CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Sopron Szombathelyen - és egy kicsit Észtország is

Kultúra és időzítés - némi kritikával


Az az érzésem, sajnos, nem a legjobb időzítés zömmel értelmiségi közönségnek hónap utolsó harmadára szervezni programsorozatot - értem ez alatt a Tavaszi Fesztivál változatos eseményeit.

Igaz, nem csupán a hazai látogatókra számítanak a koncertek, színházi esték, kiállítások vagy performance-ok szervezői - de: tegyük a kezünket a szívünkre - zömmel(!) mégis rájuk...

Nem kevesen gondolnak már előre is: a húsvétra, s pénzüket a sonkára, tojásra tartogatják inkább, no meg a nagyszülők, rokonok meglátogatásához szükséges útiköltségre, legyen az benzinpénz, vagy vonat-, illetve autóbuszjegy ára.

Ha pedig még előbre pillantunk: a ballagásokra... Igazán nem kívánnék fogadatlan prókátorként beleokoskodni a nagyok dolgába, de én bizony a Nemzetközi Nőnappal, március 8-ával kezdeném ezt a nagy tavaszi kulturális megmozdulást, s a csillagászati tavasz első napjával fejezném be, így három neves pontja lehetne e napoknak, hiszen éppen a fesztivál felénél zajlanának a március 15-i ünnepségek.

Maradva a mánál: pezsegnek városaink a kultúrától. Árvíz és tőzsdei visszaesés sem veheti el a szellemi értékekre vágyóktól azt, amire igényük van: megmártózás, részvétel, együttes ottlét, ahol a nemzet értelme pallérozódik.

Szombathelyen Haumann Péter főszereplésével adták elő a budapesti Katona József Színház művészei az osztrák Thomas Bernhard A színházcsináló című darabját. (A helyszín a Berzsenyi Dániel Főiskola díszterme volt.) A fordító Győrffy Miklós, a díszlettervező-rendező pedig Gothár Péter.

A soproni Petőfi Színház - Szombathelyen? Igen, Mikó István és Piros Ildikó neve fémjelzi a Mikszáth különös házasságai című Görgey Gábor-darabot, melynek szintén az MMIK adott otthont ma, március 26-án, hétfőn este héttől.

A Városházán zajlott kitüntetési alkalmat hagytam utoljára, úgy érzem, e fontos eseménnyel illik zárnom aktuális szombathelyi ízelítőmet. Ma délután 5 órakor prof.dr.Pusztay János és Villányi Eszter átvette a Lennart Meri észt köztársasági elnök által adományozott kitüntetést.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. március 26., hétfő 22:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület