CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Beszélgetés Stumpf István kancelláriaminiszterrel

Itt van az információs társadalom
Beszélgetés Stumpf István kancelláriaminiszterrel

A Soproni Fidesz Szalon vendége legutóbb Stumpf István volt. A kancelláriaminiszter az információs társadalomról tartott előadást. A rendezvény után erről is kérdeztük.
– A Miniszterelnöki Hivatalhoz került a távközlés és az informatikának az irányítása, felügyelete.
-  Ez új kihívásokat jelentett számomra is. Nagyon sok multinacionális cég van jelen a távközlési és informatikai piacon, a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról beszélhetünk, nem egyszerűen egy technológiai kérdésről, hanem az ipar jövőjéről, a  gazdasági fejlődés esélyeiről.
– Milyen volt a Bibó Kollégium, hogy ennyi politikust adott az országnak? Mi volt a titka?
– Tulajdonképpen egy autonómia kísérlet volt, olyan tanulási lehetőség, ahol fel lehetett készülni felnőtt szerepekre, közéletiségre, akár politikusi szerepekre is. Gyakorlóterep volt, meg lehetett méretődni a társak előtt, megtanulunk közösségben gondolkodni, a jövő iránti felelősséggel voltunk, készülünk egy új értelmiségi szerepre. Valójában 1985 volt az a mérföldkő, amikor a szakkollégiumok országosan találkoztak és elkezdtek nagy  politikai kérdésekkel foglalkozni – gazdasági reform, környezetpolitika, szegénység –, akkor már a politika középpontjába kerültünk. Tudatosan – azt hiszem – nagyon kevesen készültek politikai szerepre. Az akkori helyzet történelmi esélyt kinált nekünk, a Fidesznek is, amikor létrejött a szakkollégiumban. Az a morális értékbeni azonosság, ami a csapatot jellemezte, adja a legnagyobb összetartó erőt most is. Egy új Magyarországban gondolkodtunk, újban, szabadban, sikeresben. Változtatni akartunk, hittünk abban, hogy pozitiv jövőképpel vissza lehet adni az önbecsülést, a nemzet életképességébe vetett hitet, a családok fontosságát. Ez  programszerűen érvényesül az Orbán-kormány politikájában.
– Van most ilyen műhelye az ifjúságnak?
– A Bibó-szakkör egykori alapítójaként  büszke vagyok arra, hogy olyan intézményeket hoztunk létre, amelyek megteremtik a feltételeit annak, hogy egy generáció elfoglalja ezt a szervezetet, saját képére alakítsa, használja, tanuljon belőle, készüljön maga is az életre. Ezek a szakkollégiumok vannak,  plusz tudást adnak azoknak, akik a a felsőoktatási intézményekbe járnak. Hogy éppen milyen közösség alakul ki a szakkollégiumokban, azoktól függ, akik odakerülnek. Természetesen a történelmi körülmények változtak. Ma már nem az a tét, hogy meg lehet-e dönteni az egypártrendszert, ki lehet-e építeni a  társadalmat, hanem az,  lehet-e és hogyan a tudás társadalmára felkészülni, például úgy az internet használatra, hogy ne tévedjen el az, aki szörfözni kezd a világhálón.
– Tehát az internet  már a hajnalt jelzi?
– Azt jelzi, hogy pirkad. Lehet nem szeretni, lehet utálni, de nem lehet elkerülni. Az információs társadalom itt van a kapunk előtt, fel kell készülnünk, használnunk kell, élni a lehetőséggel. Az esélyt kihasználhatja az ország, vannak kitűnő koponyái, nagyszerű szellemi termékei. A tudás, a legfontosab exportcikkünk, ezt az információs társadalom segítségével világra tudjuk röpíteni anélkül, hogy el kéne mennünk Új-Zélandra vagy San-Franciscoba. A tudás olyan értékként tud megjelenni, ami a nemzetnek gyümölcsözik. Alkalmazkodásra kényszerít bennünket az új helyzet, erre mindenkinek – különösen a tanároknak, köztisztviselőknek, vállalkozóknak – nagyon tudatosan kell készülni. A kormány segíti ezt az alkalmazkodást, példát mutat, ezért is hozta létre az informatikai kormánybizottságot.
– Politikai szakértőként igen jó prognózisokat adott. Hogyan látja a jövő évi választásokat?
– Az ember elfogultabb a saját kormányához, tevékenységéhez, bár mi igyekszünk mély analíziseket készíteni a legkülönbözőbb közvélemény-kutatásokról, folyamatosan mérjük a kormányzat teljesítményét a közvélemény tükrében. Azt tudom mondani, hogy a legutóbbi folyamatokat alapul véve jó eséllyel gondolhatunk arra, hogy a 2002-es választásokat a polgári koalíció megnyerheti. Kiegyenlítődött a két párt, a Fidesz és a szocialista párt támogatása, javultak Fidesz és a kormány tevékenységének háttérmutatói. Leginkább abban bízom, hogy az emberek látják, amiket elkezdtünk, azok szép lassan összeállnak egy új gazdasági- társadalmi filozófiává, amelynek lényege a családok megerősítése, a középosztály támogatása, sikeres integrálódás az unióba. Tettük a dolgunkat, az eredmények megjelennek az emberek mindennapi életében. Nagyon sokan még úgy érzik, hogy vesztesei a rendszerváltozásnak. Kötelességünk, hogy minél több ember tegyük lehetővé a gazdagodást.
– Mikorra várható Magyarország csatlakozása?
– Úgy néz ki, hogy 2004. január elseje előtt nem nagyon van esély arra, hogy a csatlakozás bekövetkezzen, de attól kezdve reális esély van. Ma már azt hiszem a fejlett nyugat-európai országokban is látják, hogy nem lehet hitegetni a csatlakozásra várókat. Magyarországon arra tettünk fogadalmat, hogy 2002 végére mi készek leszünk a csatlakozásra.
– Miniszter Úr! Milyen érzésekkel jön a hűség városába?
– Jó érzésekkel, mert vannak itt barátaim.

Körtélyesi Béla



2001. május 04., péntek 08:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület