CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

"Az ezüst a Hold fényéből van, és ők az éjszaka urai, a Hold pedig ismeri hatalmuk titkait, így hát félnek is tőle."

Telik a Hold


Ave, Caesar, morituri te salutant. Ugye, hallották már a mondást? Üdv, Caesar, a halálba menők köszöntenek téged. A "morituri" szó jelenti a halálba igyekvőket. Mors, mortis - a halál latinul. Mort pedig regényhős. Terry Pratchett egyik regényének hőse. Ő "a Halál kisinasa". Zöldség? Egetrengető bolondság a könyv? (Aki olvasta, véleményt alkothat róla - egy biztos: a fordító csodateremtő képességének hála, rendkívül szórakoztató.)

Mesefolyam van a Kossuth Rádióban, április nyolcadikáig. Meséket hallgattak évezredeken át minden népnél télidőben, zárt helyre kényszerítő időjárás esetén. Mesékkel kötötték le a másképpen vaduló és önveszélyes kicsinyeket az idősek, felszabadítva így az erejük teljében lévő szülőket a munkának. Különös meséket termett a kelta világ, a ködös mocsarak tájéka! Az irodalom tanít, nevel, szórakoztat - tanultuk ötödik osztályos korunkban. A mesék - legyenek nép ajkán születettek vagy ismert embertől kitaláltak - az irodalom részei. Ma már képeskönyvek, báb- és rajzfilmek, sőt igazi szereplőket mozgató valódi filmek őrzik őket - élvezhetjük tehát tetszésünk szerint e furcsa, sokszor borzongató történeteket.

Érdekes jelensége korunknak, hogy napjainkban még a tizenéves korosztály is "fogyasztója" a meséknek. Tizenöt éves lány, majdnem színötös tanuló, jó körülmények, testvérek, háziállat, harmonikus élettér - s dark fantasy ("sötét fantázia") könyveket istenít. Egyiket már számolatlan sokszor olvasta! "Mesteri regény, tele borzongással, mágiával, a képzelet játékával..." - írja a The Washington Post a könyvről, melynek nemes egyszerűséggel Tündérmese a címe. Szereplők: Gonosz Dolog, Agancsos Lovas, Elfeledett Nép, a Hustings család...

A mai fiatalok közül számosan szeretnek olvasni. Ilyesféle történeteket. Klubokba tömörülnek, hogy fantasy-fanként (fantasy-regény és -történet-rajongó) egy csapatban legyenek, s fantáziajátékot játsszanak, nem kevesen az interneten. Úgy tűnik, minél racionálisabb a világ - lám, már például a szemünk színe, az orrformánk is pontosan "lekáderezett" háttérrel rendelkezik, értsd: az emberi gének teljes feltérképezése, s épül az új, nemzetközi űrállomás... - annál erősebb a személyiség védekezése a "szögletes, nagyon-logikus" ellen. A fantáziába menekül.

- Na és van-e ezüstből kovácsolt nyílvessződ?
- Az a vérfarkasok ellen való - tamáskodott Sean.
- Az meglehet, de éppen úgy megsebzi a tündérnép fiait is. Amúgy sincsenek jó barátságban a fémekkel, és a vasat nem állhatják - ám szerintem igenis meg tudják érinteni, ahogy némely regényekben írva vagyon. Különben már rég kihaltak volna, amikor az ember felfedezte a kovácsolás tudományát. Az aranyukat meg egyenesen imádják. ... Az ezüst a Hold fényéből van, és ők az éjszaka urai, a Hold pedig ismeri hatalmuk titkait, így hát félnek is tőle.

A fenti idézeteket a Tündérmesé-ből vettem. Lényege: egy család átköltözik, teljesen hétköznapian indul a fordulatos történet, azután... jön a fantázia; jók összefognak a rosszak ellen, illetve - jók küzdenek valakikért a rosszak ellen. E séma igen ismerős, minden népmesének ez az alapja. A mai gyerekek által kedvelt "meséknek" - Pokémon, Sailor Moon, Digimon - is. Az e rajzfilmekből áradó képzeletvilág szintén a fekete-fehér "váz"-ra húzza fel a ruhát. Ezeket is szeretik a tizenévesek... És, persze, sokan nem. Egyik ilyen serdülő így kezdi a "lényeg" összefoglalását. "A Sailor Moon az arról szól, hogy van egy csomó csaj, akik elvileg tündérek..."

Eszi, nem eszi, nem kap mást - így érezte például az egyik hozzászóló a HIX-TIPP-en, ugyanis azzal fordult a tisztelt nagyérdeműhöz: küldjenek a többiek "igazi" meséket, mert a maiakat - s itt példának megnevezett egyet a fent említett rajzfilmek közül - már igen unja... "A négy muzsikus" című szlovén népmesét írtam le neki. Örült. Ismerik Önök a négy muzsikus tanulságos történetét?

Négy muzsikus járta a falvakat, muzsikált a kocsmákban, így kereste a kenyerét. Egy napon elérkeztek egy várromhoz. Holdvilág öntötte el a romokat, s a vár ablakaiból faágak nyúltak kifelé. Így szólt akkor az egyik muzsikus:
- Barátaim, adjunk szerenádot a vár egykori lakóinak.
A többiek elfogadták a javaslatot, s eljátszottak együtt egy vidám ugróst. Amikor befejezték a muzsikálást, kilépett a romok közül egy picinyke öregember, megköszönte nekik a muzsikát, és adott mindegyiknek egy diófaágat.
- Vigyétek el a gyerekeiteknek ezeket az ágakat - mondta az öregember.
A muzsikusok elvették a diófaágakat, de útközben eldobálták őket, és nagyot nevettek az öregemberen.
- Egyebet is adhatott volna. Mihez kezdtek volna a gyerekek ezekkel az ágakkal, hisz van ilyen otthon is elég.
Csak egyikük tette be a zsebébe az ágacskát, és adta oda a gyerekeinek, amikor hazaért. Másnap reggel odaszaladtak hozzá a gyerekei, és csodálkozva kérdezgették:
- Miért hozott édesapánk ilyen kemény diót? Egyiket sem bírjuk feltörni. Pedig olyan szép sárga mindegyik. Még sohasem láttunk ilyen diót.
A muzsikus csodálkozva nézte a diófaágat, amely tele volt aranydióval. Elsietett, hogy elújságolja a csodát társainak. Mikor azok meghallották, elszaladtak megkeresni a saját ágacskájukat. Egész álló nap keresték a fűben, de végül üres kézzel kellett hazamenniük.
Így tanulta meg a három muzsikus, hogy a legszerényebb ajándékot sem szabad megvetni.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. április 03., kedd 23:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület