CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Térképes figyelmesség így idegenforgalmi szezon előtt

König Róbert, Szentirmai Zoltán - névsor szerint


Mindjárt folytatom is ott, ahol a címben elkezdtem, tehát: névsor szerint. Leginkább "megosztott elsőként említést" érdemelnének ugyanis alkotott műveik alapján.

Aki nem tudja, hol van Szombathelyen a Hollán Ernő utca, viszont megkérdezik tőle, legjobb, ha előre felkészülvén térképet hord magánál. (Akár többet is, hátha nagy szívességet tud tenni azzal, ha odaajándékozza a tájékozatlan idegennek.) Olyan ez, mint az az apró emberi gondosság, amit egynémely polgártársunk előrelátásból, jóindulatból gyakorol: bár autóbuszbérlete van, tart egy-két autóbuszjegyet is magánál - leggyakrabban éppen a bérlettok hátuljában -, hátha valakinek hirtelen szüksége lesz rá, és akkor ő tud adni.
Tehát: aki nem tudja, hol van Szombathelyen (például) a Hollán Ernő utca, de valaki elkalauzolja odáig, például a főiskola körüli, vagy a székesegyház előtti autóparkolóból - nos, akkor már egészen közel ér a Savaria Tourist Galériához. Ott, ebben a kedves-modern (tényleg így van, bármilyen szokatlanul hangzik is a szókapcsolás) miliőben tekintheti meg König Róbert grafikusművész és Szentirmai Zoltán szobrászművész kiállítását. Emlékbe meg is vásárolhat 300,- forintért egy kézbe illő albumot Szentirmai úr alkotásairól - hiszen a köztéri szobrok, természetesen, itt nem kerülhettek a néző elé; legalább fényképről tájékozódhat az érdeklődő az itt kiállított művek igazi léptékéről, illetve arról, hol mindenhol találkozhat a szentendrei illetőségű művész munkásságának képviselőivel.
A termékeny alkotó mélyre nyúl a szimbólumok rejtekébe. A mitológia, más hitvilágok, örökbecsű történelmi, kultúrtörténeti alapművek ihletik. Ezek háromdimenziós megtestesítésével mutatja meg saját személyisége gazdagságát, s ad elgondolkodtató "felkiáltójeleket" a nézőnek saját világlátása még mélyebben átgondolásához, zavaros pontjainak tisztára csiszolásához, netán tájékozottságbeli hiányosságainak önművelő pótlásához. Rám gyakorolt hatása ugyanolyan elementáris, mint Karátson Gábor könyvillusztráció-együttese, mely Goethe Faustjától ihletve öltött képi testet. Szobrai anyagukban összetettek (kő, fa, fém komponálása), kisplasztikái a művész életútjára is rálátást adnak, kezdve az egészen koraiakkal, a hetvenes évekből. Nagyon remélem, hogy akik megtekintették ezen, a hagyományok kereteit nagymértékben kitágító kompozíciókat, gazdagabban fekszenek le, s gazdagabban kelnek fel, méltóságteljesebbnek, emelkedettebb rendeltetésűnek érzik AZ EMBERT, mint eladdig, azaz: amíg nem sikerült találkozniuk Szentirmai Zoltán munkásságának egyetlen darabjával sem.

Akárhogy is nézzük, a szobrok azok, melyek "odanyúlnak" az emberhez, amikor a kiállítás terébe belép, s kisugárzásuk a figyelmet magukhoz láncolja. A fal, a függőleges sík "terep" csak azután kerülhet sorra. Amint azonban sorra kerül, s most már a képek, König Róbert grafikusművész alkotásai előtt lépdelünk végig, hosszasan megállva mindegyiknél, s közelebbről, távolabbról, jobbról, balról nézegetjük, "vesézgetjük" őket - beszív e mesterséges tér, leláncolja figyelmünk minden kis szemcséjét, s a gondolatok, emlékek, felsóvárgó vágyak, régi fantáziálások úgy tolulnak fel bennünk, mintha telepátiás, gondolatátviteli erővel valaki hirtelen arra serkentene minket: gondoljunk át újra, mégegyszer mindent, de mindent eddigi életünkből; emlékeinket, tanulmányainkat, jó és rossz tetteinket, szándékainkat, azután "nyissunk", s elemezzük végig mindezt közösségünk, az emberiség tekintetében is, végig a történelmen...

Kiváló idea a két művész alkotásainak egy környezetbe helyezése. Átfogóan gondolkodik mindkettő a világról, s hasonlóak a mélységek is, amelyeket megragadnak. König Róbert sem egyoldalúan bánik a képzőművészet adta lehetőségekkel: tusfestés, pasztell, fametszet, linómetszet... Sok-sok apró rejtek lapul képein, s amint hosszasabban mélyedünk el a kereteken belülre szorított kicsi világokban, úgy "ugranak elő" e zugocskákból az odafogalmazott újabb és újabb értékes mondanivalók. Egy odaírt szó egész történelmi kort zúdít ránk. Egy dísz, egy tekintet, egy ágaskodó ló, egy táj... mind elsüvít velünk szerte, a világba - időben, térben egyaránt. Ahogy Arany János "Edward királyának" szolgái szétszáguldanak, ország szerint, tova, úgy teszünk mi is, gondolatban, a képeket szemlélve. Milyen jó lenne lapozgatni, kötetbe vagy prospektusba fogva otthon tartani e sok hatást!

A galériából kilépve szinte idegen volt a hideg-tavaszi Szombathely képe... Világot teremtett körém König Róbert és Szentirmai Zoltán kiállítása.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. március 29., csütörtök 18:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület