CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Gabnai Sándor: „Úgy látom, kezd kialakulni egy új lelkiség”

A gyülekezet legfiatalabb lelkésze
Gabnai Sándor: „Úgy látom, kezd kialakulni egy új lelkiség”

Beiktatták a Soproni Evangélikus Gyülekezet új szolgálóját, Gabnai Sándort, aki huszonhat évével a közösség történetének legfiatalabb lelkipásztora lett. Az ifjú lelkész a teológia elvégzése után két évig segédlelkész volt a városban, majd az öthónapos lovászpatonai szolgálat után a gyülekezet szinte egyhangú szavazással hívta meg, hogy Zügn Tamás mellett végezze a soproni közösség pásztorlását.

– Már gyermekként is szorosan kötődtem a gyülekezethez. A Veszprém megyei Homokbödögén éltünk, ahol már kilenc éves koromban orgonáltam a templomban, majd a konfirmáció után a helyi lelkész rámbízta a vasárnapi iskola vezetését. Gyakran játszottam papost, olyankor a magam módján prédikáltam, de nem sejtettem, hogy egyszer lelkipásztor leszek. Később orvos akartam lenni, szüleim idősek, szerettem volna nekik segíteni. Ezért Pápára irattak be gimnáziumba, biológia tagozatos osztályba jártam. Tizenhét éves koromra érett meg bennem az elhívás. Érettségi után a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemre jelentkeztem.
– Hogyan emlékszik vissza a teológiai évekre?
– Sokan panaszkodnak az egyetemre, hogy az oktatás tudományos jellegű, nem lelkészeket, hanem teológusokat képeznek. Én viszont nagyon élveztem, megerősítettek hitemben ezek az évek. Lehetőségem volt, hogy az országot bejárjam, megismerjem a magyar közösségek életét. Három éven keresztül az Evangélikus Teológus Otthon igazgatójának munkatársa lehettem. Diplomamunkámat Poncius Pilátus életéről, és Jézus perében betöltött szerepéről írtam. 1998. július 19-én Pápán volt a lelkészavatásom. Nagyon nehéz kiemelni valakit is a tanáraim közül, mivel a maga területén minden professzor kitűnő volt, akikkel találkoztam, akiktől tanulhattam. Az érdeklődési köröm miatt viszont legnagyobb hatással rám dr. Cserháti Sándor, az újszövetségi tanszék, és dr. Szentpétery Péter, a vallástudományi tanszék professzora volt.
– 1998 és 2000 nyara között segédlelkészként szolgált Sopronban. Mit jelentett ez a két év?
– D. Szebik Imre püspök úr a szentelési beszédében elmondta, hogy a teológia csak alap a szolgálathoz, de a gyakorlatot még meg kell szereznünk az életben. A két év alatt nagyon sokat formált rajtam az Isten. Meg kellett tanulnom, hogy mi az igazi szolgálat, s hogy egy gyülekezet vezetésében nagyon sok területre kell egyszerre figyelni. Meg kellett tanulnom együttdolgozni a mun- katársakkal, és a világi emberekkel. Azt is megértettem, hogy a fiatalos lendületet, buzgóságot jó irányba kell terelni, nem kell mindenáron lázadozni a hagyományok, az idősebbek ellen.
– Milyen területeket lát fontosnak a szolgálatban.
– Tulajdonképpen nincs kitüntetett terület, amit elsődlegesnek tartanék. A szolgálatot Zügn Tamás vezetőlelkésszel közösen végezzük, a feladatokat egymás között osztjuk fel. Úgy állapodtunk meg, hogy a lelkészi hivatal vezetését heti váltásban végezzük. Ő felelős a szolgálati beosztásokért, a gyülekezeti és ökumenikus kapcsolatok tartásáért, a diakóniai munkáért, én pedig az ifjúsági szolgálatokért, a gyülekezeti lap szerkesztéséért és a gyülekezet történetének további kutatásáért.
– A soproni gyülekezet életében az eddigi legfiatalabb lelkész.
– Úgy érzem, hogy a gyülekezet bizalmába fogadott. Ezt bizonyítja az is, hogy a közösség nyolcvan százaléka szavazott az én meghívásomra. A soproni evangélikusok élete az eltelt száz évben rendkívül zaklatott volt. Át kellett élni egy kitelepítést, többszöri rendszerváltást, iskoláink államosítását, majd visszaszerzését, de sikerült talpon maradnunk. Úgy látom, hogy kezd kialakulni egy új lelkiség. Nagy öröm, hogy elindult ismét a fiatalokkal való foglalkozás. A soproni gyülekezet visszaszerezheti egykori hírnevét. Ezen szeretnék munkálkodni.
– Hosszú távra tervez?
– A jelenlegi megbízásom három évre szól. De a szolgálat életfogytig tart. Addig maradok Sopronban, amíg a gyülekezet is megbízik bennem, amíg hasznosnak látom szolgálatomat.
– Magánélet?
– A menyasszonyomat, Mastalír Mártát – latin-német szakos tanár a Vas- és Villamosipari Szakközépiskolában – Sopronban ismertem meg. Sok apró dologból láttuk meg, hogy Isten egymásnak teremtett minket. Terveink szerint nyáron tartjuk a menyegzőnket.

Merényi Zoltán



2001. március 12., hétfő 09:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület