CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Ünnepelni - együtt

Nagycsütörtök van. A mai napi olvasmányok és evangélium mind egy ünnepkör, a Húsvét közvetlen előzménye köré csoportosulnak. Az első olvasmányban, a Kiv 12,1-8.11-14-ben az Úr parancsa olvasható arról, hogyan is zajlott le a zsidóságnak a szabadulás, a kivonulás előtti utolsó vacsorája.
A második olvasmányban, az 1Kor 11,23-26-ban az időben első RÖGZÍTETT leírását olvassuk az újszöveségi utolsó vacsorának. Katolikus fogalmazásban a szentmise átváltoztatási részének, a szentség elrendelésének, protestáns fogalmazásában az Úrvacsora eredetének és az emlékezésre felszólításnak történéseit írta le Szent Pál.
Szent János evangéliumából a Jn 13,1-15-öt olvassák fel, az utolsó vacsora történetét.

Jézus tulajdonképpen mindenfajta - kétséget kizáró és "fizikai" - nyom nélkül jött a világba és ment a mennybe. Nem maradt utána más tárgyi emlék, csak néhány tanúságtétel, melyet már az ősegyház is fontosnak tartott "megrostálni".
A nyilvános kutatás, a tárgyak, eszközök keresése csak a IV. sz-tól indult meg dokumentálhatóan. Rengeteg ballépés és néhány nagyon szép ünnep kíséri az ember igyekezetét, hogy ami "visszamaradt", annak eredetiségét bizonyítsa. (Torinói lepel, kendő, kereszt-relikviák stb.)


Az evangélisták és tanítványok - miközben fontosnak tartják, hogy egyéni színezetben adják elő a történteket - tulajdonképpen egy dolgot tartottak fontosnak rögzíteni: azt, hogy Jézus Isten szeretetét hozta a világba, és így, ilyen "minőségben" találkozott az emberekkel. Az evangéliumi részletben olvassuk:
"Húsvét ünnepe előtt történt: Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor a világból vissza kell térnie az Atyához, mivel szerette övéit, akik a világban maradtak, mindvégig szerette."
Ahogyan szét lehet történésben választani a szent napok eseményeit, úgy nem lehet egységében megbontani mindazt, ami történt, mert összetartoznak, egy dolgot jelentenek, egy üzenet hordozója minden.
Idén Húsvétkor együtt ünnepelnek mindazok, akik idő- és ünnepszámításaik különbözősége miatt eddig külön ülték meg az ünnepet. Szép lesz ez az idei húsvét, amikor ezen a kiválasztott kis bolygón ugyanakkor lobbannak fel a szívek parazsának és a tűzszentelésnek felszított lángjai.
Legyen minden kis mécs egy találkozás, melynek fénye kihúny, de melege megmarad!
- DI -



2001. április 12., csütörtök 17:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület