CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Soproni Borbarátnők Klubja - Az idei első találkozó
„ Az étkezés bor nélkül, nap napfény nélkül"

A megfelelő Borral kísért ételeket lassan, fogyasszuk - ha lehet ilyet kérnem, kedves Olvasó! A jó bort csak kortyolni, nem inni szabad. Ha pedig a kortyok között hosszú szüneteket is tartunk, akkor a zamat az ínyen marad, és a bor jóleső melege a testben szétterjed. Ne siessünk a következő harapással. Várjunk, hogy az utolsó korty varázsa megmaradjon. Csak a mohóság elhagyásával jut időnk beszélgetésre.

A Soproni Borbarátnők idén első alkalommal a Vadászkürt Vendéglőben gyűltek össze egy kis társalgásra. Vendéglátóink, Bausz Gyula és felesége, kedves Borbarátnőnk, igazi meglepetéssel vártak ránk.

Mit említsek előbb? Borbarátnőként a bort kellene kiemelni, de a vacsora fenségessége megakadályoz ebben. Nézzék el nekem, hogy a vargányás vadmalac ragu - mely sötétszőkére pirított darás tésztával lett tálalva - jut először eszembe. Vagy a Soproni Poncichterek babos rétese volt az abszolút győztes? A varázslatos ízeket a kiváló villányi Vylyan Pincészet borai tették emlékezetessé. Az előételként felszolgált, mosolygó arcát formázó libamáj „canapékat" egy 1999-es Siklósi Chardonny bolondította meg. Ez a bor, melynek kevésbé ismert neve morillon blanc, kifejezetten alkalmas és hálás a barque-érlelésért. A savai apró igazgyöngyökként gurultak szét a szánkban, osztatlan sikert aratva.

Ezután egy '98-as évjáratú Kékoportó következett vajastésztában sütött borkorcsolyával. Ez a fajta legjobb formáját Villány környékén adja.

Az előbbiekben emlegetett vadmalac raguhoz Pinot Noir-t kortyolgattunk. Ezen étel és bor fogyasztásával definiálnám a gasztronómiai élmény fogalmát. Igazi íz-orgia, mely kifejezéssel hadd hangsúlyozzam vendéglátóink kimagasló mesterségbeli tudását és a Vylyan Pincészet borászainak tehetségét.

Az est fényét a babos rétes emelte, amihez egy '98-as bort ittunk. Már a palack címkéje is azt jelezte, hogy az üvegből lágyan kihömpölygő nedű nem akármilyen. Ezt a cuvee-t az ezredfordulóra készítették. Azért szunnyadt két évig, érlelődött hordóban és palackban, hogy 2000-ben nyíljon ki teljes pompájában. Az üveget egy aranyszínű ginkgó levél díszíti, utalva az örökkévalóságra.

Ebből a Duennium Cuvee-ből aztán mind vissza-vissza kóstoltunk.

A Soproni Borbarátnők azonban komoly munkát is végeztek. Terveket szőttünk erre az évre, hogy miként tudjuk színesíteni a boréletet Sopronban. Idén is kirándulunk, ismerkedünk Magyarország gyönyörű borvidékeivel. A Soproni Bor ünnepén ismét kóstolunk és bírálunk is kedves Gazdák, de nem maradhat el a bál sem, az első sikerén felbuzdulva. Elárulok még valamit. Idén kivesszük a részünket a munkából is. Szüretelni fogunk.
 

 



2001. április 11., szerda 15:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület