CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Félmilliárd forint a soproni stadionra
A miniszter szerint jövőre indulhat a rekonstrukció

Az elmúlt két esztendőben úgy ismertem meg Sopron városának vezetőit akik rendkívül felelősen gondolkodnak, azokban a pályázatokban és fejlesztési programokban, amelyeket az elmúlt esztendőkben meghirdettünk. Legyen szó akár sportlétesítmények építéséről és felújításáról, vagy sportágfejlesztési programokról - hangoztatta Deutsch Tamás ifjúsági- és sportminiszter, aki szerdán, a helyi Fidesz szervezet meghívására, Sopronba látogatott.

 Remélhetőleg már 2001-ben megkezdődhetnek a soproni káposztás utcai stadion korszerűsítési munkálatai, amelynek felújítására fél milliárd forintot folyósít az Ifjúsági- és Sport Minisztérium az állami költségvetésből - jelentette be a miniszter. Mint azt Deutsch Tamás elmondta, az elkövetkező három esztendőben, a kormány tizenhárom milliárd forinttal támogatja a stadion rekonstrukciós programot, amelynek keretében európai színvonalú aréna valósul meg Sopronban is. A koncepció, minden első és másod osztályban szereplő labdarúgó egyesület pályáját érinti, ami az új bajnoki rendszer értelmében harminchat stadion korszerűsítését jelenti. A fejlesztés nyomán a sportminiszter szerint, Sopronban a huszadik század végének minden igényét kielégítő sportlétesítmény jön létre, amely a labdarúgócsapat játékának színvonalát is emelheti. A stadionrekonstrukciós program kidolgozásakor fontos prioritásként jelentkezett az a szempont, hogy ne csupán egyetlen sportág profitálhasson a fejlesztésekből. Így a koncepció olyan többfunkciós sportlétesítmények létrehozását célozza országszerte, amelyek kulturális és ifjúsági események helyszínéül is szolgálhatnak. Példaként említette Deutsch Tamás a holland Ajax stadiont, amelyben az éves programok több mint háromnegyede kulturális jellegű.

A sporttörvény tervezetéről szólva, Deutsch Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta, alapvető célként fogalmazódott meg, egy olyan haladó szemléletű jogi norma megalkotása, amely semmi mással nem pótolható eszköz, annak a célnak az érdekében, hogy hazánkról, mint sportszellemű országról is beszélhessünk az elkövetkező évtizedekben. Elsődleges kívánalma a törvényalkotóknak, hogy a felnövekvő generációk mozgásgazdag, a sportot, a testedzést életük természetes részének tekintő nevelésben és oktatásban részesülhessenek, illetve a sport révén elérhető hasznok, jóval nagyobb mértékben jelenjenek meg az életük során. A sport mint gazdasági tényező napjainkban komoly gyarapodást mutat - fogalmazott a miniszter - így a törvénynek meg kell teremtenie egy feltételrendszert, amely lehetővé teszi, hogy a hivatásos sportba befektetők, oly módon számíthassanak tőkéjük megtérülésre, mint a gazdaság egyéb területein. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a törvény életbelépését követően, Magyarországon a sport területén, tiszta és átlátható intézményrendszer valósul meg. Deutsch Tamás hangsúlyozta, a törvény a sportoló embert helyezi a központba. A szabadidőben sportot űző anyákról, apákról és gyerekekről, az ő szabad akaratukból létrejövő egyesületekről szól elsősorban, és csak ezek után az önkormányzatokról valamint az államról.

Farkas Ciprián



2000. november 10., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület