CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Február 12-én 3 órakor NEAR Shoemaker találkozott EROSSZAL!

A randi megtörtént!
Délután háromkor NEAR Shoemaker találkozott „EROSSAL"

A NASA és vele együtt a világ űrkutatása újabb korszakalkotó sikert ünnepel! A Near Shoemaker űrkutató jármű 5 éves bolyongás és a fényképek százezreinek továbbítása után, ma, február 12-én délután 3-kor leszállt az EROS asteroid felszínére.
Az eseményt a híradások alapján előre jeleztük, és azt is, hogy noha a leszállási sebességet szabályozó rakéták automatikája úgy volt beállítva, hogy kb. 5 mérföldes óránkénti sebességgel történjék meg, Eros 180 millió mérföldes távolságát tekintve Földünktől, maguk a szaktervezők sem lehettek biztosak abban, hogy minden simán megy majd.
Most azonban szerényen bár, de titkolhatatlan büszkeséggel jelentik, hogy a kalandos vállalkozás és annak végrehajtása 1%-os eltérési ráta mellett tökéletesen zajlott le.
A NEAR Shoemaker most az EROS felszínén megpihenve még hónapokon át fog adatokat sugározni a Földre. Sajnos a legelső, közvetlenül az EROS felszínéről készült fényképet a New York Times napilap „Copyright" jogainak megsértése nélkül nem közölhetnénk, de biztosíthatlak benneteket, hogy a fotó semmiben sem különbözik a Hold vagy Mars felszínéről küldött képektől: nagy laposság és rajta mindenféle gödrök, amiket a fantázia űrkutyák lábnyomától kezdve tengeri herkentyűk búvóhelyéig mindennek elkeresztelhet, szabad a vásár, s majd csak akkor leszünk bizonyosak benne, hogy ez meg amaz micsoda, ha egyik hétvégén rászánjuk magunkat, hogy egy űrbusszal kirándulunk oda s megnézzük őket...
De ez még odébb van...
Mindenesetre a tudomány hétmérföldes csizmája ezen a héten, sőt pontosabban: ezekben a napokban kétszer is hétszer hét mérföldet lépett:
Az egyik ez a Tell Vilmost (aki fiának fejéről is lelőtte az almát nyilával, oly pontosan célzott) megszégyenítő „célbalövési" siker, pontosan eltalálva a kilométer milliárdokra kóborló EROST egy számítástechnika irányította rakétával. Hogy ez a siker mit jelent a Reagan elnök által elindított, időközben abbamaradt, most Bush által újfent szorgalmazott interkontinentális rakéta védelmi háló felrakásának és működési biztonságának szempontjából, arról alig érdemes beszélni. Egy ilyen védelmi rendszer klúja a támadó fél elindított, atom töltetű rakétáját már a célponttól néhány ezer kilométernyi távolságban, a sztratoszférában megsemmisíteni, esetleg éppen a küldözgető nyakába borítva katasztrófáját! Ehhez elképzelhetetlenül gyors és pontos pályaadat-feldolgozás szükséges. Nem vitás, hogy az Univerzum békés felkutatása és a haditechnika szükségletei között e téren érintkezési pont van.
A másik tudományos távolugrás eredménye - az Ember „genomjának", azaz génrendszerének pontos feltérképezése és a kromoszómapárok helyeinek pontos meghatározása nyitotta távlatok perspektívája „oly közel még, hogy fel sem éri e nemzedék", az adatmunkával a tudomány elkészült. Jöhet az alkalmazás, elsősorban is terminális betegségek - mint például a rák - beteg génjeinek kirtásával, az emberi élet minden képzeleten túl növő meghosszabbításával, és vajon csoda-e, hogy a mai napilapok e hírek hallatára nem az emberiség örömét visszhangozták, hanem azok aggodalmainak adtak helyet, akik már most félnek, hogy a vállalatok és munkaadók a „genom" térképrendszerén keresztül fogják feltúrni a munkáért folyamodók szellemi és fizikai szerkezetét, még alaposabban válogatva a kendermagban, mint ahogyan azt eddig tették?...

-pagony-



2001. február 12., hétfő 23:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület