CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Tisztújító Közgyűlés Kiskőrösön

Április 27-én pénteken tartotta évi rendes, tisztújító közgyűlését a Magyar Szőlő és Borvárosok Egyesülete. A közgyűlés helyszíne Kiskőrös városa volt, amely a Kunsági borvidék központja. A magyar szőlőültetvények 30-32%-a ezen a földrajzi területen található, így az itt folyó szőlőtermesztés és borgazdálkodás stratégiailag fontos kérdés a magyar borgazdaság számára.

A fentieket figyelembe véve, valamint az itt gazdálkodó, tisztességes piaci magatartást tanúsító családi gazdaságok és vállalkozások jó hírének erősítése érdekében döntött úgy a 18 várost összefogó egyesület, hogy itt tartja meg az év első közgyűlését.
A tanácskozáson 15 város képviseltette magát, 33 résztvevővel polgármesteri, alpolgármesteri és szakértői szinteken.

Barkóczi Ferenc, Kiskőrös polgármesterének köszöntő szavai után Dr. Gimesi Szabolcs, az egyesület elnöke tartotta meg beszámolóját a 2000. év programjairól, gazdálkodásáról. A beszámoló üzenete, hogy a szervezet gazdálkodása stabil, a tagdíj-befizetéseknek mindenki maradéktalanul eleget tesz, és az egyes városok aktivitása a közös munkában megfelelő.

A közelmúltban magyar és angol nyelven is megjelent színes, a 18 borvárost bemutató és egyben térképet is tartalmazó kiadvány, amely az interneten is szerepel „www.sopron.hu/borvarosok/” és az elmúlt évi pályázati alap, mely 4 város között került felosztásra (Tokaj, Csongrád, Pécs, Sopron), mutatja, hogy az 1998-ban bejegyzett egyesület milyen célokra használja forrásait.

A beszámoló egyhangú elfogadása után történt tisztújítás eredményeként a közgyűlés bizalmat szavazott a jelenlegi elnökségnek és ellenőrző bizottságnak.

Elnök: Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere

Elnökség:
Szabó Gyula, Gyöngyös polgármestere
Kerényi János, Pécs alpolgármestere

Ellenőrző bizottság:

Májer János, Tokaj polgármestere
Barkóczi Ferenc, Kiskőrös polgármestere
Kálóczy Kálmán, Badacsonytomaj polgármestere

Ezt követően a képviselők részletesen foglalkoztak a 2001. évi programokkal. Arra késztették az elnökséget, hogy pályázati és egyéb források megszerzésére dinamikusabban törekedjen a jövőben, kössön együttműködési megállapodást a Magyar Borok Háza Kft-vel, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.

A jövőbeni rendezvényekre érkezett javaslatok közül a „Borvárosok bora” borversenyt, valamint az októberben Szekszárdon megrendezendő következő közgyűlést említjük, mindamellett a képviselők fontosnak tartják, hogy az egyes tagvárosok saját rendezvényein is megjelenjen a Magyar Szőlő és Borvárosok Egyesülete.

Az egyesület egyhangúlag megbízta az elnökséget, hogy az idei költségvetésből is különítsen el 600.000.- Ft pályázati alapot. A pályázat kiírására május első hetében kerül sor.
A jelenlévők határozatot hoztak arról, hogy felveszik a kapcsolatot a nemzetközi szőlő és borvárosokat tömörítő RECEVIN-nel egy lehetséges magyarországi képviselet kialakításának ügyében.
A hivatalos program után a kiskőrösi borgazdaság képviselői mutatkoztak be. Telephely látogatások, a borvidékre jellemző folyó és palackozott borok bemutatása és egy exkluzív keretek között egy bormúzeumban megrendezett alföldi vacsora várt a résztvevőkre.

Ezek után a szakmai program értékelésekor kitűnt, hogy egyre elfogadottabbá válnak belföldön és a környező országokban az alföldi borok, melyek bemutatása során elmondták a termelők, hogy a jövőben a keresettebb vörösborok termelésére, az Alföldre látogató külföldi turisták igényeinek kiszolgálására és Kiskőrös és környéke jó hírének visszaállítására kívánnak törekedni.

Keglovich István

titkár



2001. május 04., péntek 16:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület