CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ötvenegy lakást már átadtak

Lakópark: ízlés és praktikum
Ötvenegy lakást már átadtak

Sopron egyik legértékesebb ingatlanján, a Lövérek aljában (a volt városi kertészet helyén) a Besenyő út 14. szám alatt két hektáron  215 lakásos lakópark épül. Az A2 Építész Iroda Kft. tervei alapján, a Verarbeiten Pausits Kft. fővállalkozásában, a Transelektro Rt. tulajdonában lévő Sopron Park Kft. – mint beruházó – a munkálatok első ütemében, március végén 51 lakást adott át.

Dési Albert, a Gazdasági Minisztérium főtanácsosa elmondta, a Besenyő úti lakópark hazánk tíz meglévő ilyen jellegű legnagyobb létesítményeinek egyike. Az államigazgatási szervnek is siker, hogy az eddig pangó lakásépítések végre kimozdultak a holtpontról. Czigány Gábor, a Transelektro Rt. ügyvezető igazgatója beszélt a két-három és négyszintes házakról, amelyekben a 30-120 négyzetméter alapterületű otthonok minden igényt kielégítenek. A lakásokhoz erkély, tetőterasz, vagy saját használatú kiskert tartozik. A mindössze 30 százalékos beépítettségű, körülkerített lakópark biztonságát mágneskártyás automata beléptető rendszer szavatolja.
Molnár Róbert, a Sopron Park Kft. ügyvezetője mutatta meg a lakásokat, amelyek négyzetméter ára 215 és 275 ezer forint között mozog. A lakások nem a vevők pénzéből és kockázatára épülnek, mivel már a vételár húsz százalékának befizetésével megvásárolhatók. A fennmaradó nyolcvan százalékot beköltözéskor kell kifizetni.
Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a vevő banki jelzáloghitelt vegyen fel az OTP-től, vagy a Postabanktól. Egyébként a többmilliárd forintos beruházás saját tőkéből, valamint a Postabank felettébb kedvező finanszírozásában valósul meg. A hitelkonstrukciókat Balog Béla, a Postabank észak-dunántúli régiójának ügyvezető igazgatója ismertette. A kölcsönök folyósításának elintézéséhez a beruházó segítséget nyújt. Az árakat csökkentheti, hogy szinte minden lakás esetében állami támogatás is igényelhető.
A lakások érdekessége, hogy Magyarországon ma még egyedülálló, egyedileg mérhető távfűtési technológiával készülnek, csak a tényleges fogyasztást számlázzák. Künszler Béla, az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatója mint társberuházó, a szolgáltatás nyújtója, és leányvállalatuk, a Soproni Fűtőerőmű Kft. szerződésben garantálja, hogy a távfűtés díja mindenkor alatta marad az egyedi gázfűtés árának, sőt az első évben a lakók 25 százalékos kedvezményt kapnak a távfűtés díjából.
A beruházó és a kivitelező cég gondot fordított arra, hogy a terület zöldövezeti mivoltát megtartsa. A különböző szintű épületek tervezésénél és elhelyezésénél a kilátás zavartalanságára is ügyeltek.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester gratulált a 2,5 milliárdos, minden igényt kielégítő beruházáshoz, amely a várost gazdagította.
Köszönetet mondtak a hivatal műszaki- és főépítészi irodái vezetőinek, akik hatékony együttműködésükkel járultak hozzá a Besenyő úti lakópark, valamint az 1,2 hektáros szabadidős terület létesítéséhez.
A most átadott (nyolcvankét százalékban értékesített) ötvenegy lakást májusban, júniusban hetven (ötven százalékban értékesített), augusztusban és szeptemberben harminckettő, az év végén pedig hatvan újabb követi.

Török Magda



2001. április 05., csütörtök 09:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület