CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Amikor a játék jobb az eredetinél


A Vígszínház vendégjátéka Sopronban
a Tavaszi Napokon
Woody Allen: Játszd újra, Sam! - romantikus vígjáték


Allan Félix Kern András
Nancy Pápai Erika
Dick Christie Balázs Péter m.v.
Linda Christie Hegyi Barbara
Rendező Valló Péter


Az ismert anekdota szerint magyar színészek jártak Amerikában anno... A beszélgetőpartnerek között volt Kern András, akit a többiek a helyre hivatkozva Woody Allen magyar megfelelőjének mondtak. S akkor mindenki lemerevedett: a beszélgetők mellett a járdán akkor haladt el Woody Allen. A történet igaz, mint ahogyan valóság a Vígszínház vendégjátéka is. Összefoglalóan egy fergeteges vígjátékot láthat a közönség, ahol a magyar Woody Allen jobb nekünk, mint az igazi.

Egyáltalán: nagyszerű hármas alakítja a nagy szerepeket, és az epizódszereplők is szintbeli kiegészítői, kiteljesítői az előadásnak.
Kern András pedig, aki kis korától a közönség kedvence, valamit titkon megőrzött a kamasz nagy teljesítményéből, és ez a valami a kapcsolat a közönséggel. Ez segíti át a meglehetősen nehéz kezdeten, a bemutatkozó monológon a Humphrey Bogart film befejező képsorai után. Ez a kapcsolat az, ami gördülékennyé teszi az előadást, oly könnyen és sok nehézkes jelzés mellőzésével segíti át a történetet az idősíkokon, ez az az összekacsintás, amikor - immár ki tudja, hányadszor? - őszintén nevet. Igen, tudom, ez a "szakmához" tartozik, de az már nem, hogy személyeknek, valamiféle egyéni kontaktust teremtve zajlik a játék, és ha valaki felnevet, Kern megáll, és együtt nevet vele. Bekapcsolódik a játékba, visszatarthatatlanul, a néző: nem tudja kivonni magát az események sodrásából. Végső soron titok, személyes titok ez, amiben éppen az a művészet, hogy megfejthetetlen. Hogy létezik, arra a mai este a bizonyíték.

Balázs Péter gazdag eszköztára és gegjei azonnal hatnak és mélyen ülnek: a közönség dől a nevetéstől és jogosan. A fergeteges hármas férj-barát kapcsolata, mely szemünk láttára siklik ki mind a barátságban, mind a házasságban, vele valószerű. A fantáziaképeknek ugyancsak felülmúlhatatlan játszótársa a vendégművész, szívünknek ugyancsak kedves, méltán aratott nagy sikert.
Hegyi Barbara hitelesen játssza el a félrelépő, plátói kapcsolatra sorsszerűen képtelen jóbarát-feleséget.
A játék pedig, reméljük, folytatódik. Úgy látszik, hogy Magyarországon még újabb generációk tanulhatnak ebből a darabból.

Még egy apró titok az előadásból: ha valami leesik, ha a telefon félrecsúszik, ha valami kifröccsen, azt a színész a játékon belül korrigálja, tisztítja, takarítja; ha nehezen lobban lángra a gyertya, a partner máris lassítja a szöveget, hogy ne legyen holtidő. Apróságok, melyek egyben tartják a darabot, és nem méltóságon aluli senki számára, hiszen mégiscsak közös a produkció és közös a vastapsos siker is.

Időrendben az utolsó tanulság a néző visszavezetése a térben és időben. (Ez a darab írójának is érdeme!) Amikor a "Játszd újra, Sam!" filmrészlet gyakorlati megvalósulása után Allen eljátssza a Casablanca utolsó jelenetét - stílusosan kalapban és felöltőben - az utolsó perc visszaviszi a főszereplővel együtt a nézőt is a mindennapi életbe: mindenkit a saját helyzetébe, a saját elvárási körébe, a saját ideáljai közé.
Mert ideálok vannak, és azokat különböző módon lehet megvalósítani is, eljátszani is. Erre kitűnő példa a ma Sopronban látott "Játszd újra, Sam!"

- DI -



2001. március 30., péntek 23:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület