CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kálvin János szoboravatás Sopronban

Kutas László igazán míves alkotása az Egerben található Kálvin mellszobor mása. A soproni református templom bejáratánál elhelyezett szobrot a művész református családi indíttatásból ajándékozta a városnak.
Az avató ünnepség első részében Márkus Mihály, a Magyar Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke tartott istentiszteletet, a soproni református templomban.
Az ünnepségen az egyházi méltóságok és a város polgármestere mellett résztvett a megyei közgyűlés elnöke.

Az alkotó, Kutas László, dr. Márkus Mihály püspök társaságában

A zsúfolásig megtelt templom hallgatósága számára a püspök az Apostolok cselekedetei "…és tanúim lesztek…" versét idézte
Dr. Márkus Mihály püspök a hitnek és a hamis elvárásoknak közös idején elhangzott - ma is időszerű - jézusi mondat, kapcsán szólt a tanúság, a vallomástétel fontosságáról. Az idézett mondat rokon, az "itt állok, másként nem tehetek" megértett, megélt és elfogadott igazságával. Ennek az igazságnak egyik legnagyszerűbb példáját Kálvin János élete jelenti, aki a "mindig korszerűtlen" önfeláldozást választotta az önmegvalósítás helyett.

Dr. Márkus Mihály püspök, Ivanics Ferenc a GyMS Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Szokolay Sándor zeneszerző

- Ha a református templom bejárata melletti Kálvin szobor minden előtte elhaladóban feltámasztja a tanúságtétel fontosságának üzenetét, akkor már nem volt hiábavaló a művész munkája - mondta dr. Márkus Mihály püspök az ünneplőknek.
Az istentisztelet után került sor a református templom bejáratánál Kutas László szobrászművész alkotásának leleplezésére.
Ezt megelőzően dr. Márkus Mihály püspök szólt Kálvin Genffel, majd Magyarországgal való találkozásairól.

Különös találkozás történt Kálvin és Magyarország között. A néhány levelet, néhány személyes látogatót leszámítva, életében Magyarországgal viszonylag kevés kapcsolata volt, de aztán a XVI. század második felében és azt követően "idáig lopózott, itt talált lakozásra napnyugati Kálvin tilalmas tanítása". Adósunk még a történelem, és a néplélek ismerete azzal, hogy mi lehetett annak oka, hogy a különböző, egymástól alig eltérő reformátori irányzatok közül miért Kálvin tanítása vált oly markánsan a magyar reformátusság évszázados megformálójává és mai tartásának - már alig ismert és mégis megragadható - alappillérévé.
Kálvin és Sopron kapcsolatáról szólva a püspök elmondta, hogy a templom sarkánál, utak kereszteződésében elhelyezett mellszobor a szimbólumok örök nyelvén szeretné elmondani, hogy Kálvin nem a múlt öröksége, hanem kortársunk.
Kálvin újrafelfedezésre vár minden nemzedéktől, és az itt álló szobor jelképezi, hogy kortársunk akar lenni az Isten országa építésében abban a kettősségben, hogy földi életünk célja önmagunk és Isten megismerése.
Ezt követően - idézve a Soli Deo Gloria jelmondatot  - a püspök leleplezte Kálvin János mellszobrát.

A szobor leleplezését követően dr. Szarka László a soproni Kálvin Kör elnöke megköszönve Kutas László művésznek az alkotást elmondta, hogy Mátészalka, Budapest, Szeged után Sopron a negyedik magyar város, ahol szobrot kapott a 16 századi, az egyházat megújító reformátor alakja.

Utalt arra, hogy Kálvin népszerűségének titkát legtalálóbban Illyés Gyula fogalmazta meg, abban az idézetben, amelyet a Soproni Kálvin Kör megalakulásakor jelmondatául választott:

"Hiszed, hogy volna olyan-amilyen
magyarság, ha nincs - Kálvin?

Nem hiszem." - Annak is oka van, hogy mind a négy szobor avatására a legutóbbi két évben került sor. A reformáció hatására nemcsak az egyház újult meg, hanem új társadalmak nőttek ki a régiekből. Genf sugárzó európai központtá vált. Mi, református magyarok ma azt is kifejezzük Kálvin iránti tiszteletünkkel, hogy hittel, bizalommal nézünk az európai jövő elé. A városnak ez az újabb ékessége nemcsak rólunk, hanem hozzánk szól. Kálvin a Deák tér és Csatkai utca sarkáról szemmel tartja, hogy úgy élünk-e és akként tesszük-e a dolgunkat, mi soproniak, ahogyan az Istennek tetszik. A Genfben meghonosított szigorúságtól nem kell tartanunk, bár a ha körül- és magunkba nézünk megállapíthatjuk, hogy sokszor nagy szükség volna arra is.
Négy és fél évszázad eltelt a protestáns és katolikus szétválás óta, bennünket a Kálvin szobor nem elválaszt soproni katolikus testvéreinktől, hanem mert jobbik énünket erősíti, ezért még jobban összeköt velük - mondta köszöntő beszédében dr. Szarka Gábor elnök.



2001. március 04., vasárnap 20:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület