CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kár lenne kihagyni!

Német közlekedés; magyar konzul; rendszerváltó miniszter


Egyveleg, igen figyelemre méltó tartalommal. Ajánlom szíves figyelmükbe!

Milyen közlekedési szabályok változtak Németországban?

_____ Polgár Zoltán, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának főelőadója mondta:
"A németországi magyar konzuli főosztályról érkezett az értesítés az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), s mi az ORFK-tól kaptuk az információt. A közlekedési szabályok február elsejével léptek életbe. Azt hiszem, fontos, hogy a magyar sofőrök is megismerjék a legalapvetőbb módosításokat.
Németországban február elsejétől autóvezetés közben tilos telefonálni, tárcsázni, SMS-t küldeni, az internetről adatokat lehívni, ha a mobiltelefon a kézben van. Telefonálni csak álló, vagy be nem indított kocsiból lehet. Ha a tulajdonos a kocsiba mikrofont szerelt, akkor természetesen használható a mobil.
Két hónapos türelmi időt hagytak a német hatóságok, ám április elsejétől már hatvanmárkás büntetést szabnak ki a szabályt megszegő sofőrökre. A telefonáló biciklisek harminc márkát fizetnek április elsejétől."

Szintén ő mondta a németországi körforgalmi rend módosulásáról:

"A február elsejétől érvényben lévő szabály szerint, ha a körforgalom előtt elsőbbségadás táblát helyeztek ki, akkor a körforgalomban lévő autósnak van elsőbbsége. A német szabályok rögzítették, hogy a körforgalomba behajtáskor nem, kikanyarodáskor viszont kell indexet használni. A szabályban szerepel, hogy a körforgalomban tilos várakozni." /A teljes cikk a Vas Népe március 24-i számának 3. oldalán szerepel, a 'Megkérdeztük' rovatban. A szerző: Krilov István/

Mi a helyzet az európai állatbetegségekkel?

_____ Móritz Lajos a Vasi Húsipar kereskedelmi igazgatója. (pá) szignóval jelzett cikkében a szerző tőle érdeklődött a száj- és körömfájásos megbetegedésekkel kapcsolatban.
"A kór azért is veszélyes lehet, mert még a jól átsütött hús is tartalmazza a fertőző anyagokat, pusztulásukhoz igen magas hőmérsékletre lenne szükség. Hazánkban még egyetlen beteg állatot sem észleltek, talán ennek köszönhető, hogy a marhahús iránti kereslet nem csökkent. ... Külföldről pedig egyre többen igénylik a magyar piac kínálatát, nyugatról, főleg Németországból, a sertést keresik. Kelet felől, Románia, Görögország sertést, marhát egyaránt rendel" - áll a cikkben.

Hogyan került Anna a Paradicsomba?

_____ Kohuth Anna Magyarország tiszteletbeli konzulja a Seychelle-szigeteken. Ma Anna Butler-Payette a neve mint Alain Butler-Payette feleségéé. A szentpéterfai származású sikeres üzletasszony (utazási irodája van, mellyel az Utazás 2001 kiállításon - Budapesten - is részt vett a közelmúltban) mondja:
"A Seychelle-szigetek világa valóban maga a Paradicsom. ... Ennek ellenére mi szerettünk volna Magyarországon élni, de a férjemnek akkoriban nem akadt megfelelő munka itt. Így hazament a szigetekre, én megszültem itthon a fiunkat, befejeztem az egyetemet, s csak ezután követtük őt mindketten. Bíztam magamban, azt gondoltam, beszélek néhány nyelvet, majd boldogulok ott is. De a szláv nyelvekkel nem sokra mentem a trópusokon, az ottani hivatalos beszédmódot nem értettem, ezért muszáj volt intenzív tanulásba fognom. Az intézményekben ugyanis angolul tárgyalnak, a templomban franciául imádkoznak, a boltban meg kreolul társalognak." /A cikk a Vas Népe március 24-i számának 8. oldalán olvasható. Szerzője: Simon Erzsébet./

Privatizáció...

_____ Nagy Ferenc Józseffel, az Antall-kormány mezőgazdasági miniszterével szintén a március 24-i Vas Népében találhattak interjút az olvasók. Kozma Gábor beszélgetett vele. A volt miniszter mondta:
"A Kádár-rendszernek nagy tapasztalata volt a beépülésben. Bukása előtt kirajzottak káderei, s megtapadtak a legkülönfélébb szerveződésekben. A kisgazdapártra különösen fájt a foguk, hiszen az negyvenötben 57 százalékos, özönvízszerű győzelmet aratott. Ez az emlék élhetett a baloldali vezetőkben, amikor a legképzettebb embereiket küldték ránk. Kimondom, akkor is kimondtam: Torgyán József egy csodálatos képességű ember e játszmában, ő magát is úgy aposztrofálja, hogy üstökös, zseni." Az újságíró kérdése: Miként lehet az, hogy ön nem vette időben észre az "üstökös" felbukkanását? "Észrevettem, de akkorra már a 44 parlamenti képviselőből 18-19 Torgyán mellett állt. Mi hivatalhoz voltunk kötve, szűk mozgástérrel. Minden időmet és erőmet lekötötte a miniszteri munka. Kaptam a jelzéseket, hogy tenni kellene valamit Torgyán ellen, mert mindent leront vidéken, amit mi keservesen felépítünk." Nagy Ferenc József véleménye az, hogy Antall József elsősorban a külügyet tartotta fontosnak. "Állandóan Eötvös Józsefre hivatkozott, az ő szellemében akarta az államgépezetet kiépíteni. Köztudott volt az is, hogy Jeszenszky helyett ő az igazi külügyminiszter. Sajnos, az agrárium igazi jelentőségét nem ismerte fel. Ez óriási hiba volt." Kozma Gábor kérdése: Jelezték ezt Antall Józsefnek? "Többször is. Azt mondtam neki, hogy az a magyar kormány, amely a mezőgazdaságot a második helyre teszi, az nem ismeri a valós helyzetet. Hiszen nekünk a mezőgazdaságra kellene építenünk a könnyű-, a feldolgozó- és a konzervipart. Erre fel a privatizációs miniszter akkor úgy döntött, hogy az élelmiszeripari objektumok külföldieknek eladhatók. Így kikerült a kezünkből a növényolajipar, az élelmiszer-feldolgozás, a konzervipar és a cukoripar. Ha a jelenre vetítjük az akkori döntés következményeit, tekintettel az európai uniós csatlakozásra, akkor szinte kilátástalan a helyzetünk."

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. április 01., vasárnap 16:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület