CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Elfogadta a közgyűlés az idei évi költségvetést

A városatyák nem mondtak csütörtököt
Elfogadta a közgyűlés az idei költségvetést

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalta a költségvetést február 28-án a soproni önkormányzat. A közgyűlés zárt ülésen hatalmazta fel a polgármestert, hogy a társtulajdonos Hunguest Rt.-vel és a RDMB Kft.-vel közös, nyilvános pályázatot írjon ki a Hotel Rózsadomb ingatlanjának értékesítésére. A testület kikötötte: a nettó eladási ár nem lehet kevesebb 2,9 milliárd forintnál.
A költségvetés tárgyalásakor Ágota Gábor alpolgármester bevezetőjében elmondta, számos módosító javaslat érkezett az anyaghoz, jelezve, milyen  kérdések fontosak a város életében, például az infrastrukturális fejlesztések, a bűnüldöző munka és a lakosság közérzetének javítása, a település külső megjelenése. Beck György ismertette a pénzügyi bizottság álláspontját, egyetértve a koalíciós javaslattal és az általános célokkal. A bizottság a bevételnövelést aggályosnak tartja, nem látják a tervezhetőséget, továbbá hiányolják a feladatok rangsorolását. Mágel Ágost – kulturális bizottság – módosító indítványokat tett, támogatta a tervezetet. Magas László arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati társaságok üzleti tervei nincsenek összhangban a költségvetéssel. Furcsának tartotta, hogy a tulajdonosi bizottság nem ismerhette meg a polgármesteri hivatal részletes költségvetését, így csak azt látták, amíg az intézményeknél 11 százalékos volt a növekedés, a hivatal költségvetése 25 százalékkal nőtt, ezért – többek között – a hivatal költségvetésének csökkentésére módosító indítványt tettek. Boros László jogi szempontból véleményezte a költ- ségvetést, Hegyi Ferenc a közalkalmazottaknál fennálló bérfeszültségre, valamint az oktatási intézmények minimális eszközigényére hívta fel a figyelmet. Dr. Schwarz Mária – egészségügyi és szociális bizottság – támogatta a javaslatot, Mészáros Tivadar az iránt érdeklődött, hogy a koalíció javaslatában szereplő egymilliárd forint üzletrészeladás alatt mit kell érteni. Fülöp József előkészítetlennek nevezte a költségvetést, szerinte nem volt összhang a hivatal és a koalíció között.
Ágota Gábor válaszolt a felvetésekre, s tisztázta a költségvetés változa-tainak alakulását. Beck György visszatért az egymilliárd forintos bevételre, mondván, a városnak nincs ilyen értékű szórvány üzletrésze. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta, az egymilliárd forintos bevételbe bele kell számolni a Hotel Rózsadomb eladásából befolyó összeget is. A városvezetés ezzel kívánja  jelezni, hogy még az idén szeretné lezárni az ügyet.
Hegyi Ferenc (MSZP) szerint, ha a módosításban több mint 1,3 milliárd forint bevételt lehet felmutatni, akkor vagy az eredeti költségvetés komolytalan, vagy a jelenlegi módosított felelőtlen. Kitért az intézmények helyzetére, nem tartotta ellentmondásnak, hogy itt jelentkezik a költségvetés legnagyobb kiadási tétele, hiszen az önkormányzat feladatainak túlnyomó többségét ezek az intézmények látják el. A szocialista párt a költségvetést nem tudja támogatni, annak ellenére, hogy vannak benne jó gondolatok is. Ágota Gábor válasza: nem 1,3 milliárd forint bevételről van szó, hanem csak 700 millióról. Az intézmények a költségvetés 80 százalékát viszik el, 20 százalék marad minden egyéb más feladatra. Ezt az arányt az alpolgármester abnormálisnak nevezte. Mint mondta, minden megyei jogú város ezzel a problémával küszködik, a jelen helyzetben nem látja a kitörés lehetőségét.
Varga János szerint a városüzemeltetés biztonságos szinten van, a fejlesztésre-felújításra szánt összeg elfogadható; Abdai Géza jónak tartotta a tervezetet, szerinte a jelen gazdasági helyzetben jobbra nem futotta, kérte az ellenzéket, támogassák a költségvetést.
Szász Lajos arról is szólt, szükségesnek tartja valamiféle központi irányelv meghozását a megyei jogú városokról, mert tovább így nem lehet hatékonyan dolgozni; Magas László elmondta, ha az intézmények költségvetését az inflációhoz csökkentették, akkor erkölcsi kötelessége a testületnek ugyanezt megtennie a polgármesteri hivatal büdzséjével is. Fülöp József és Mészáros Tivadar a bevételek bizonytalanságairól beszélt.
A szavazást a városatyák csütörtökre halasztották, amikor 14 igen és 7 nem szavazattal elfogadták Sopron idei költségvetését. A végösszeg 12, 276 milliárd forint.

B. S.



2001. március 12., hétfő 09:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület