CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Ikva Rádió - Civitas Hírmagazin 2001. március 19.

Folytatódik a tavaszi lomtalanítási akció Sopronban. A Városüzemeltetési Kft. holnap is kihelyezi a konténereket. A Színház utcában 2, a Széchenyi téren pedig 4 tároló segíti majd a lomtalanítást.

Holnapig lehet jelentkezni a IV. Dalos-hegyi Kórustalálkozóra. A helyszínen a természethez és az eseményhez illő kórusműveket adnak elő a résztvevő együttesek. A jelentkezni szándékozók ma még kereshetik Pécsváradi Ágnes tanárnőt a IV. László király utca 13.sz. alatti levélcímen, vagy Szabó Miklós erdőmérnök-tanárt a 318-559-es telefonszámon.

Az allergiás gyermekekről tart előadást 21-én délután öt órakor dr. Glázer Mária gyermekorvos a Gyermek és Ifjúsági Központban. A Homeopátiás Klub összejövetelére minden érdeklődőt várnak.

“Demosthenes és Hyperedes, a megvesztegetett politikus és a nép talpnyalója” címmel dr.Horváth László előadását hallgathatják meg 21-én, délután négy órakor a Berzsenyi Líceum színháztermében.

A Soproni Rendészeti Szakközépiskola értesíti a lakosságot, hogy 19-én, 20-án és 21-én éles lőgyakorlatot rendeznek a harkai katonai lőtéren. A lövészet naponta 9-től 15 óráig tart. Kérik a lakosokat, hogy saját biztonságuk érdekében az említett időpontban kerüljék el a lőteret és környékét.

Dr. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter lesz a vendége a fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület előadásának. A rendezvény 21-én fél 5-kor kezdődik a Katolikus Népházban.

A daganatos megbetegedésben szenvedők megsegítésére létrehozott “Tumor Alapítvány” nyilvános műszerátadása lesz pénteken délután fél háromkor az Erzsébet Kórházban.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester március 28-ig szabadságon lesz. Helyettesítését ez idő alatt dr. Tengerdi Antal alpolgármester látja el.

A Soproni Polgárőr Egyesület várja mindazok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a szervezet munkájába. Jelentkezni lehet minden hétfőn délután 17.00 órától a Kossuth Lajos utcai volt BM Klubban.

2001-ben a nyári időszámítás március 25-én, vasárnap éjjel kezdődik meg. Az órákat március 25-én éjjel két órakor három órára kell majd állítani.
 
 
   
A Kisalföld soproni hírei

Aranykatedra: Dr. Simonné Horváth Márta elismerése
"Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék"

Az Oktatási Minisztérium Aranykatedra emlékplakettjét kapta dr. Simonné Horváth Márta, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola pedagógusa.
Rajnai Károly az iskola, Tengerdi Antal alpolgármester a város nevében gratulált, köszöntő szavaiban azonban ott volt a szülő hálája is. Hegyi László, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy egy iskola megítélése nem a felszereltségétől, hanem az ott dolgozó, "önmaguk szétosztására kész" pedagógusoktól függ, Zügn Tamás vezető evangélikus lelkész pedig a tanítás örömteli üzeneteiről szólt.
Dr. Simonné Horváth Márta Aranykatedrás tanítónő szerint a tanítás lényege az, hogy érezzük jól magunkat. Írni, olvasni megtanul a gyermek, de hogy valamit igazán jól csináljon és szeressen, nos, az a cél.
Nagy Márta
 

Elgázolás közben

A Deutsches Theater Budapest március 19-én, 19 órai kezdettel a Pannonia Med Hotelben mutatja be Gedanken Beim Überfahrenwerden című darabját.
A mű tulajdonképpen Erich Kästner verseiből összeállított színdarab. A verseket Frigyesi Andrással, a Deutsches Theater igazgatójával és egyben a darab rendezőjével közösen dialogizálta Nemeskürty Harriet, a mű dranmaturgja. Nemeskürty Harriettől megtudtuk, hogy a darabot először az elmúlt év novemberében Budapesten, a Vigadóban mutatták be, mert nincs önálló színházi épületük.
Ez volt az első budapesti rendezésük, mert általában Grazban állítják színre darabjaikat. Évente három-négy bemutatót tartanak. A hétfői soproni előadás azért is lehet érdekes, mert először járnak városunkban.
H.F.

Negyvenezer virágpalántát ültetnek

Tavaszi nagytakarítást szervezett március 12-től a Soproni Városüzemeltetési Kft. A közterületi tisztítási munkák a soproni utakra, parkokra és terekre terjednek ki.
Mint azt Gergátz Gyula főmérnök elmondta, húsz körzetben helyeztek ki úgynevezett lim-lom konténereket a felesleges háztartási hulladék kezelésére. Egy köbméterig bárki ingyenesen kiszállíthat szemetet a Harkai úti lerakodóhoz. Sopron hét nagy játszóterén kicserélik a homokot, a parkok padjait felújítják.
A nagytakarítási terveken túl a cég már készül a város virágosítására is.

K.Z.

Koszorúzás Ráth emléktáblájánál

Nemzeti ünnepünk és a magyar sajtó napja alkalmából a Kisalföld soproni munkatársai koszorúval adóztak Ráth Mátyás (1749-1810) evangélikus lelkész, az első magyar nyelvű újság, a Magyar Hírmondó szerkesztője, írója emléke előtt. Ráth Mátyás egykoron a soproni líceum növendéke volt, emléktáblája a líceum falát ékesíti.

Széchenyi szellemében

Nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-díjban részesült dr. Csapody István soproni erdőmérnök, címzetes egyetemi tanár. A nyugalmazott botanikai szakfelügyelő a természetvédelem, különösen a fitocönológia, erdőtipológia, növényföldrajz, florisztika és erdészettörténet területén végzett nemzetközileg is nagyra becsült tudományos kutatói, valamint oktatói-nevelői munkásságáért érdemelte ki az életműdíjat.
A nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, dr. Koloszár József elmondta: tavaly az egyetemi évnyitón "Doctor Honoris Causa" kitüntetésben részesítették a soproni tudóst.
G.M.
 
 



2001. március 19., hétfő 17:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület