CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Dobó Istvánné újraszületett

Zsuzsannára sokan vigyáztak
Dobó Istvánné újraszületett

Leginkább hófehér, sókristályhoz hasonlítható, irtózatosan csúszós úton szaladt. Nem tudni hova, de nagyon sietős volt az útja. Elesett, aztán nagy erőfeszítések közepette újra és újra felállt. Erőt gyűjtött, tovább futott. A halálból az élet felé. Nagyon nagy baj volt... Dobó Istvánné Polgár Zsuzsanna ezután kétszer tartja a születésnapját: december 25-én és február 4-én.

Sok volt a munkája a Gárdonyi Géza Általános Iskolában dolgozó főkönyvi könyvelőnek. A vizsgák is nyomasztották, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán tanul szociálpedagógiát. Harmadéves. Fáradtnak érezte magát, szipogott, fájt a torka, de eszében sem volt orvoshoz menni. Gyógyszerelte magát. Az utolsó vizsgáján rekedten, elesetten jelent meg, de sikerült. Otthon maradt, gondolta, pihen egy kicsit, aztán újult erővel dolgozik tovább. Gyengült, a lázmérő higanyszála negyven fokig szökött. Hányinger gyötörte, nagyon fázott, a feje nem fájt. Az ügyeletes orvos torokgyulladást diagnosztizált. Másnap jártányi ereje sem volt. Férjét hívta, beszélgetés közben kiesett a telefon a kezéből. Dobó István a fürdőszobában talált ájult feleségére. A kiérkező mentősök negyven percet küzdöttek állapotának stabilizálásáért. Ők tudták: meningitis, azaz agyhártyagyulladás. Zsuzsanna négy napig feküdt az Erzsébet-kórház intenzív osztályán, ahol az orvosok és ápolók mindent megtettek azért, hogy a meningitis „B” vírussal fertőzött asszonyt, feleséget, édesanyát, barátot, kollégát megmentsék.
Erről a férj beszél. Nem volt könnyű. Már biztató volt az is, hogy Zsuzsa állapota nem súlyosbodott. Vártak, reméltek, fohászkodtak. A 19 éves Attila és a 21 éves, a kórház laborjában dolgozó Gabriella az ágy mellett álltak, szakadatlan beszéltek anyjukhoz, fogták a kezét, simogatták. A kislány hosszú levélben írta le a négy nap minden jelentősebb percét. Február 4-én vasárnap este Zsuzsa megmozdult. Hevesen csapkodott kezeivel. Mosolyogva emlékezett arra, hogy a kis kopaszt, aki akkor föléje hajolt, látta már valahol... Nem csoda, hiszen a férje volt.
Bambán nézett körül az intenzív osztály seregnyi műszerére, az ágya körül állókra. Homályosan egy fiút és egy lányt látott maga előtt. „De szépek! Milyen boldogok lehetnek a szüleik!”
Lassított felvételekként jöttek elő az emlékképek a vizsgáról, családjáról, édesanyjáról, bátyjáról, a barátságosan mosolygó orvosokról, a kedves arcú nővérekről, ápolókról.
– Mindent nekik köszönhet. Meg a mentősöknek.
– Megszámlálhatatlan telefonhívást kaptunk – emlékezik Zsuzsa férje. Átmásoltuk kazettára az üzeneteket. Barátok, ismerősök, ismeretlenek érdeklődtek, drukkoltak, együtt éreztek a családdal. Óriási előrelépés volt, amikor Zsuzsát néhány nap múlva a győri Zrínyi utcai kórház fertőző osztályára szállították rehabilitációra. Vigyáztak rá ott is.
Borzasztóan várta, hogy ismét hazamehessen.
Megpróbálta felidézni otthonát, de nem ment. Rövid ideig úgy érezte, idegen helyen jár. Most már minden a helyén van, napról napra erősödik. Egymásnak adják a kilincset a látogatók. Családtagjai alig mozdulnak mellőle.
– Több szempontból is tanulságos volt ez a hirtelen jött megrázkódtatás, amit szívesen elfelejtenék – mondja Zsuzsa. – A legfontosabb, ha az embernek baja van, forduljon orvoshoz, ne kezdje magát gyógyszerelni. A fáradtság, az elesettség érzése mindenképpen figyelmeztető jel. Nem kell örökké bizonyítani, nem kell mindig, mindenütt helytállni. Fontos a munkahely, a család, a kitűzött célok elérése, de most már tudom, az egészségnél, az emberi életnél nincs értékesebb és drágább. Nehéz felfogni, hogy meg is halhattam volna. Csoda történt. Meggyógyultam, mert az a sokszor és sokak által emlegetett, kihaltnak vélt emberi szeretet visszahozott férjemhez, gyerekeimhez, édesanyámhoz, testvéremhez, rokonaimhoz, kollégáimhoz, barátaimhoz. Köszönet nekik és gyógyítóimnak, akik valóban az életre esküdtek.

Török Magda



2001. március 01., csütörtök 15:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület