CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Újra egyházi tulajdonba kerül (augusztus 31. határidővel) a Szent György utcai Káptalanház

Bindes Ferenc, a Szent György templom plébánosa tíz éve él Sopronban. Közel kétezer gyermek és fiatal, felnőtt hitoktatásáról gondoskodik. A Szent György templom vasárnapi szentmiséin rendszeresen kb. ezernégyszázan fordulnak meg.



A Szent György Templom, tulajdonképpen egybeépülve a Káptalan-házzal
(Ez utóbbi annak plébániaépülete volt)

- A plébánia életében az elmúlt 3 év a megerősödésnek az éve volt. Érezhetően többen jönnek a templomba, és ez már nem a rendszerváltás utáni - rossz értelemben felfogott - esetleges érdemszerzés lehetőségéből fakad. Érzek az emberekben egy szellemi érdeklődést, nyitottságot, azt, hogy érzékenyebbek a hit dolgaira, és jobban figyelnek egymásra.
- Az egyházközségünkben működő 25-30 csoporttal való munkában az utóbbi három évben azt tapasztaltam, hogy könnyebbé vált a közösségalakítás, hiszen az elmúlt időszakokhoz képest az emberek egyfajta egészséges nyíltsággal vállalhatják és vállalják hitüket, amely már nem titkolni való dolog, és így - a más világnézetű embertársaikat is elfogadva - otthon és biztonságban érzik magukat az egyházközségben, városukban, az országban.



A leendő kollégiumi épületrész

Ez az ország közérzetére is jellemző jó érzés. Ennek a kormánynak a legnagyobb eredménye az, hogy tényleg a család, a tisztesség, a munka, a lelkiismeretes magatartás vált megbecsült értékké. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nálunk évente hetven-nyolcvan házasságkötés történik, és a fiatal családokkal való kapcsolatomban látom, hogy mennyivel reménytelibbnek látják a jövőt. A jegyesek több - néha négy-öt gyermeket is - terveznek házasságukba. Ez a reménynek a jele, hogy a mai fiatalok bíznak a jövőben. Egészen természetes, hogy 3, 4, sőt 6 gyerekes fiatal családjaink is vannak, és nem csak a lakáskedvezmények miatt. Ők azok, akik a jövőt bizakodva várják.
Az iskolákban folyó hitoktatásnak köszönhetően - Szent Orsolya Római Katolikus Iskola, Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és az Eötvös József Szakközépiskola - gyakorlatilag minden ottani diák hittanra is jár. Az egyházi iskoláknak köszönhetően van egy egészséges lelki töltet a gyerekekben, amely jó irányú fejlődési folyamatot jelent.


Hányan tudják, hogy innen, a pontos adminisztráció helyétől ered a mondás:
"Az én fejem sem Káptalan!"

Ugyan a társadalomban lelkileg és szellemileg is létezik egy szakadás, ám a ma tudatosan becsületesnek nevelt gyerekekből - függetlenül világnézettől vagy vallástól - lesznek a társadalom számára értékes, becsületes emberek. Ennek a tudatos nevelésnek soha nem voltak jobb feltételei, mint most.
- A műemlékeink megmentésére az utóbbi három évben kaptuk a legtöbb segítséget, így Sopronban gyakorlatilag minden templom jó állapotban van. A Bencés templomon nagyon komoly restaurálást végeznek, a Domonkos templom láthatóan megújult, az Orsolya-templom tetőzetét most javítják, a Szent György templomban az altemplomot kiépítettük, ahol egy urnatemetőt alakítottunk ki. Ennek a bevételéből szeretnénk a templom belsejét restaurálni. Az oldalkápolnákkal végeztünk, a templom tetőzetének felújítását idén tervezzük, a várfal felőli részét akarjuk felújítani kívülről is, és ősztől kezdve az új feladatra, a Káptalanházra koncentrálunk.
- Az utóbbi évek legörömtelibb eseménye, hogy hosszú évek után most döntött az Egészségügyi Minisztérium a Szent György utcai Káptalanház visszaadásáról. Dr. Szájer József országgyűlési képviselőnk ittjártakor ígéretet tett, hogy a város javát is szolgáló ügyben segíteni fog. Az ingatlan visszaszerzésében azonban döntő erkölcsi (és anyagi!) szerepe Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök úrnak volt, aki a tárgyaláson az egyházat képviselte.


Lakások és közösségi helyiségek kerülnek kialakításra itt.
A baloldali földszinti ablaksor a híres Jezsuita teremé.

A terveink szerint jövőre kezdődő átalakítási munkák során Katolikus Egyetemi Kollégiumot szeretne püspöc atya a szárnyépületben kialakítani, amely minden Sopronban tanuló főiskolás és egyetemista számára nyitva áll majd. Egyházi kezelésű kollégium lenne, ahonnan a különböző főiskolákra járnának a fiatalok, és valóban egy komoly világnézeti nevelés és oktatás feltételeit biztosítaná. A főépület pedig a jelenleg helyhiánnyal küszködő csoportos foglalkozásainknak, illetve a városnak végzett karitatív munkának egyaránt megfelelő helyet tudna biztosítani. Olyan világot szeretnénk magunk körül teremteni, amelyben azoknak az időknek az emléke, amikor az emberek félve néztek körül a templomba menet, hogy látja-e őket valaki, csak történelem maradna.



2001. április 05., csütörtök 20:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület