CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Valétáltak a soproni egyetemisták


Lassan itt a nyár, amikor minden általános- és középiskolában, valamint az egyetemeken a végzős tanulók/hallgatók elbúcsúznak iskolájuktól. Ezt hívják ballagásnak. De nem minden egyetemen ilyen egyszerű ez a rituálé. Ezek egyike a Soproni Egyetem, ahol ősi hagyományok szabályozzák a diákélet bizonyos eseményeit, melyek még a nagy előd, a Selmecbányai Bányászati Akadémia 1735-ben épült falai közt alakultak ki.
Az egyik legjellemzőbb hagyomány a végzős hallgatók búcsúzása az Egyetemtől, a valétálás. Május első szombatján már reggeltől diákok százai gyülekeznek az egyetem területén, és lázasan díszítik a lovasszekereket, teherautókat, traktorokat és a többi kerekes szerkezetet. Ezek lesznek a délutáni színes felvonulás, a karnevál résztvevői. Délután háromkor indul a díszes menet, minden diák valamilyen jelmezben, minden kocsin egypár rekesz sör, és minden járókelőt lelocsolnak majd megkínálnak, s közben régi diáknótákat énekelnek.

A Várkerületen végigvonulva visszaérkeznek az egyetemre, ahol a józanabbak a bizonytalanabbakat támogatva, átöltöznek a hagyományos egyenruhába, a Waldenba.
Sötétedéskor ismét az egyetemen gyülekezik mindenki, ahol a rektor, a dékán és sok tanár elmondja búcsúbeszédét, eléneklik az ősi és mai szakok himnuszait, majd az alsós diákok fáklyákat gyújtva közrefogják a valétálók csoportját.
Végzett erdészek, fások, akik visszatértek egyetemünkre, hogy részt vegyenek az ünnepségen, most meggyújtják bányászlámpásaikat, és lassan lengetve ezeket, egymás után elindulnak a kacskaringózva haladó menet élén. Ez a szalamander. 250 éve ugyanígy vonultak Selmecbánya utcáin az akkori bányamérnökök, búcsúzva diákéveiktől és az Alma Matertől.
A város fényei kikapcsolva, a közlekedési lámpák letakarva, gyertyák a házak ablakaiban: így búcsúztatja Sopron a diákjait. A Fő téren a polgármester is elmondja búcsúbeszédét, majd visszafelé haladva a tömeg nagy része letér a Liszt Ferenc Művelődési Házba, ahol hajnalig tart a Valéta-bál az összes tanár, diák és rokon számára.
Akik még hozzák formájukat, azoknak Czupy bácsi, a Kishordó borozó egyetemista-barát csaposa kinyitja az ajtót (meg az üvegeket), és reggelig lehet korhelylevessel, ásványvízzel vagy az öt év báljain megedződöttek számára egyéb italokkal csillapítani a szomjúságot.
Rövid időn belül az "elvalétált" hallgatók leteszik az államvizsgát, majd valahol elhelyezkedve, már mint Mérnök Urak térnek vissza egyetemista éveik színhelyére.
Haulik Áron
Fotó: Németh Péter



1998. május 04., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület