CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Cser Ágnes volt az Erzsébet-kórházban tartott fórum vendége

Csak egészség legyen?
Cser Ágnes volt az Erzsébet-kórházban tartott fórum vendége

Nem helyben kell a harcot megvívni. Az egészségügyi szférában dolgozók bérgondjait csakis és kizárólag kormánygaranciával lehet kezelni – mondta dr. Cser Ágnes az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének országos elnöke az Erzsébet-kórházban tartott fórumon.

Az egészségügyben dolgozók általános rossz hangulatát nem csupán az elkeserítően alacsony bérezés okozza, hanem a túlhajszoltság, a kedvezőtlen munkafeltételek, a gazdasági, erkölcsi, anyagi lecsúszás is. Sürgősen össze kell fognunk, fel kell emelni a hangunkat annál is inkább, mivel az egészségügy válsága, a további romlás megfékezése nem csupán szakszervezeti, hanem társadalmi ügy – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető, majd szemet szúró statisztikai adatot tett közzé. Míg bankok, pénzintézetek privatizációjára, szanálására – az adófizetők pénzéből – az elmúlt tíz esztendőben 520 milliárd forintot költöttek az eddigi kormányok, az egészségügyi és a szociális intézmények működési költsége egyre csökkent. A múlt év végén elfogadott kétéves költségvetés sem ad reményt az ágazatnak a felemelkedésre.
Az EDDSZ az ágazat gondjaival foglalkozó programját – a jogharmonizáción túl a dolgozók anyagi felzárkóztatási javaslatát – eljuttatta a kormányhoz, sőt Brüsszelbe is, mivel az uniós csatlakozás egyik feltétele a fizetések emelése.
A fórum címét – Érték-e ma az egészség és az egészségügy? – elemezve az érdekképviseleti vezető megállapította, sem az egyik, sem a másik nem számít ma még igazi értéknek. Sajnálatos, hogy a társadalmi elosztás nem biztosít elegendő pénzt, megfelelő tárgyi feltételeket az egészségügyre osztott feladatok maradéktalan ellátásához. Cser Ágnes szerint nem szabadna azoknak az embereknek megélhetési gondokkal küszködniük, akiktől gyógyulást, kezelést, ápolást, jobbulást várnak a rászorulók, az újszülöttől az idős korig. Az egészségügyi dolgozók korlátlan dolgoztatása, alulfinanszírozása, átlagon felüli kihasználása az újkori rabszolgatartáshoz hasonlít.
Az EDDSZ elnöke beszélt arról, hogy Mikola István miniszter egyetértett azzal a javaslattal, miszerint csökkenteni kell – az erős fizikai terhelésnek is kitett – ápolónők nyugdíjkorhatárát. A közérdekű javaslatot példával is alátámasztotta: hatvan kilogrammos átlagsúlyú beteget alapul véve naponta 2500 kilót mozgat meg egy ápolónő, legyen az fiatal vagy idős, gyenge vagy erős fizikumú. A fórum végén kérdésözönt várt a kívülálló, helyette csupán egyetlen egy dolgozónak – Katona Jánosné az intenzív osztályról – volt kérdése, aki a műszakiak kettős bértáblájáról, a nyugdíjkedvezményekről, az érdekellentétekről, valamint a fekete jövedelmekről érdeklődött.

T.  M.



2001. március 29., csütörtök 16:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület