CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A fogászati rendellenességek növelik az infarktus veszélyét.

A szád és szíved közös sorsa!
Valami, amire eddig alig ügyeltünk

Az amerikai Harvard egyetem orvostudományi szaka márciusi levelében olyan finnországi és amerikai kutatásokból összegezett statisztikákat ismertet, amelyek nem kevesebbre figyelmeztetnek, mint arra, hogy a foghús-, ínybetegségek és következésképpen az egyre hiányosabb fogkészlet és a szívinfarktus valószínűsége között szoros összefüggés van! A finnek 1989-ben 202 alanyt vizsgáltak. Meghökkenésükre kitűnt, hogy a szokványos infarktust serkentő okok, mint dohányzás, cukorbetegség, szérium-lipoid koncentrációk kikapcsolása után is nyilvánvalóvá vált, hogy a szívinfarktusos páciensek fogászati állapota jelentékenyen rosszabb volt, mint az egészségeseké.
A kutatók a Harvard közegészségügyi és fogászati szekciói részéről az elsők között voltak Amerikában, akik a fogászati egészség és a szívmegbetegedések közötti összefüggéseket felfedezték. Hogy a hosszabb időperióduson átfutó megfigyelés ne ütközzék a megfigyelt alanyok fluktuációja, költözése, környezetcseréje stb. miatt nehézségekbe, 44.119 USA-beli egészségügyi hivatásost szemeltek ki; az ő elérésük érthetően könnyebb maradt. Ugyancsak lehetőség nyílott olyan fontos körülmények nyilvántartására, mint: dohányzás, kor, családi históriák - a szívbetegségeket illetően.
Végeredményben a kutatók azt találták, hogy azok a férfiak, akiknek fogászati természetű megbetegedése van, és 10, vagy kevesebb foguk maradt, 67%-kal veszélyeztetettebbek koszoruér megbetegedésekre, mint azok, akiknek ugyancsak fogászati bántalmaik vannak, de 25 vagy több a foguk!
A legbonyolultabb annak kiderítése, mi okozza az ínysorvadás és a szívinfarktusra való hajlamosság közötti kapcsolatot. A megfigyelések részben a táplálkozástannal foglalkoznak; feltevésük, hogy a helytelen táplálkozás elsőször az íny elsorvadásában s fogak kihullásában jelentkezik hatásaiban, ez tevődik aztán át a keringéses megbetegedésekre.
Egy az Amerikai Orvostudományi Szövetség által 2000. szeptember 20-án nyilvánosságra hozott közlemény értékes új adatokat szolgáltatott. Kitűnt, hogy az 1970 és '75 között megvizsgált alanyok közül senki sem mutatott szívizom- vagy keringéses kórtüneteket. A fogászati vizsgálatok mutatták, hogy 53%-uk valamilyen foghús, -íny, vagy fogászati bántalomban szenvedett. 47%-uk e tekintetben is egészséges volt. A szájmegbetegedésesek túlnyomó többsége idős és férfi - magas vérnyomással és diabetessel; többeknél mutatkoztak alkohol- és pszihiátriás problémák.
A megfigyelteket 1992-ig nyomon követték rendszeres ellenőrzéssel. Ez alatt a 17-21 év közötti periódus alatt 1.265 megfigyeltnek volt legalább egy súlyos szívzavara! A szívbetegségek rátája 2.7-szer magasabb volt a szájrendellenességben szenvedőknél, mint az egészséges foghúsúaknál.
Ezeken az okokon kívül számolni kell a szájban lévő "hosszú lejáratú" fertőzések áttételeződésével a szív- és keringési rendszerre. Az endocarditis lenta - szívbelhártya gyulladás - baktérium okozta volta már az 1930-as években ismeretes volt. Most a fogászati és íny-rendelenességek hatásának felfedezésével ez a téma gazdagodott!..."

- Pagony -



2001. március 14., szerda 07:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület