CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az Alzheimer Szövetség korszakot nyitó felismerései

Ne nézz TV-t, mert úgy maradsz!
Elmegyakorlatokkal az elhülyülés ellen

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia kutatásainak eredményeként Dr. Robert P. Friedland a kedden megjelenő értékelésekben drámai fontosságú adatokat hoz nyilvánosságra az Alzheimer-kór elleni küzdelem jegyében.
Eszerint a hetvenen felüliekhez tartozó vizsgálati csoportban az Alzheimer-kór fellépése elmarad, vagy döntően késleltetik azoknál, akik a szellemet, értelmet, egyszóval intellektust foglalkoztató tevékenységet űznek, például sakkoznak, olvasnak, kirakós, úgynevezett jigsaw puzzlet teregetnek asztalaikra. Ezeknél 2 és félszer kevésbé valószínű az aggkori elmegyengeségre jellemző Alzheimer-baj kialakulása, mint azoknál, akik szellemileg tétlenek.
Igazában a szellemi tevékenység fontossága a szenilitás elhárításában eddig is ismeretes volt a tudományos világban. Ami most új és megszívlelendő: a televízió-nézés okozta fokozott és gyorsított kimenetelű elharapódzása a kórnak!
- Televíziót nézni nem védelem az Alzheimer ellen - mondja Dr. Friedman, aki a Western Reserve University School of Medicine professzora, és a clevelandi egyetemi kórház orvosa - hanem ellenkezőleg: a kockázat komoly tényezője.
Ezzel szinte egyidejűleg nyilatkozott Dr. Zaven Khatchaturjan (felsőbb gyógyászati szaktanácsadó az Alzheimer Szövetség mellett), rámutatva arra, hogy ez a tanulmány most rendkívül fontos, mert alátámaszt más kutatásokat e téren, amelyek igazolják, hogy az intellektuálisan igényes foglalatosságok és hivatások akadályt állítanak az Alzheimer-kór kibontakozásának.
A szóban forgó tanulmányban Friedland és munkatársai tanulmányozták a pihentető foglalatosságokat 193 Alzheimeres páciensnél és 358 olyannál, akiknél nem találtak Alzheimer tüneteket. A kísérleti alanyok mindnyájan hetvenes életkorúak voltak.
Az információkat a családtagok és barátok szolgáltatták az Alzheimeres betegekről, míg a többieket közvetlenül interjűvolták.
- Az Alzheimeres páciensek mindnyájan kevéssé aktívak az ilyenfajta tevékenységben - mondotta Friedland -, kivéve a TV-nézést!..."
Ez a minden napilapban megjelent hír mindenfelé viták és magyarázatok tárgya lett. A szakértők az olvasást is az értelmet pozitívan foglalkoztató tevékenységek körébe foglalják. Szerintük ez attól is függ, mit olvas az illető. Ugyanis az írást ezek a medikusok nem említik a jótékony és hasznos szellemi tevékenységek között az elhülyülés ellen, és ha belegondolunk: számos írás szerzője maga is pathológiai eset, akik olyasmit plántálnak a ma még, de holnap talán már nem tünetmentes élemedett agyvelőkbe, amiktől egy kutya kínok között pusztulna el, ha ostyába csomagolva beadnák neki...
Televízió és logikátlan, hallucinációs sugalmak: csoda-e, ha az Alzheimeres esetek száma nem csökken, hanem nő?

- pagony -



2001. március 07., szerda 06:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület