CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Jövőre 4.7 milliárddal több jut határvédelemre

Bővül a soproni határátkelő

Jövőre 4.7 milliárd forinttal több jut határvédelemre

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre Sopronba látogatott Pintér Sándor belügyminiszter. A hivatalos programot követően a belügyi tárca vezetőjét, a megyei jogú városokról a migrációról és a soproni határátkelőről kérdeztük.

- Miben látja Ön Sopron megyei jogú városi rangjának súlyát?
- Többlet feladatai vannak, mind a polgárok, mind a környezet tekintetében. Sopron teljesíti kötelezettségeit, hiszen fejlődik a gazdaság, aminek egyenes folyománya a munkahely teremtődés. A város továbbá jelentős kultúrális élettel bír, amely egy megyei jogú város esetében szintén kötelezettség. Sopron iskola város is, ami a fiatalok számára is vonzóvá teszi. Mindez - azt gondolom - egy kivételezett életminőséget jelent a soproniaknak, és a város környezetében élőknek egyaránt.

- Ennek is köszönhető, hogy részt vett az ünnepen?
- A felügyeletem alatt álló tárca munkájához tartozik az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, és működésük ellenőrzése. Így a legtöbb kapcsolata a Belügyminisztériumnak van az önkormányzatokkal, amely viszony hol pénzről, hol valami másról szól. Kötelességemnek éreztem, hogy itt legyek.

- Elkanyarodva az ünneptől, Sopron határőrváros, miközben az ország migrációs tranzitországból, célországgá vált. Milyen lépéseket fontolgat a minisztérium a probléma kezelésére?
- Jövőre a határőrizet a minisztériumon belül, 4.7 milliárd forint átlagon felüli támogatást kap, ami már benne van a következő évi költségvetésben. Ezt a pénzt teljes egészében a határőrség használja fel. Elsődlegesen ebből a forrásból kívánjuk megerősíteni a határátkelőhelyek technikai felszereltségét. Ezen túlmenően a zöldhatár védelmének fokozására is kívánunk fordítani az összegből. Itt a komoly technikai fejlesztéseken túl - amelyek már zajlanak - feladatunk a személyi állomány megerősítése is. Ez utóbbi esetben fő célunk, hogy az iskolázottság minőségén változtassunk, illetve a létszámot 2001-ben ezer fővel emeljük, és újabb ezer fős állomány emelkedést tervezünk 2002-ben is. Ezt a bővítést a parlament döntése is indokolja, hiszen a törvényhozás tizennégyezer főben határozta meg a határőrség létszámát, amely kívánalomnak a határőrség még nem tudott ezidáig megfelelni. Megjegyzem a tervezett létszámnövekedéssel sem érjük el az országgyűlés által támasztott követelményt csupán közelítünk ahhoz, úgy tervezzük 2002-ben tizenkétezren teljesítenek szolgálatot a határőrizeti szerveknél. Továbbá az idegenrendészeti törvény megfelelő módosításával is szeretnénk gátat szabni a migrációs probléma fokozódásának. Ez elsősorban az ügyintézés időtartamára vonatkozna, gyorsítandó a nemkívánatos személyek mihamarabbi eltávolítását az országból.

- Említette a határátkelő helyek fejlesztését, a soproni állomás esetében várható valami változás?
- Várhatóan már decemberben, mostoha időjárás esetén csak tavasszal megkezdődik a soproni határátkelő kibővítése. A határállomáson lévő dombot kell megkurtítani, mert hiába van elég átkelő poszt, ha azokat nem lehet kihasználni, mivel a domb beszűkíti az utat. Erre vonatkozóan van egy megállapodásunk az osztrák belügyminiszterrel, hiszen a határátkelőkkel kapcsolatos változások tekintetében a két adott országnak konszenzusra kell jutnia. Az út bővítése okozhat átmeneti kellemetlenségeket, ám reményeink szerint a forgalmat nem zavarják jelentősen a munkálatok.

Farkas Ciprián



2000. november 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület