CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Civil fórum a soproni Belváros jövőjéről

Sopron városa január első hetében a Nyugati Kapu hasábjain keresztül civil fórumra invitálta a város polgárait. A városháza nagyteremébe hirdetett találkozó közönsége végül elfért a barátságos rendezvényteremben is. A találkozóra néhány belvárosi lakó jött el, ők apró gondjaikat tárták fel. A Belváros jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket a tervezők: Farkas Mária építész és Gauder Péter területfejlesztő építész ismertették. Előadásukat dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere is végighallgatta. A színvonalas, jó vitát Kuslits Tibor városi főépítész vezette.
Sopron "fejlődésre van ítélve", vélték a jövőkép alkotói: fontos azonban, hogy a város világos elképzelésekkel fogadja a jövőt. Szerencsés esetben elébe tud menni a fejlődésnek, de megtörténhet, hogy lassan kullog az események után, nem irányítja a változásokat, csupán "tudomásul veszi" azokat.
Sopron legkelendőbb "áruja", a fejlődés motorja a várfalakkal körülvett Belváros és a hajdani történeti fertályok, az ún. "külső belvárosok". A Belváros azonban pillanatnyilag "nehezen eladható" árucikk: ebben leginkább a közlekedés a ludas. A város működését néhány éve úgy szervezték meg, hogy a városon átmenő délkelet-északnyugat irányú átlós forgalmat a Várkerületre irányították. Jelenleg az autósok nagyobb része akarata ellenére naponta többször kénytelen megkerülni a Várkerületet. Rossz ez az autósoknak, de mennyivel rosszabb a gyalogos turistáknak! Közülük a legtöbb a Paprét környékén állítja le gépkocsiját. Innen kényelmesen elérik a Füredi sétány boltjait: a Belváros ódon utcáit azonban a Várkerület mesterségesen felduzzasztott forgalma elzárja a látogatók elől.
A kereskedelem jelenlegi kínálatával is baj van - vélte a városfejlesztő építész. A soproni kereskedők jelentős része mindeddig jól megélt a nem túl igényes "gagyi" áruk eladásából. Az ilyen jellegű forgalom azonban gyorsan csökken. A kereskedőknek sürgősen profilt kell váltaniuk, azaz a közeljövőben mindinkább igényes, világvárosi kínálattal kell várniuk vendégeiket. Az Európai Unióba történő belépésünk után - jósolta Gauder Péter - az olcsó áruk kereslete teljesen meg fog szűnni Sopronban is.
A tervezők a Belváros jobb hasznosítása érdekében reális, lépcsősen megvalósítható megoldást ajánlottak a soproniaknak. Legelőbb a Várkerület keleti oldalán kell a gépkocsi forgalmat megcsendesíteni - vélték, ami semmi esetre nem jelenti az autók és buszok kitiltását erről a területről. Természetesen csendesen haladó, "városbarát" buszokra lesz szükség - aki gyakran jár Bécsben, tudja, hogy ilyenek szép számban érintik a bécsi Belváros védett belső területeit is. A személygépkocsik számára a Várkerület két szélén lehetne egy-egy közlekedési sávot biztosítani.
A városnak teljes körű fejlesztési stratégiára van szüksége. Ezzel kapcsolatban Gauder Péter megjegyezte, hogy a város beépítetlen környezetének új, családi házas építkezései hihetetlen költségeket jelentenek a városnak, ugyanakkor nem hoznak nyereséget a város közösségének. Nyugaton ezt régen felismerték: ott a családi házak építőinek gyakran telkük fél vételárát be kell fizetniük az önkormányzat kasszájába. A települések gyakran ezekkel a jelentős összegekkel sem tudják ellensúlyozni a széttelepülés óriási közmű- és közszolgáltatási költségeit. Miért lenne ez éppen Sopronban másképpen?
Okos pénzügyi politikával a Belváros közvetlen környezetében kell olyan területek fejlődését támogatni, melyek kiépülésükkel meglendítik a város egész életét és gazdaságát. Ha ez sikerül, jut majd pénz a családi házas övezetek infrastruktúrájának kiépítésére, a külső területek fejlesztésének támogatására. Egyszóval a pénzügyi eszközöket mindig a fontos beruházásokra kell összpontosítani.
Dr. Mészáros Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektor-helyettese arról érdeklődött, el lehet-e vajon helyezni a Deák tér és a II. Rákóczi Ferenc utca közötti tömbbelsőben a tervezett városi könyvtár szomszédságában az egyetem közgazdasági karának új "campusát"? A várostervezők véleménye szerint ez az egész város szempontjából kedvező megoldás lehetne. Így az értékes terület a városfejlesztés legfontosabb akcióterületévé léphetne elő. Kiépítése az egész nyugati városrész látványos gazdagodását hozná magával.
Kis József többek között a Belvárosba vezető hangulatos kis átjárók megjelölését javasolta. Különben honnan tudnák a városunkba érkező turisták, hogy az apró közökön keresztül a város ősi magja egyetlen percen belül megközelíthető. Dr. Szilágyi László is a Belváros elérhetőségének fontosságát hangsúlyozta. Többek részéről felmerült a parkolóházak építésének szükségessége. A bemutatott terv bőségesen számolt ezzel az igénnyel. Dr. Winkler Gábor egyetemi tanár a terveket bírálóként már a regionális tervtanács előtt áttanulmányozta. Örömmel jegyezte meg, hogy az elképzelések a tervtanács óta még egyértelműbbé váltak: az ajánlott fejlesztési stratégia végrehajtható.
A tervek megvalósításához persze mindenekelőtt a képviselők egyetértő támogatására van szükség. Kár, hogy ők nem vettek részt a fórumon. Fontos lenne ugyanis, hogy a városatyák világosan lássák a fejlődés kulcsfeladatait, és reális elképzeléseik legyenek a követendő stratégiáról. A legdöntőbb azonban, hogy bízzanak e célokban, és tegyenek meg mindent megvalósításuk érdekében.

WG



2001. március 27., kedd 22:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület