CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szombathelyen mindig akad érdekesség (akárcsak másutt)

Észt kitüntetéstől világtalan mozizókig


Kedves Olvasóim, ma ott folytatom, ahol tegnap abbahagytam, az észt kitüntetéseknél. A szombathelyi Városházán nyújtotta át Lembit Luht, Észtország ideiglenes ügyvivője dr.Villányi Eszternek és dr.Pusztay Jánosnak a külföldieknek adományozható legmagasabb szintű észt elismerést, a Mária Országa Keresztjét. A kitüntetett úr a negyedik fokozatú, míg a hölgy az ötödik fokozatú elismerést kapta. A kitüntetés küldője, Lennart Meri észt köztársasági elnök levelet is eljuttatott, melyet az eseményen felolvastak. Dr.Villányi Eszter a Magyar-Észt Baráti Társaság helyi csoportjának titkára, s az e baráti körben végzett tevékenységének elismeréseképpen emlékezett meg róla az észt elnök. Dr.Pusztay János, a Berzsenyi Dániel Főiskola uralisztika tanszékének vezetője az észt nyelv oktatásáért, észt kiadványok megjelentetéséért kapta a kitüntetést.

Kitüntető lehet egy Kanadában zajló tízhetes intenzív nyelvtanfolyamon való részvétel is egy szombathelyi polgárnak. Ugye, Önök szerint is? A Savaria laktanya parancsnoka, Dömény Sándor vett részt elöljárói felsővezető-képző nyelvtanfolyamon a bordeni légibázison. (Torontótól körülbelül 100 kilométernyire.) A tisztek helyi családoknál kaptak elhelyezést, úgyhogy a reggel negyed kilenctől délután fél négyig végigdolgozott nyelvórák után "otthon" megintcsak az angolt volt muszáj gyakorolniuk.

Maradjunk továbbra is személyeknél. A szombathelyi Művelődési és Sportházban lépett fel a Madách Kamara, s adta elő Neil Simon Pletyka című vígjátékát. A szereplők a következők voltak: Sztankay István, Kiss Mari, Tóth Enikő, Szerednyei Béla és Kökényessy Ági.

Március 29-én, csütörtökön délután 6 órakor kezdődik a Világzene-fesztivál a szombathelyi Oladi Művelődési Központban. A Söndörgő: együttes neve. Talán még nem hallottak róluk. Szerb, bolgár, macedón muzsika elemeit ötvözi zenéjük. Balkáni ihletésű zenét játszik a Besh O Drom. Itt lesz a Hétrét, amelyről azt kell tudni, hogy a magyar népzene kelta motívumokkal gazdagított változatát adják elő. Az Ágoston Kvartett sem akármi, "duda-jazz" az ő mesterségük címere... Ha van idejük, ruccanjanak át, kedves Olvasóim!

Zárjuk a mai kis Szombathely-villanást ismét csak személyes hírrel. Nem akármilyen illetőkről lesz szó, hanem vakokról. Tegnap délután (2001. márc. 26. Hétfő) a Savaria Mozi kamaratermében vak közönség számára vetítették le Tímár Péter Vakvagányok című filmjét. A különös hanghatásokkal és egyedi narrátorszöveggel ellátott játékfilm unikum az egész világon. A zsúfolásig megtelt teremben még egy vakvezető kutya is részese volt e moziban szokatlan vendégek önfeledt délutánjának.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. március 27., kedd 19:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület