CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az EU jelenleg egyszerre mélyül és bővül

Az EU védelmi politikájáról


Manapság az idő már másodpercekben mérendő - annyira felgyorsult ugyanis. Európához csatlakozásunk "mértékegysége" azonban, úgy tűnik, az ötév. Nos, benne járunk az 1989-től számított harmadik ötévben... A tavaly nyár, ősz? Már történelem. Magyarország legkedveltebb napilapjában 2000. november 18-án, szombaton Máté Józsefnek és Pócs Balázsnak Charles A. Kupchan politológussal folytatott beszélgetését olvashattuk. Az 1958-ban Madisonban (Wisconsin állam) született tudós jelenleg a georgetowni egyetemen tanít, és az amerikai külügyi intézet európai tanulmányok részlegének vezetője. "A globalizált világ olyan burok, amely könnyen kipukkanhat" - mondja. - Szerinte "a Föld 'kormánykerekénél' egyelőre Amerika ül, de ez már nem sokáig lesz így. Európának hamarosan saját magának kell megoldania konfliktusait, az Egyesült Államok pedig inkább Ázsiára figyel... Íme, a szép új világ: akivel Amerika nem törődik, magára marad."
Véleménye az Európa-Amerika viszonylatról? "Hosszabb távon viszont biztonsági kérdésekben is verseny alakulhat ki. Amerikában már most kétértelműen reagálnak az európai védelmi törekvésekre: a színfalak mögött azt gondolják, hogy az európaiak költsenek többet a védelemre, de több befolyást már ne kérjenek. Európában ennek éppen az ellenkezőjét gondolják: szeretnénk több befolyást, de több pénzt már ne kérjenek tőlünk a védelemre. Előbb-utóbb óhatatlanul versengés alakul ki, mert az Egyesült Államok megszokta, hogy minden téren az történik, amit akar."
Az amerikai pénz, internet és információ jóvoltából volt a hidegháború utáni első évtized ilyen jóindulatú - Kupchan szerint...
Az európai egységesülés, beleágyazódva a világ globalizációjába - ennek küszöbén toporgunk immáron tíz esztendeje, és, amint Európából hallik, a belépés után is toporogni fogunk, már ami a munkaerő szabad áramlását illeti... Hogyan alakul tehát az európai védelmi politika, részben itthonról nézve, részben, amit ma az EU-val kapcsolatban erről tudni lehet? Hogyan alakul, formálódik az "egységes" Európa biztonsági téren? Erről beszélt a közelmúltban Szombathelyen dr.Csejtey István, a külügyminisztérium EU politikai kapcsolatok osztályvezetője.

Az EU biztonsági és védelmi politikájának első tartalmas dokumentumát Nizzában fogadták el. Miért van szükség "külön" európai gondolkodásra, amikor védelmi ernyőnek létezik a NATO? Sok olyan pont van, ahonnan fenyegetések érhetik Európát, és a NATO esetleg nem lesz érdekelt. Az USÁ-t esetleg lekötheti nagyobb konfliktus - Tajvan, Korea, Afganisztán -, és ezzel egyidőben kell valamilyen európai esetet kezelni. Fontos tehát, hogy Európának legyen legalább kis létszámú hadserege a válságmegelőzés, válságkezelés szempontjából. Európa most komplex megoldás megvalósításán dolgozik. Eszerint együtt kell alkalmazni a katonai és civil egységeket. Kevés a tapasztalat, hogyan hangolható össze a katonai és a civil tevékenység. Az utóbbiba bele kell érteni a polgári helyreállítást is, a gazdasági, közigazgatási (vízügy, polgári védelem, egészségügy) kapacitásokat. (Magyarország számára különleges lehetőségek nyílnak a civil válságkezelés terén!) Európa a komplex védelmi politikát hosszú távra fejleszti ki. A koncepció már megvan. Ennek értelmében a NATO, illetve az európai hadtest nem kérdőjelezheti meg a másik autonómiáját. Félreértés, hogy párhuzamosságok jönnek létre. Ugyanazokat az erőket, ha szükséges, EU-, ha szükséges, NATO-keretben vetik be. Három sapkájuk lesz: egy nemzeti, egy EU- és egy NATO-sapka.
Ahol mégis valószínűsíthető a párhuzamosság: a légiszállítás, a vezetés (kommunikáció, összeköttetés) és a hírszerzés. Az európai hadtestnek csak a katonai fele tartozik egyébként a NATO-ba, a polgári nem. Ez újítás. Jelenleg Európa egyszerre mélyül és bővül. Komolyabbá válik egysége, új szervezeti felépítés kidolgozásán munkálkodnak - valamint: folynak a tárgyalások a tagjelöltekkel.
Személyes megállapításom: le a kalappal a tárgyalók előtt. Ennyi érdeket, ennyi bizonytalansági tényezőt valahogy összeegyeztetni...
S akkor, ahogyan kezdtük: az idővel, fejezzük is be ezzel. Vajon, ha majd ősszel, mondjuk, novemberben, visszatekintünk napjainkra, amikor már létezik az Európa jövője honlap, melyhez várják az emberek véleményét, illetve majd július közepén összeül Göteborgban a következő európai csúcskonferencia, ahol a tervek szerint létre fogják hozni a védelmi miniszterek tanácsát -, mi minden lesz akkorra máris másképpen, mint ahogyan most van? És... vajon... észre fogjuk-e venni kellő időben, hogy már másképpen van?!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. április 17., kedd 19:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület