CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Hordón lovagol a csörgősipkás

Kocsmaszínház


(VN)-jelzéssel, tehát szerző nélkül mint Vas Népe-információ látott napvilágot az újság március 31-i, szombati számának 7. oldalán az a hír, hogy az egy éve munkálkodó Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete egyrészt bérletsorozatot indít, másrészt saját produkciót is tervez. A logó, mely az április másodikától megvásárolható bérleten is ott látható: csörgősipkás bolond hordón lovagol; jobbjában bot, baljában egy színházi maszk. (Kassai Ferenc tervezte az ábrát.)
"A hét elején megtartott évi rendes közgyűlésen, ahol a tagság újabb egy évvel meghosszabbította az egyesületi elnök, Pavelkovits László mandátumát - nemcsak a bérletsorozat programját hozta nyilvánosságra a vezetőség, hanem többek közt azt is, hogy bár a 'tagdíjfizetési ingerencia' még mindig csekély, a nagyobb támogatóknak köszönhetően az egyesület stabil költségvetéssel bír. A szombathelyi önkormányzaton kívül a Soros Alapítvány és több helyi illetőségű nagy cég is hozzájárul ahhoz, hogy a Kocsmaszínház megvethesse lábát a városban, igényes programot kínálva az (elsősorban kamara jellegű) színházi csemegére éheseknek, színesítve a megyeszékhely kulturális kínálatát" - adja tudtul a Vas Népe.
Jegyek természetesen nemcsak bérletszerűen, hanem a szokásos formában, egy-egy előadásra is kaphatók. Kocsmaszínház, mert a szombathelyi Óperencia Country Club lesz az előadások helyszíne, ami country-kocsma, és az Óperint utcában található, nagyon közel a városközponthoz, nem messze kiváló parkolási lehetőséggel az autóval érkezőknek.
Az első előadás - április 12. 19.00 - Méhes Csaba és Hargitai Gábor Méhek című abszurdja lesz. Április 24. 19.00 - színhely az MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) - Murányi Tünde és Tóth József: Ablak-zsiráf. A Kocsmaszínház bemutatja még Mrozek Mulatság című darabját, a Rómeó és Júliát, de a Bozsik Yvette Társulat Kabaré-ját is. A saját produkció, amelyre az elején utaltam, majd az év második felében kerül színre: Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli-ja. A rendezők: Bérczes László és Széles László.

Még mindig kultúra, de most a kevésbé mozgékony fajtából

Szeretettel invitálom Önöket, kedves Olvasóim a szombathelyi Művelődési és Sportházba. Április 13-áig tekinthetik meg Kernstok Károly és a Nyolcak alkotásait. A kiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész rendezte. A csoportnak, melyet Kernstok alapított, tagja volt például Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos. A több alkotó bemutatása a kiállítás palettáját igencsak színessé teszi, hiszen láthatunk tőlük csendéletet, önarcképet, életképet, tájképet...

Oladról, Szombathely egyik városrészéről már jó párszor említést tettem, helyszín okán - az Oladi Művelődési Központ igen érdekes kulturális kínálatot nyújt a közönségnek. Szombathely városrésze Gyöngyöshermán is, ahol a Zarkaházi Kastély a kultúra otthona. Itt tekinthetők meg mostanság Szervátius István (Szervátius Jenő unokája, Szervátius Tibor fia) szobrászművész alkotásai. Műveiben egyértelműen a keleti filozófiák hatása ismerhető fel. Az önkifejezésre alapszimbólumokat - madár, tulipán, csigavonal stb. - használ. Hitvallása: a hagyománytisztelet. Főfoglalkozása: oltár- és bútorrestaurálás. Igaz, azt gondolnánk, ez elvonja őt az alkotó munkától - de ha belegondolunk, felfoghatjuk úgy is, hogy nincs "sorozatgyártásra", sablonszobrászkodásra kényszerítve: akkor alkot, amikor egy elképzelés igazán megérett a lelkében.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. március 31., szombat 18:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület