CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sopron polgármestere megköszönte a város lakóinak higgadt, nyugodt magatartásukat

Féltonnás robbanószerkezetet hatástalanítottak Sopronban

Féltonnás második világháborús robbanószerkezet került a felszínre Sopronban a Hotel Sopron mellett folyó építkezés területén.
A bomba biztonságos hatástalanítása érdekében ma, 16 óráig  ki kellett üríteni Sopron 600 méteres körzetéből a helyi Védelmi Bizottság által veszélyesztetett ítélt zóna lakosságát, mintegy 10-14 ezer embert.
A Védelmi Bizottság határozott minden szükséges intézkedésekről: a 600 méteres körzet kiürítéséről, közművek szaklaszos kikapcsolásáról, olyan gyülekezőhelyek kijelöléséről, ahol az emberek fedelet találnak, ahol fogadják őket, ahova saját gépkocsival és autóbuszokkal is el lehetett jutni. A helyi rádió valamint a rendőrség járőrkocsikról, hangosbemondók segítségével és az érintett városrész lakásaiba bekopogtatva személyesen is tájékoztatta az érintetteket a teendőkről.
Meghatározott időre a Védelmi Bizottságnak is más helyre kellett vonulnia, mivel a Polgármesteri Hivatal is beletartozott a veszélyesnek nyilvánított zónába.

Molnár Sándor mérnök ezredes az Első Honvéd Tűzszerész Zászlóalj parancsnoka Panoráma Rádiónak adott tájékoztatása szerint a féltonnás, feltehetően orosz repülőbombán, két gyújtókészülék helyezkedik el, egy fenék- és egy fejgyújtó, amelyeket biztonsági intézkedések után, technikai eszköz segítségével, kiszednek a bombatestből
A gyújtókat a helyszínen megsemmisíttik, a bombatestet egy előzetesen kijelölt helyen semmísitik meg, a város határán kívül egy előre kijelölt homokbányában.
Igen nagy erejű robbanószerkezetről van szó, amilyent eddig még a tűzszerészek sem hatástalanítottak.

A hatástalanítás a várható időpont előtt, fél hatra fejeződött be, ekkor dr. Gimesi Szabolcs polgármester, a Védelmi Bizottság elnöke a helyi Panoráma Rádióban tudatta Sopron lakosságával a jó hírt, hogy a tűzszerészek sikeresen eltávolították a robbanószerkezet gyújtóit, hatástalanították a bombát. A Védelmi Bizottság úgy határozott, hogy feloldja a korlátozó intézkedéseket, az érintett terület  lakossága visszatérhet otthonaiba.
Sopron polgármestere megköszönte a város lakóinak higgadt, nyugodt magatartásukat, fegyelmezettségüket, amit az egész akció végrahajtása során tanúsítottak, valamint a helyi Panoráma Rádiónak a folyamatos és korrekt tájékoztatást, azért hogy a város zökkenőmentesen tudja megoldani a nehéz  feladatot.
Feltehetőleg a bombát holnap szállítják el, addig őrzéséről a rendőrség gondoskodik.

***
Amint olvasóink tapasztalhatták, a közműkikapcsolás érintette a városi szerver és kommunikációs eszközök működését, amiért ezúton utólagos megértésüket köszönjük.



2001. május 10., csütörtök 19:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület