CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Novemberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

NOVEMBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


Mehringer József siklósi horgász a Hotedra tavon július 29-én délután kettőkor fogta meg a nagyobbik rekordlistás pontyát. 0,40-es zsinórján feltolós készség várt az életunt pontyokra. A horgon bojli volt a csali, amit az elővigyázatlan hal hamarosan ízlelgetni kezdett. Erre a jelre várt a horgász, aki jól beleakasztotta a horgot szegény hal szájába. 20 percig fárasztották egymást. Már megint az ember nyert: a 18,50 kg-os hal az általa nem várt szárazra került.
Nyolc nappal korábban is nyerő időpont volt a délután két óra. A csalafinta horgász akkor mézes kukoricát tett a horogra. Ennek sem tudott ellenállni szegény potyka. Ez a hal 17,20 kg (85/74 cm) volt, és hamar lemondott életéről. Ritka két szép halat zsákmányolt a szerencsés ho-ho.



SÜLLŐ


Csodálatos új süllő országos rekordot adott a Rába!
Molnár Tamás tíz éves rekordot döntött meg a Rába Vas megyei szakaszán fogott 14,65 kg(117/62 cm) tömegű süllőjével! Így vall a nagy fogásról: "Barátommal harcsázni indultunk azon a napon, augusztus 23-án. Ennek megfelelő volt felszerelésem is. A 300 gr-os botra 0,45-ös zsinórt szereltem, egy nagyméretű Milward horoggal a végén. Az erős zsinórra már csak azért is szükség volt, mert eléggé akadós az a terület. Egy holtágban kezdtük a horgászatot, csalihal fogásával: vörösszárnyúakat tudtunk zsákmányolni, így aztán egy vörösszárnyú keszeg került az én horgomra is. Így indult a harcsázás.
- Este fél kilenc volt, a füllesztő, forró nyári nap ugyancsak meleg alkonya. Alacsony rábai vízállás, kristálytiszta víz. A bedobás után két perccel már kapásom is volt, eléggé erőteljes. Túl sokáig nem is tartott a fárasztás, egyrészt a rendkívül erős szerelés miatt, másrészt pedig az is érdekes volt, hogy a méreteihez képest elég könnyen adta meg magát a hal. A mérlegeléskor derült ki, hogy ez az eddig fogott legnagyobb süllő: súlya 14 kiló 65 deka volt, hossza 117 cm, a legnagyobb kerülete 62 centi. Amikor felboncoltuk, a gyomrában egy 25 centis és egy 15 centis dévérkeszeget találtunk.
- Több nagy süllőt fogtam már, igaz vékonyabb szereléssel, 8-9 kiló körülieket. Igazából harcsázni szeretek, bár túl nagyot még nem fogtam, úgy 8-10 kiló közöttieket viszont nagy számmal. A legnagyobb harcsám 18 kiló, ezt viszont domolykózás közben sikerült elkapnom, villantóval."
Óriási szerencse ilyen gyönyörű süllőt fogni, hiszen ebből a méretből nem úszkál sok a vizekben. Úgy látszik, a Rába kiváló süllős víz is!



HARCSA


Pásztor Ferenc vajszlói horgász április 30-án a Mailáth-pusztai horgásztavon furcsa körülmények között fogott 46,80 kg-os (180/75 cm) harcsát. A nádfal előtti részen rendszeresen pontyra etetett. Aznap nem kapott a ponty, ezért gondolt egyet, és a kukoricát két szál piócára cserélte. Húsz perc múlva az úszó megindult, és a nádfal alá jó 2 m-re beugrott. Ekkor húzd meg-ereszd meg játék kezdődött, és alig 3 perc múlva a hal a nyílt víz felé iramodott. A zsinór 24-es fonott volt, és kb. 75 percig tartott az erőfelmérés. Végül a horgász bírta jobban, és vágóhoroggal a csónakba emelte a kimerült halat.



AMUR


Baranyai Lőrinc dorogi horgász a helyi Palatinuszi tavon augusztus 16-án fogta az idei listavezető amurt, ami 28,20 kg (120/80 cm) volt. Stégje a tavon hét méteres vízen áll, és előtte rendszeresen etetett, fogott is számos szép amurt és pontyot. Aznap is 0,30-as zsinórjára gyöngykukoricát tűzött, és várt a kapásra. Fél tizenkettőkor bekövetkezett a nagy esemény. Bevágás után a hal nem vette jó néven a szájába akasztott horgot. Másfél óráig fárasztották egymást hal és horgász, persze végül megint az erőszakosabb győzött, és szégyenszemre két vágóhorgot is beakasztottak az alélt halba. Ezt a szégyent a hal csak estig tudta elviselni, amikor kipipálta utolsó földi buborékját.



CSUKA


Bohár László babócsai horgász május 19-én a háromfai víztározón 11,80 kg-os (98/58 cm) csukától szabadította meg a békés halakat. 0,50-es (!) zsinórjára a hármas horogra vörösszárnyú keszeg csalit tűzött. Úgy látszik, a vörösszárnyú jól kínálgatta magát, mert este háromnegyed tizenegykor bekapta ez a nagy csuka. Ezen az erős zsinóron nem sok esélye volt a túlélésre, 5 perc alatt már ki is emelték lételeméből.



AFRIKAI HARCSA


Gazsi István jászberényi horgász augusztus 10-én a jászteleki Eldorádó horgásztavon 6,50 kg-os (78/46 cm) afrikai harcsát fogott. Este fél hétkor dobta be 0,30-as zsinórján a pontyozásra használt pálinkás kukoricát, és mit ad Isten, nem arra járt egy vegetáriánus afrikai harcsa? Ha már így alakult a dolog, nem volt mit tenni, mint beakasztani a szájába a pontyozó horgot, és hamarosan kivonni a forgalomból ezt az elfajzott halat. Ennyi.



Tvordy György



2000. november 09., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület