CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Széchenyi-emlékérmet adtak át a közgazdaságtudományi kar avatóünnepségén

Születésnap: belépés a huszonegyedik századba
Széchenyi-emlékérmet adtak át a közgazdaságtudományi kar avatóünnepségén

Nevezetes dátumot jegyezhettek a soproni történetírók a kétezeregyedik esztendő február hónapjának huszonharmadik napján. Dr. Boros Imre, a Phare-programokat koordináló tárca nélküli és megbízott földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mellett dr. Stark Antal, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára, a hazai és a külföldi felsőoktatási intézmények vezetőinek, neves személyiségeinek, továbbá a megye és a város vezetőinek részvételével ünnepélyesen felavatták a Nyugat-magyarországi Egyetemen Közgazdaságtudományi Karát.

Dr. Koloszár József, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora ünnepi beszédében a közgazdaságtudományi kar megszületésének öt évvel ezelőtti, regénybe illő részleteire emlékeztetett. Ma már világos: bölcs és ésszerű döntés volt, amikor a semmiből megteremtették a szakot. Növelték az egyetemi hallgatói létszámot, bővítették a karok számát, ugyanakkor a város kulturális és oktatási életének hírét is emelték. Dr. Gidai Erzsébet személyében olyan kvalifikált vezető került a kar élére, akinek neve garancia a nívós közgazdászképzésre.
A rektor jó szerencsét kívánt a hallgatóknak és a tanároknak. Boros Imre tárca nélküli miniszter, az ünnepség fővédnöke úgy vélekedett, a közgazdasági kar születésnapja jelentős dátum a magyar szellemi életben, fellendülést és megújulást hoz. A magyar Nobel-díjasokat, a rangos tanulmányi versenyeket, a meglepetésekkel szolgáló egyetemi ifjúságot említette. Mint mondta, a kormányzat megtesz mindent annak érdekében, hogy hazánk minél több kiművelt emberfővel dicsekedhessen. Dr. Stark Antal helyettes államtitkár felszólalásában felidézte a közgazdászképzés alakulását, beszélt Gidai professzorral való személyes jó kapcsolatáról. Örömmel nyugtázta, hogy évről évre nő a közgazdászképzés, a korábbi évek hétezres hallgatói létszáma mára elérte a huszonötezret. Gratulált az országban szinte egyedülálló posztgraduális képzéshez, amelyben gyógyszerészek, orvosok, mérnökök szerezhetik meg a közgazdász diplomát is.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a város együttműködési készségéről biztosította a felsőoktatási intézmény új karát, ha kell, hazai és külföldi kapcsolataival, amennyiben a jövő úgy kívánja, akár épületek átadásával is támogatja az egyetemet. A társegyetemek vezetői, köztük dr. Besenyei Lajos rektor Miskolcról, Komlósi Sándor Pécsről, valamint a bécsi közgazdaságtudományi egyetem rektora adott át ajándékot, tolmácsolt jókívánságokat az új kar dékánjának. Dr. Gidai Erzsébet arról a nem könnyű hat esztendőről beszélt, amikor még a miskolci egyetem kihelyezett tagozataként működtek. Hosszú volt az út a születésnapig, az akkreditációs engedélyek megszerzéséig. 1995-ben öten voltak, mostanra húsz jól működő tanszéken hetvenhat tudományos fokozatú tanár, kolléga oktat ezerháromszázötven hallgatót, ebből hétszáz a nappali tagozatos. Amennyiben az ígéretek valóra válnak, ősztől megkezdődhet a PhD-képzés. A professzor asszony a közgazdaságtudományi kar nemzetközi szintű oktatási tennivalóit az EU-csatlakozással kapcsolatosan is elemezte. Végül vidámságot, sok mosolyt kívánt oktatóknak és hallgatóknak, mivel – mint mondta – jókedvében teremtette az Isten a világot.
 A kar által alapított Széchenyi-emlékérmet nyolcan érdemelték ki – dr. Besenyei Lajos, dr. Boros Imre, dr. Gimesi Szabolcs, dr. Koloszár József, dr. Láng Miklós, Simon Péterné dr., dr. Stark Antal, dr. Winkler András – akik sokat tettek az egyetem hetedik karának megszületéséért.
A Gyermek- és Ifjúsági Központ ünnepségén a katolikus egyház nevében dr. Rédly Elemér városplébános, az evangélikus egyház nevében Zügn Tamás lelkész áldotta meg az új kar zászlaját, melyre Földes Tamásné tanácsos kötötte fel az emlékszalagot. A délutáni programban bemutatkoztak a közgazdász hallgatók, utána vidám sportvetélkedő vette kezdetét. Este hagyományteremtő közgazdász bál volt.

Török Magda
 



2001. március 01., csütörtök 15:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület