CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mennyi egy ember ára?

Igen, így, szemtől szembe! Mi az ára az embernek?
Már kétszer visszakoztam a témától, már kétszer rettentett vissza a gondolat, pedig a válasz első fele nagyon könnyen megfogalmazható, a második pedig meggyőződés vagy hit kérdése. Vannak megvehető és vannak meg nem vehető emberek (ez utóbbiak a vértanúk, meggyőződéses emberek, terroristák, fanatikusok, forradalmárok). Ebben a csoportban "csupán" az a különbség az egyes személyek között, hogy valaki milyen háttérrel nem vehető meg? Közös, hogy nem a merkantilizmus szelleme vezérli őket, nem hajlandók engedni, hogy személyüket is besorolják a fogyasztói társadalom "eladható" című polcrendszerébe.
Tekintsünk most el a válasz eme második felétől, mely a feleletet belső értékrend függvényeként kezeli, hiszen nagyon nagy lenne az "áthallás" a rovatok között! Maradjunk a válasz első felénél.
Az emberek másik nagy csoportja megvehető. Ára van, mégpedig a helyzettől függő, le- és felalkudható összeg az, amiért "szőröstül-bőröstül" tulajdonná válnak. Van persze "forintosítható", szellemi előny, mely a belső, alkotói tevékenység megvásárlása révén jut egy-egy rendszer birtokába. Mi ne ismernénk ezt?
A Robert Redford által a filmen alakított milliomos, íme a valóságban is megjelent, szerződésben rögzített módon, nyilvánosságra hozva adtak el Európában (annak magát oly nagyra tartott nyugati részében) egy nőt. A "hölgy" szóra valahogyan nem áll rá a szám, sem a számítógépem. A hír botrányértékű, tehát mindenáron közlendő, példaértékű, tehát lesz - ha más, különböző árkategóriákban - követője is.
Nem adom mindehhez az olyan jól bevált munkaerőkereskedelmet, a sportolók kereskedelmét, ahol nem kis tétekről van szó, de valamilyen módon nem az embert, hanem annak remélt vagy valós teljesítményét ismerik el a csereösszegben. Itt nem az embert, nem az élőlény emberi mivoltját, méltóságát veszítve adják-veszik.
Nem sorolom ugyanakkor a mindenki által ismert gyermekközvetítőket, a béranyaság kérdését, melyet a megfelelő joghézag hiányában, illegálisan csinálnak. Az érdekkapcsolatokat, melyekben mindig is "bővelkedtünk". A megvehető hivatalnokokat, akik mindig be-becsúsznak a tisztességesek közé.
A botrány csak az, hogy mindezt így meg lehet fogalmazni és a jogállamiság keretei között dokumentálni. A dolog a modern rabszolgaság egy szelete.
Az időrendben ezt megelőző "példa" érzését egy magyar film keltette csalódás váltotta ki bennem. Akkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy miért készült ez a film? Jó latin mondás szerint: "Kinek az érdeke?" Az okot pedig egy magyar hölgy személyében találtam meg, aki - ha nem is olyan drágán, nem is olyan szerződéssel, de - más tulajdonába került.
Mondom, a jelenség egészen biztosan nem új keletű, de a "demokratikus", nyilvánosságot jelentő része mindenképpen meggondolandó.
Egyéni butaság és felelőtlenség ugyanis mindig létezett, de félő, hogy a következő lépés már mindannyiunk feje felett is lezajlódhat. Akkor pedig ott fogunk sorakozni a Barbie-k és playstation-k között, várva azt, hogy ki emel le a polcról? Csak mi magunkat oda be ne soroljuk!
- DI -



2001. április 23., hétfő 18:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület