CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Pincesor az Apácakertben

A többi magyarországi borvidéken honos gyakorlattal ellentétben, Sopronban a gazdapolgárok nem a szőlőskertjükben építették meg egykoron pincéiket, hanem a városban, lakhelyükhöz közel, vagy éppen házaikban.

Ennélfogva nem is alakulhatott ki az a kültéri pincekultúra, ami sajátos arculatot kölcsönöz például Egernek, Badacsonynak, a villányi borvidéknek. A soproniak és a Sopronba látogatók viszont gyakran hiányolják a várost övező szőlőskertek sajátos hangulati elemét, a pincesort. E hiány pótlására az önkormányzat mezőgazdasági albizottság támogatja azt az ötletet, hogy a Lehár Ferenc utca végén található, Apácakertnek nevezett terület domboldalába termelői-bemutató pincesor létesüljön. Az Apácakert nem véletlenül kapta nevét: a háború előtt itt műveltek földet, termesztettek szőlőt a kedvesnővérek.

A soproni Apácakertben létesítendő pincesorral kapcsolatban az önkormányzat mezőgazdasági albizottságának titkára, Keglovich István elmondta: a közgyűlés időközben jóváhagyta az Apácakert részletes szabályozási tervét. Ennek megfelelően mintegy háromszáz családi házas építkezés kezdődhet el a közeljövőben. A lakópark zöldövezeti részének domboldala viszont – idegenforgalmi, turisztikai látványosságként – soproni pincesorként hasznosul. Az előzetes számítások szerint húsz pince kialakítására van hely, de az esetleges bővítés lehetőségeit is szem előtt tartják az ötletgazdák.

Az önkormányzat magántőke bevonásával szeretné megvalósítani a pincesort. A projekt kidolgozása folyamatban van: rögzítik a lehetséges pincehelyiségek nagyságát, egyéb más paramétereit. Szerencsés lenne az is, ha a leendő pincetulajdonos borosgazdák, őstermelők összefogása révén egy időben épülhetne meg a sor. A helyelosztás módszereiről és egyéb részletekről a mezőgazdasági albizottság készít javaslatot, amely nem zárja ki a pályáztatás lehetőségét sem. Keglovich István aláhúzta: mivel idegenforgalmi, turisztikai jellegű beruházásról van szó, adottak a lehetőségek, hogy különféle pénzügyi alapokra is pályázzanak.

Az önkormányzat célja egyértelmű: ami Egernek a Szépasszony völgye, az Sopronnak legyen az Apácakert. Vajon miként fogadták az apácakertes kezdeményezés hírét az érintettek, a borosgazdák?

Bruckner Nándor alapvetően jónak tartja az ötletet, még akkor is, ha az különösebben nem hozza lázba. A hosszú évtizedek alatt ugyanis módjában állt kialakítani pincéinek sorát. Ettől függetlenül könnyen meglehet,hogy a borászattal foglalkozó gyermekei kapva kapnak az alkalmon, s élnek a pincesor nyújtotta idegenforgalmi, turisztikai lehetőséggel.

Balika László érzelmileg közelítette meg a kérdést. "Feleségem az Apácakert közelében nőtt fel, így nekem is kedves a környék – mondta. - Ha úgy adódik, örömmel veszünk részt a pincesor megvalósításában. Az a terület amúgy is fejlődés előtt áll, s valóban üde színfoltot jelenthet a termelői-bemutató pincesor."

Gosztonyi M. (Kisalföld)



2001. április 20., péntek 22:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület