CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Dalos-hegyi kórustalálkozó Sopronban

Tavaszi szél…
Dalos-hegyi kórustalálkozó Sopronban

… vizet áraszt, virágom, virágom - dalolta pénteken délelőtt a népdalt több száz soproni, környékbeli fiatal a Várisi-erdő zenepavilonjánál. A szikrázó napsütésben fanfárok köszöntötték mindazokat, akik az 1863-ban megtartott legelső magyarországi dalártalálkozóra emlékeztek. Dr. ifj. Arszin Miklós tolmácsolta a hivatali elfoglaltsága miatt távol maradt dr. Szájer József országgyűlési képviselő, fővédnök üzenetét, majd dr. Payer Erzsébet alpolgármester szólt a diáksághoz és a kísérőkhöz.

Elgépiesedett világunkban megfeledkeztünk, hátat fordítottunk a természetnek. A jövő attól is függ, vajon folytatjuk-e a távolodást, vagy harmonikusan élünk csodálatos környezetünkben – mondta a polgármesteri hivatal képviselője. A Pécsváradi Ágnes tanárnő és Szabó Miklós erdőmérnök-tanár által három évvel ezelőtt felelevenített rendezvény célja a  tradíció életben tartása, valamint a fiatalság és a természet kapcsolatának erősítése a zenélés, a dalolás öröme által.
A legelső nemzetközi soproni dalártalálkozó óta generációk váltották egymást, ám ami a dalban való összefonódást illeti, nemigen történt változás. Az akkori és a mostani fiatalok, óvodások, általános és középiskolások, főiskolások és egyetemisták mindenkori dalártalálkozója, a dalok a természetről, az érzésekről, a szépről zengnek. Az ének minden ember számára egyértelmű és csodálatos. A Dalos-hegyi kórustalálkozó egyebek mellett arra is jó alkalom, hogy a város apraja-nagyja, helybeliek és környékbeliek, sőt – mint ezúttal – budapesti diákok és tanáraik egymással a természet lágy ölén, a dalban egyesülve ismerkedjenek, építsék a jövőt.
Pécsváradi Ágnes mesélt a valamikori gazdapolgárok dalköréről, a soproni Dalfüzérről, a helyi férfikarról, a velük együtt éneklő Harkai Dalegyletről,  továbbá, hogy miért fontos neki az énektanárnak, Szabó Miklós erdőmérnök-tanárnak, az azóta őket mindenben támogató Hárs Olivérnek és a fiatalságnak a Dalos-hegyi kórustalálkozó felelevenítése. Emlékfát ültettek, majd a kórusok képviselői koszorút, virágot helyeztek el a Dalos-kő talapzatán.
Az énekkarok bemutatkoztak, majd erdészhallgatók vezetésével barangoltak, ismerkedtek az Alpok legkeletibb nyúlványának természeti kincseivel. A Dalos-hegyi emlékhangversenyt és az Éneklő Ifjúság Országos Konferencia nyitókoncertjét a volt Megyeháza dísztermében tartották. A dalártalálkozó toronyzenével ért véget.

T. M.



2001. május 03., csütörtök 15:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület