CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Kétszázharminc lakás épül az Ikva-partján

Díjazták az ötletet
Kétszázharminc lakás épül az Ikva partján

Sopronban is szükség van önkormányzati bérlakásokra, hiszen nem tudja mindenki önerőből megoldani az otthonteremtést. Az alkalmazottakat, közalkalmazottakat, a  nem piaci keresettel rendelkező munkavállalókat a magas ingatlanpiaci árak akadályozzák a lakáshoz jutásban.

A  közgyűlés tavaly egyhangúan elfogadott egy előterjesztést, amely ezeket a problémákat próbálja meg enyhíteni. A testület a két ötletgazda – Tanay István, a Beruházási Kft. vezetője és Forrás Béla, a Lackner iskola igazgatója – javaslatát támogatva úgy döntött, hogy a Lackner Kristóf iskola és a Plaza között elterülő, az Ikva patakkal határolt 2,2 hektáros területen 230 lakással felépítik az Ikva-parti lakóparkot. A beruházás három ütemben készül, először a szabad piaci értékesítésű lakásokat, azután a közalkalmazotti és köztisztviselői kedvezményes áru lakásokat, majd az az önkormányzati bérlakásokat építik meg.
A programról Keglovich István önkormányzati tanácsadó elmondta, hogy a fő cél – a lakáshiány enyhítése mellett – az önkormányzati lakásvagyon növelése önkormányzati források igénybevétele nélkül, a közalkalmazotti és a köztisztviselői réteg kedvezményes lakáshoz jutásának elősegítése (ezt a célt a lakásokhoz tartozó önkormányzati tulajdonú telekhányadok térítésmentes biztosításával szeretnék elérni), valamint az ingatlanárak letörése (a tervek szerint a négyzetméter áraknak a szabad piaci értékesítésű lakások esetében 200 ezer forint alá kell menniük). Az Ipartestület és a Kereskedelmi és Iparkamara többször kifogásolta, hogy a helyi beruházásokból a soproni cégek, vállalkozók nem részesednek kellő mértékben, ezért a program fontos célja az is, hogy a közbeszerzési előírások betartása mellett minél több soproni cég, vállalkozó dolgozhasson a lakóparknál, illetve minél több soproni terméket használjanak fel. Az  építkezés kiváló referencia is lehet. A programot később kijelölendő helyszíneken folytatni szeretnék. A beruházáshoz – az első ütemben – idegen forrásokat is bevonnak, a finanszírozás alapjai lehetnek  hosszúlejáratú banki hitelek, közművesítési pályázatok, állami támogatások. Az első, illetve a második ütemben megépített és értékesített lakások eladásából befolyt összegből fedeznék a harmadik fázisban elkészülő önkormányzati bérlakásokat. A lakások nagysága változó, az egyszobástól a háromszobásig mindenki találhat megfelelő otthont.
A lakások többségéhez garázs is tartozik. Szeptemberben szeretnék elkezdeni a munkát az alapkőletétellel. A kivitelezés az ősszel megkezdődhetne, az önkormányzat reményei szerint az első két ütemben elkészülő lakásokat 2002-ben adnák át – mondta Keglovich István.

B. S.



2001. március 22., csütörtök 10:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület