatók szervezése a Magyar Borok Házában.
A Magyar Borok Házában kiállítói vitrin biztosítása a Magyar Borvárosok bortermelői részére (Sopron város bora -P écs város bora stb.); ez akár másfél hónapon belül megvalósulhat.
Keglovich István szerint a Magyar Borok Házának a Borvárosok Szövetségéhez eljuttatott együttműködési javaslatai egyébként nyitott kapukat döngetnek, mert a millenniumi közgyűlésen elhangzott, hogy az Magyar Borvárosok Szövetségének koordinációs szerepet kell betöltenie az olyan szervezetek között amelyek foglalkoznak a magyar szőlő és borkultúrával, akár a törvény által előírtan, akár nem, ez esetben meg lehet említeni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, az FVM Agrármarketing Centrumot, az adott településeken működő Hegyközségi Tanácsokat és még számos civil szervezetet, mint például a soproni Bormarketing Műhely, a Villányi Borút Egyesület, a Tokaji Borút Egyesület, az Egri Borút Egyesület.

Az elnökségi ülésen további javaslatra is sor került együttműködési megállapodás kidolgozására a hegyközségi tanácsokkal. Ezen -  Sopron város által tett - javaslatban megfogalmazódik, hogy a borvárosok önkormányzatai és a hegyközségi tanácsok közösen gondolkodnak egy olyan személlyel vagy társasággal való szerződéskötésről, mely alapján az egyesület operatív tevékenysége dominánsabban mutatkozik.
Az elnökség  javasolja majd a közgyűlésnek, hogy a mind a tizennyolc polgármester mellett jelöljenek ki egy olyan személyt, aki havonta pár órát foglalkozik kapcsolattartással, azokkal a kérdésekkel, amelyek nem a polgármester feladata, de az együttműködéshez, az operatív feladatok ellátásához  feltétlenül szükséges. Ilyen már van Pécsen, Gyöngyösön, Sopronban.
A Magyar Borvárosok Szövetsége egy olyan négy nyelvű kiadványt fog megjelentetni az első negyedévben háromezer példányban, ahol minden város bemutatkozik,  a hátoldalon Magyarország térképével, amelyen be lesznek jelölve a borvárosok. Ez lesz az első kézzelfogható közös marketing-kiadványa az egyesületnek.
A következő javaslat egy országos szakmai fórum megszervezése a szőlész-borászok részére, ahol részben a modern kori termesztés-technológiai kérdésekre, értékesítési problémákra kapnának a résztvevők választ, illetve arra, hogy a kínálat-kereslet megismerése terén milyen oktatási szisztémákat szeretnének a marketing-kommunikációban alkalmazni  Az egynapos fórum megszervezésében az egyesület számít a felsőoktatási intézmények, az FVM AMC Kht aktív részvételére.

té-sztoth



2001. február 10., szombat 14:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület