CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ünnep előestéjén a versről

Ne áltassuk magunkat.
A vers ünnepének előestéjén tömött padsorokban szorongó tömegre senki sem számított. A belső parancsra érdeklődők megfogyatkozásának idejében élünk, amikor - a bevezető szavak szerint - "a magyar írás sorsával foglalkozni újra nemzeti tett".
Ezek szerint a versolvasás, egyáltalán a magyar irodalom olvasása, manapság nemzeti tettnek minősül. Virágvasárnapot követő, Nagypéntek és Húsvét hetében, minden művészi alkotás ősforrásából, Istenhez való fohászkodás legszebb verseiből válogatták műsorukat a Soproni Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet diákjai.

S kik hallgatták őket?
Többnyire - vagy talán mind - azok, akik egyébként sem tudják legalább egy könyvoldal elolvasása nélkül álomra hajtani fejüket. És ezen a helyen, a Deák téri református templomban - a legtöbb városi rendezvénnyel egy időben - nyilván azok gyűltek össze, akik a kálvinizmus szikláin gyökeret verő és gyümölcsöt hozó költészetet igen jól ismerik.
Tehát, ne áltassuk magunkat. Sem az amerikanizálódó, sem a megélhetéséért küszködő, sem a karrerjét építő, sem a vállalkozását menedzselő, de még a megfáradt életúnt sem fog egy versnapot követő rendezvény hatására, egyszeri és hirtelen jött elhatározásból, versköteteket olvasni-szavalni. Szenczi Molnár Albert, Arany János, Ady Endre köteteit manapság iskolások forgatják leginkább, dolgozat vagy érettségi előtt.

Kin múlik ez, min múlik ez?
Nem a vers ünnepén, és teszem hozzá sietve, nem a pedagógusokon, talán nem is egyenként mirajtunk.
Mint ahogyan a költőt magát, sem a dicsőség és jutalom motiválja - hiszen a vers, az igazi, lélekből születik - úgy a versolvasót, az értelemig és szívig hatoló nyomtatott sorok újra és újra olvasására, hasonlóképpen, belső kényszer vezérli.
Ezért - szomorúan hangzik - de úgy gondolom, hogy a versolvasást, akár a -mondást, meg lehet tanítani, de megszerettetni nem, félő, hogy a vers szeretete "a belső kényszer", sok minden "egyébbel" együtt némelyeknek ajándékul adatott.
Nagyon szeretném, hogy ne legyen igazam.

Mindezek a gondolatok a Soproni Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet és a társszervező, a soproni Kálvin Kör szándékának nemességéből, a szervezés, a rendezés, az előadás színvonalából mit sem vonnak le.
A Magyar Vers ünnepén elhangzott irodalmi műsor a verset, a legmélyebb emberi valóság kifejezőjét szólaltatta meg.
Az igényesen összeállított előadás Ady Endre, Bessenyei György, Szkhárosi Horváth András, Kerék Imre, Szabó Lőrinc, Wass Albert, Weöres Sándor elhangzott versei, a diákok igen színvonalas előadása tömött padsorokat érdemelt volna.
Talán majd akkor, amikor a magyar vers jól eladható áru lesz.
De mikor volt az? Kell-e egyáltalán annak lennie? Kapcsolódó fogalmak - szellem, hit, nyelv, rím, ritmus, írás, könyv, nemzet - egyértelműen utalnak arra, hogy nem.
A versnek meg kell maradnia ajándéknak, és költészetszerető emberekre van szüksége.
És ők, néhányan ma (is) a vers ünnepén, ugyanúgy mint tegnap és holnap - higgyük mégis, hogy vers napja után legalább eggyel többen - biztosan elolvasnak legalább egy verset.



2001. április 10., kedd 22:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület