CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. november 22., pĂ©ntek, Cecília napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A bor tulajdonságainak jellemzésére ajánlott kifejezések

Mozgékonyság: fürge, mozgékony, lassú, lusta /vastag/, olajosan folyó
                        hiba: nyúlós

Tisztaság: tükrös, tiszta, fátyolos, homályos, opálos, poros, zavaros /törött/

Kiválás:
           Tömege szerint: könnyű, nehéz
           Állománya szerint: kristályos, amorf
            Jellege szerint: felhős, tejszerű, poros, pelyhes, szálas, csomós, szemcsés, nyálkás
            Szín szerint: fehér, szürke, rozsdás, barna, kékes, kék, fekete

Szín:

Fehérborok:
           Rendes színek: színtelen, vízszínű, ezüstfehér, zöldesfehér, sárgászöld, zöldessárga,
                                    világossárga, szalmasárga, sárga, sötétsárga, narancssárga, zöldesarany, vörösarany,
                                    teaszínű, borostyánsárga, barna
           Hibás színek: hagymás, rezes, pirkadt /fuxos, fixlis, rókás/, törött /barna, fekete, fehér, rozsdás, stb./

Rozéborok:
        Rendes színek: selyem, hagyma, pezsgő, halványpiros, kástélyos, siller
        Hibás színek: rókás, krémszínű, liláspiros

Vörösborok:
        Rendes színek: piros, sötétpiros, rubinvörös, bíborvörös, gránátpíros, meggyvörös, mélyvörös, feketevörös
        Hibás színek: fakóvörös, téglavörös, barnásvörös, lila, színehagyott

Hab /szénsav tartalmú boroknál/:

        Nagysága: habtalan, gyűrűs, habos
        Állománya: laza, sűrű
        Tartóssága: eltűnő, tartós

Illat:
        Intenzitása: gyenge, semleges, diszkrét, finom, kellemes, intenzív, aromás, fűszeres, vaskos, tolakodó, durva
        /otromba/, kellemetlen
        Természete, jellege: szőlő, erjedési, egyszerű borillat, jellegzetes /fajta/ illat, érett borillat, ászkolási, palackbuké,
        szulfitos, óillat, virág-, gyümölcs-, méz-, fűszer-, kenyérhéj-, bagaria-, tűzkő- stb. /esetleg ezen belül konkrétan
         megnevezve milyen/ illat
        Hibás illatok /szagok/: elvénült, oxidált, avas, szúrós kénes/, kénhidrogénes /záptojás/, merkaptános /fokhagyma/,
        poshadt, káposztalé-, penész-, doh-, hordó-, petróleum- stb. szag

Szesztartalom: gyenge, könnyű, mérsékelt, tüzes, erős, szeszes

Savtartalom: savszegény, lapos, lágy, rendes, üdítő, savanykás, kemény, éles, metsző, savanyú, vadsavanyú

Édesség: száraz, félszáraz, nyalós, édeskés, félédes, édes, túlédes, émelyítő

Testesség: üres /híg/, vékony, telt, testes, kövér, vastag

Fanyarság /vörösboroknál/:
    lapos, sima, bársonyos, fanyarkás, fanyar, húzós, durva

Íztartósság: rövid, hosszú

Szénsavtartalom:
    fáradt, bágyadt, csendes, üde, élénk, csípős, éles, ordas /befülledt/

Ízhibák:
    oxidált, darab-, levegő-, fű-, kocsányízű, beteg, hibás, romlott /a betegség, vagy a hiba megnevezésével/

Fejlettség:
    majomtej, seprűs bor, újbor, nyersbor, éretlen, fiatal, érett, palackérett, óbor, öreg, elvénült, avas

Az alkotórészek összhangja:
    harmonikus, diszharmonikus, széteső

Összbenyomás:
    silány, közönséges, jellegtelen, könnyű, kisbor, kerek, finom, elegáns, tartalmas, jellegzetes, szép, nemes, nagybor

/dr. Török Sándor “Borászok zsebkönyve" 1995 második átdolg. kiadásából, részben Ásvány Á.-Csávossy Gy. nyomán/



2001. február 28., szerda 13:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület