CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Oda Sopron vagyona?


A soproni önkormányzat tegnapi ülésén a polgármester bejelentette, hogy a Globex Rt. által kezelt három és fél milliárd forint értékű értékpapírjaik jó része eltűnt, illetve azokat értéktelenre cserélték. A vizsgálat megállapítota, hogy míg a vásor alszámláján augusztus 18-án egyetlen darab értékpapír sem volt, augusztus 26-ára odakerült 487 millió forint névértékű Globex 2000-kötvény s 336 millió forint értékű Rezidencia 2. befektetési jegy. Szakértők szerint a letéti hely önkényes megváltotatásával az rt. súlyos szerződésszegést követett el. A közgyűlés a kialakult helyzetet mérlegelve úgy döntött, 48 órás határidőt ad a Globexnek a portfólió sorsának rendezésére.
Vellai Györgyi, a Globex vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy a portfóliókezelésre kötött megbízási szerződést felmondták. Ezt a tőzsdei helyzet indokolta, mert - mint mondta - ilyen körülmények között nem tudják tovább teljesíteni a szerződésbenvállalt 25 százalékos garatntált hozamot. A Globex Rt. a megállapodás értelmében a papírokat a Keler Rt. számláján volt köteles elhelyezni.
Több képviselő már az idén áprilisban jelezte a hozamfizetés elmaradását, de a közgyűlés ezt csak júlisuban tárgyalta. 1998. augusztus 12-én egy jónevű ügyvédi irodát bízott meg a hivatal,a mely tőzsdei brókercégek, befektetők és piaci intézmények jogi képviseletét végzi, hogy vizsgálják meg a szerződés teljesítését, s ellenőrizzék, hogy a szerződésnek megfelelően a Globex az önkormányzat értékpapírjait a Keler Rt. által vezetett értékpapíráletéti alszámláján tartja-e nyilván. A Globex 2000 kötvény összes kibocsátási álománya 694 millió 510 ezer forint volt, amiből megállapítható, hogy az rt. az önkormányzat részére megvásárolta a kötvények mintegy 70 százalékát. Miként Ágota Gábortól, a város önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, már a korábbi negyedévenként esedékes jutalékfizetéssel is voltak gondok, ám ezt a közgyűlés csak pénzügyi késedelemmel tudta be. A pénzeket ugyanis, ha nem is időben, de megkapták.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy a közgyűlés mérlegelve a kialakult helyzetet, úgy döntött, 48 órát ad a Globexnek a portfólió sorsának rendezésére. Időközben a közgyűlési határozatról a Globex is hírt kapott, mert tegnap délutan a részvénytársaság küldött egy értesítést az önkormányzatnak a velük kötött szerződés 90 napos felmondásáról.
Vellai Györgyi lapunk kérdésére emondta: a 3 milliárd forint értékű portfólió kezelésére kötött megbízási szerződést a közelmútban felmondták, az önkormányzattal való elszámolásra 90 nap áll rendelkezésükre.

A cikk a Magyar Hírlapban jelent meg. Írta és az engedélyt a közlésre megadta: Nagy Tamás



1998. szeptember 03., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület