CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Nézzünk KisGöncölt!



A Magyar Csillagászati Egyesület CSILLA nevű levlistájára Szantho Lajos a következő e-mailt küldte:

Feladó: Lajos Szantho -- lajos@linznet.at
Tárgy: Fényszennyezés

Kedves Csillások!

Nem tudom, hogy Magyarország is részt vesz-e ebben az európai programban, igy röviden szeretnék beszámolni róla. Az ún. "Science Week" május 11-20. között szólítja fel Ausztria polgárait, lakóhelyük közeléből az Ursa Minor csillagképet és környékét észlelni. Eredményül az egész Európára kiterjedő "Fényszennyezés-térképet" szeretnének aktualizálni. Az észlelők közül az egyik szerencsés kisorsoltról fogják elnevezni a jelenleg 16.802-es számmal jelölt, 1997-ben felfedezett kisbolygót.
Első reakcióm kissé szkeptikus volt: nyugati hírverés, reklám stb. Második reakcióm viszont az a határtalan öröm, hogy különböző napilapok, olyanok, melyekben a tudomány-technikáról csak elvétve esik szó, és az átlag honpolgár számára íródtak (durván fogalmazva, azok részére, akik szerint az asztrológia egy ősi tudomány), egész oldalas cikkben tárgyalják a
fenti akciót. Mégpedig kompetensen! Leírják, hogyan lehet a Kisgöncölt megtalálni (apropó: egy felmérés szerint Ausztria városlakó polgárainak több, mint fele még SOHA sem látta a Tejutat!!!!), bevezet bennünket a magnitúdóskálába, sőt, néha még 7 kis térképet is közöl arról, hogy mit lehet látni 1 és 7 HMG között. Tárgyalja a fényszennyezés károsságát az
állatvilágra, és sok más érdekes apróságra is kitér. A színházban, ahol dolgozom, s eddig csak "milyen csillagképben születtél" kérdéssel találkoztam, most örömteli beszámolókat hallottam kávézás közben arról, hogy: "megtaláltam a Kisgöncölt", vagy "csak három csillagát láttam", vagy "utazzunk ki vidékre az előadás után, nézzük meg, hány csillagot lehet onnan látni!"
Ismeretterjesztés indirekt módon? Vagy "csupán" az érdeklődés felkeltése? Végülis mindegy, lényeg, hogy a 21. század embereiben kis sikerélmémyek kapcsán végre újra tudatosodik az éjszakai égbolt szépsége és megőrzésének a fontossága.
Követendő példa lenne! Nem akarunk (ebben is) csatlakozni Európához?

PS: Tudomásom szerint Magyarországon eddig egyetlen fényszennyezés elleni rendelet született, és az is csak községi (kisvárosi?) szinten [Dagon - a szerk.]. 1999-ben nagy port vert fel Németországban egy bochumi (400.000 lakos) vita a
fényszennyezésről. A csillagászok akkor győztek: az egész városban betiltották a "Skybeamer"-eket (fényoszlop?).

Végezetül álljon itt a bochumi felhívás utolsó bekezdésének szó szerinti fordítása:
"Minden amatőrt szeretnénk arra bátorítani, hogy a Skybeamer-ek és lézerreklámok ellen szót emeljen. Mindennél fontosabb, hogy fényszennyezés elleni érveink széles bázisra támaszkodjanak: a csillagászati ismeretterjesztés ellehetetlenítése, a madarak és rovarok életritmusának zavarása, ezzel az állatvilág veszélyeztetése, energiapazarlás a reklám csekély hatásossága mellett, a közlekedési figyelem elterelése, az éjszakai városkép elcsúfítása, UFO-rémület keltése a lakosság körében. Semmiképp sem szabad megengednünk, hogy egy egyszer már elért skybeamer-tilalmat feloldjanak! Egy újbóli betiltást már sokkal nehezebb lenne elérni!"

AmCsillÜdv:

Lajos
 

Kérdésemre, hogy levelét leközölhetjük-e, az alábbit válaszolta:

Szia!

Termeszetesen lekozolheted. sot, van egy tunderi animacio is a hatarfenyessegrol illetve fenyszennyezesrol. Linkelj a kovetkezo cimre:

http://www.astro.univie.ac.at/~scw/stars.html
 

---
Korábbi írásunk: Fényszennyezés - a XXI. század veszélye



2001. május 16., szerda 01:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület