CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Soproni Borünnep - először


A soproni majorette-csoport látványos, színpompás felvonulásával vette kezdetét a pünkösdi hétvégén az első Soproni Borünnep. A szomszédos Burgenlandban - de a Lajtától nyugatra más bortermelő vidéken is - régóta ismert Weinfest hagyományát városunkban a Soproni Városi Fúvószenekar titkára, Weinberger (nomen est omen: Borhegyi!) Károly ötlete nyomán szervezték meg - a már említett Fúvószenekar, és a soproni polgármesteri hivatal.

"Boraink minőségének, hírnevének, tájban is kifejeződő egyéniségének és hagyományainak megőrzése, védelme és továbbfejlesztése, legkiváltképp pedig a borfogyasztási kultúra emelése nemes feladatát tesszük a Soproni Borünnep legfontosabb célkitűzésévé" - hangzott el a Fő téri Szentháromság-szobor környékén megrendezett pünkösdi borünnep köszöntőjében. A kétnapos vidám fesztivál egyébként a Magyar Szőlő- és Borvárosok Országos Szövetsége elnöke, dr. Gimesi Szabolcs polgármester fővédnöksége mellett zajlott le.

A hírneves helyi bortermelő gazdák - Bruckner Nándor, Fleck Károly, Luka József, Németh Józsefné, Szedenik Béla, Taschner István - tájjellegű borait mérő sátrak körül a két nap során a Soproni Városi Fúvószenekar, a Kapuvári Fúvószenekar, az ágfalvi és deutschkreutzi fúvószenekar, valamint a Testvériség német nemzetiségi táncegyüttes adott műsort.

A hangulatos zene- és tánc-produkciók között a műsorvezetők ismertették a jelenlévőkkel a történelmi borvidékkel, a borismerettel, a borfogyasztás kultúrtörténetével kapcsolatos hagyományokat, történelmi érdekességeket.

A külföldön régóta ismert borfesztiválok bevált gyakorlatát követve az első Soproni Borünnepre is a "belépődíjat" egy borospohár megvásárlásával lehetett megváltani - a bevétel aztán a városi fúvószenekar alapítványának számláját gyarapítja. A hagyományteremtő - és praktikus: elvégre a termelői sátraknál jó szolgálatot tett a saját borospohár... - célzatú kezdeményezés nem aratott ugyan osztatlan sikert, de ez semmit sem von le a Borünnep sikeréből. A hétvége során ugyanis rengeteg ember fordult meg a fesztiválon, s koccintott egyet-kettőt a jó soproni borral - egymás egészségére, s a helyi poncichterek kezemunkáját dicsérve.
Kép és szöveg: Németh Péter



1998. jĂşnius 02., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület