CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

- mondja a jövővel kapcsolatban Ágota Gábor alpolgármester

Salzburg vonzó modell lehet
- mondja a jövővel kapcsolatban Ágota Gábor alpolgármester

Az önkormányzat költségvetésének tárgyalásakor többször elhangzott, hogy a város a jövőben jelentős vagyonnövekedést ér el, hiszen központi támogatásokból, pályázatokból komoly összegekhez jutott. Erről és a távolabbi kilátásokról Ágota Gábor alpolgármestert kérdeztük.
– Alpolgármester úr! Pontosan milyen összegekről van szó, milyen célokra kapták?
– A Kossuth utcai szociális bérlakások céljára kaptunk százmillió forint pályázati támogatást, ezt a beruházást a napokban átadjuk. A Lehár Ferenc utca – Thököly tér, és a Lackner Kristóf utca – SLC pálya környékének csapadékelvezetésére hetvenötmillió forint érkezett. Az igazi nagyberuházásnak számító konferenciaközpont céljaira négyszázmillió forintot nyertünk, terveink szerint az átadás másfél év múlva lesz. Hasonló nagyságrendű feladat az új zeneiskola kialakítása, ehhez négyszázkilencvenkétmillió forint támogatásra számíthatunk. Ennek az idén kezdődő beruházásnak városkép-formáló következményei lesznek, hiszen a zeneiskola régi épületének környéke teljesen megváltozik, az érintett tömbbelsőt kinyitják. Erre a környékre tervezzük többek között az új könyvtárat. A zeneiskola a tervek szerint 2003-ban készül el, ám szeretnénk ezt az időpontot 2002-re előre hozni, ha kell, akár pótlólagos források bevonásával is.
– Ez a jelen, illetve a közeljövő. Sokan aggódnak azért, hogy Sopronba kevés beruházó érkezik, szemben Győrrel, Székesfehérvárral, Tatabányával, ahol sorra jelennek meg a munkahelyteremtő új üzemek, vállalkozások. Mi lesz a várossal, ha megszűnik a bevásárlóturizmus?
– Azt látni kell, hogy az említett települések a múltban mindig is ipari bázisok voltak. Ott helyben megtalálhatóak a csarnokok, berendezések és a munkaerő. Sopron nem rendelkezik mindezekkel. Városunk mindig túlnyomórészt a szolgáltatóiparból élt, ennek ellenére azért ma is vannak jól működő kisebb-nagyobb termelő vállalkozások, mint a Hirschler-művek, az AWF és még sorolhatnám. Nagyobb ipari vállalkozás valószínűleg nem fog letelepedni a városban. Kis- és közepes vállalkozásoktól vannak érdeklődök, szerintem ezek letelepedése a járható út. Ezen kívül Sopronnak a tudásbázis, a konferenciaturizmus, a kutatóbázis és a minőségi képzés kialakításának irányába kell mennie. Erre vannak bíztató elképzelések, hiszen az egyetemmel való együttműködésünk sokat ígérő. Az informatikai képzés kiemelkedően fontos feladat. Az sem elhanyagolható, hogy Sopron országos jelentőségű logisztikai központ. Ennek a jövőben megvalósulandó nagy beruházásokban (a gyorsforgalmi utak, autópálya, észak-déli vasútvonal) hatalmas jelentősége lesz. Számomra Salzburg berendezkedése vonzó modell, ott a domináns szolgáltatóipar és a turizmus mellett megtalálhatók a kis és közepes könnyűipari és elektronikus, informatikai – nem környezetszennyező – vállalkozások. A városnak a jövőben egy nagy döntést is meg kell hoznia: vagy bezárkózunk – és akkor visszafejlődünk –, vagy elfogadjuk a kihívást, a fejlődést, de akkor tudomásul kell venni, vállalnunk kell, hogy Sopron a jelenleginél nagyobb város lesz.

B. S.



2001. március 29., csütörtök 16:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület