CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Kirándulni jó!



Találkoztam egy gimnazista ismerősömmel és mondta, hogy az érettségi szünetben mennek osztályt kirándulni. Rögtön beugrottak az elmúlt évek osztálykirándulásai... Akkor még volt kirándulási szünet, két nap... Két évben a Fertőre mentünk egy-egy nagyon jó hangulatú hétvégére: együtt voltunk, játszottunk, fürödtünk, osztályfőnököm gitározott és mi vele énekeltünk... Aztán messzebbre vettük az irányt, jártunk a Balaton környékén, bicikliztünk Velemben, majd utolsó előtti évben Egerben sétáltunk. Végig egy különleges hangulat jellemezte ezeket a kirándulásokat, a vonatozást, a történelmi/földrajzi érdekességek megtekintését. Az osztályfőnökünknek, aki mellesleg magyar-történelem szakos volt, minden egyes házról/kőről volt valami humoros története. Kitalálta, hogy a velemi szállásunk igazából Thunderfort birodalma, és ebből közösen egy hatalmas mesét szőttünk. Kerestük a titokzatos MILKA tehenet, Activityztünk, maffiáztunk, éjjel fára másztunk... Az egri kirándulásnál azért már érződött, hogy lassan kezdünk érettek lenni, ugyanis az első este fő programpontja a borospincék koronázatlan királynője, Szépasszonyvölgye volt. De még ekkor is kulturáltan ittunk, mindössze két srác akadt ki. A többi nap már alkoholmentesen telt, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy búsan - sőt, nagyon is vidáman sétálgattunk Eger utcáin. Gimnazista éveim ékkövei ezek a kirándulások...

A felnőttek gyakran mondogatják, hogy "Bezzeg az én időmben..." Egy évvel ezelőtt ilyenkor én is az érettségi nehéz(?) vizsgájával küzdöttem. De mégis úgy tűnik, mintha gyökeresen megváltozott volna az osztálykirándulások szelleme. Rengeteg apró hír repked... Rossz volt az időjárás, ezért egy tizenegyedikes osztály kollektívan leitta magát, mert nem tudtak mit csinálni. Máshol egy csaj enyhén alkoholos állapotban fogadásból lefeküdt az egyik osztálytársával... Egy harmadiknak ehhez fogadás sem kellett, sőt másokat is sikerült belevonni a figurába.
Persze nem szabad felülni a pletykáknak, de az itt-ott fellelhető képek magukért beszélnek. Most mondhatnánk, hogy fiatalság bolondság, de a legdurvább dolgokat kilencedikesekről hallani!!! Gondoljunk csak bele, 15-16 éves gyerekek azzal töltik az osztálykirándulásnak nevezett pár napot, hogy versenyt isznak egymással, a srácok megpróbálják minél jobban leitatni a csajokat (akiket nem nehéz rávenni erre) és lefektetni őket (esetleg pont fordítva).
Hm... ez szerintem valahol óriási zűrt jelent mind a szülők, mind a pedagógusok, mind a diákok részéről. Még az egyetemisták által szervezett kirándulások sem erről szólnak...

Ismerősöm szerint nem vagyok modern beállítottságú, és csak azért szörnyülködöm, mert mi nem tettünk ilyeneket  az osztálykirándulásokon. Megkérdeztem tőle, hogy ugye vigyáz majd magára és nem fog sokat inni, mire büszkén mutatta azt a félliteres vodkát, amit szülői engedéllyel csempészett be a táskájába: talán kitart majd addig, amíg megérkeznek a szállásra.
 

Bacsi



2001. május 13., vasárnap 21:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület