Soproni
Borbarátnők Klubja - Az idei első találkozó
„
Az étkezés bor nélkül, nap napfény nélkül"
A
megfelelő Borral kísért ételeket lassan, fogyasszuk - ha lehet ilyet kérnem,
kedves Olvasó! A jó bort csak kortyolni, nem inni szabad. Ha pedig a kortyok
között hosszú szüneteket is tartunk, akkor a zamat az ínyen marad, és a
bor jóleső melege a testben szétterjed. Ne siessünk a következő harapással.
Várjunk, hogy az utolsó korty varázsa megmaradjon. Csak a mohóság elhagyásával
jut időnk beszélgetésre.
A
Soproni Borbarátnők idén első alkalommal a Vadászkürt Vendéglőben gyűltek
össze egy kis társalgásra. Vendéglátóink, Bausz Gyula és felesége, kedves
Borbarátnőnk, igazi meglepetéssel vártak ránk.
Mit
említsek előbb? Borbarátnőként a bort kellene kiemelni, de a vacsora fenségessége
megakadályoz ebben. Nézzék el nekem, hogy a vargányás vadmalac ragu - mely
sötétszőkére pirított darás tésztával lett tálalva - jut először eszembe.
Vagy a Soproni Poncichterek babos rétese volt az abszolút győztes? A varázslatos
ízeket a kiváló villányi Vylyan Pincészet borai tették emlékezetessé. Az
előételként felszolgált, mosolygó arcát formázó libamáj „canapékat" egy
1999-es Siklósi Chardonny bolondította meg. Ez a bor, melynek kevésbé ismert
neve morillon blanc, kifejezetten alkalmas és hálás a barque-érlelésért.
A savai apró igazgyöngyökként gurultak szét a szánkban, osztatlan sikert
aratva.
Ezután
egy '98-as évjáratú Kékoportó következett vajastésztában sütött borkorcsolyával.
Ez a fajta legjobb formáját Villány környékén adja.
Az
előbbiekben emlegetett vadmalac raguhoz Pinot Noir-t kortyolgattunk. Ezen
étel és bor fogyasztásával definiálnám a gasztronómiai élmény fogalmát.
Igazi íz-orgia, mely kifejezéssel hadd hangsúlyozzam vendéglátóink kimagasló
mesterségbeli tudását és a Vylyan Pincészet borászainak tehetségét.
Az
est fényét a babos rétes emelte, amihez egy '98-as bort ittunk. Már a
palack címkéje is azt jelezte, hogy az üvegből lágyan kihömpölygő nedű
nem akármilyen. Ezt a cuvee-t az ezredfordulóra készítették. Azért szunnyadt
két évig, érlelődött hordóban és palackban, hogy 2000-ben nyíljon ki teljes
pompájában. Az üveget egy aranyszínű ginkgó levél díszíti, utalva az örökkévalóságra.
Ebből
a Duennium Cuvee-ből aztán mind vissza-vissza kóstoltunk.
A
Soproni Borbarátnők azonban komoly munkát is végeztek. Terveket szőttünk
erre az évre, hogy miként tudjuk színesíteni a boréletet Sopronban. Idén
is kirándulunk, ismerkedünk Magyarország gyönyörű borvidékeivel. A Soproni
Bor ünnepén ismét kóstolunk és bírálunk is kedves Gazdák, de nem maradhat
el a bál sem, az első sikerén felbuzdulva. Elárulok még valamit. Idén kivesszük
a részünket a munkából is. Szüretelni fogunk.