CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ötvenhat évvel a háború befejezése után

Belváros boszorkánybombával
Ötvenhat évvel a háború befejezése után

Teljes bizonyosság nincsen, bárhol és bármikor kifordíthat a földből egy gép hasonló bombát. A soproni eset a legkézenfekvőbb és legfrissebb példa arra, hogy a munka a megtalálás pillanatától kezdve szervezett volt, cselekedett a védelmi bizottság, döntött, kitelepítettek tizennégyezer embert – mindenki fegyelmezett volt –, a bombát elszállították, felrobbantották. A lapok hangzatos címeket adtak a tudósításoknak, a soproniak természetesen megkülönböztetett érdeklődéssel, igen érzékenyen reagálva kísérték a fejleményeket.

A lábát nézze, uram, ne az eget! – mordul rám május tizedikén délután a cigarettás ember, akinek a cipőjére lépek. Jóval magasabb nálam, vállai szélesek, a keze lapát. Nem fenyegetően mondja, amit mond, de igaza van, mit néz az ember a tetők fölött – talán a galambokat(?) –, mit lesi az eget, onnét már régen lehullott az a bomba.
Ki tudja, hol és hány lapul még? Azt csak a magas ég tudja.
Föl sem tűnt, ahogy kezdődött. Biztos nem most, amikor a mellettem álló nő boszorkánybombát említ, kéri az istent,  ezerfelé ne röpüljön a lövedék, csak sikerüljön szétszedni.
– Boszorkánybomba?
– Az lehet. Olyan, ami összekuszálhatja a házakat, az emberek haját, és néhányan  mernek csak hozzányúlni. A többség óvakodik közel menni hozzá.
Nem is mehet. Nyomasztó érzés a háború befejezése után ötvenhat esztendővel bombát látni, de ez is Európa, ilyenkor senki sem gondol arra, hogy a földrész története mennyire eltérő filozófiákra épült. Most mi lesz? Hírek röpködnek, a munkagépes azt hitte, kő, majdnem széttörte a győzelem napja előtt; az egész városból kitelepítik az embereket.
Egyre többen hagyják el a tiltott zónát – ez a Szent Mihály-temetőt, a Lenck-háztól a Várkerületet,  a Kőműves, a Bünker  és a Giczy közt, a Végfordulat, Ókai, Balfi, Árpád, Csarnok, Dózsa, a Selmeci utca meg a Koronázó-domb területét jelenti –, mindenki feszült, a zónán kívüliek viszont élik a maguk megszokott életet, bár egyre több helyen tárgyalják a történteket. Vannak olyanok, akik nem akarnak tudomást venni a dolgokról, mennének oda, ahova nem lehet, ahol már bezárt üzletek, hivatalok vannak, lezárt utak, elzárt közművek, kitárt ablakok.
Nézem az utcát. Kísérteties a csend.
A zónán kívül zsúfolt teraszok, aggodalmas várakozás. Mindenki, vagy majdnem mindenki tudja, mi történt. De azt is, hogy mi történhet.
Démi Józseffel gyalogolunk a Szent István parkban. A Panoráma Rádió munkatársa közéleti szereplő, neki is fontos szerep jut, sok helyről bejelentkezik, hogy elmondja a legfrissebb információkat, helyzetjelentést adjon.
– Mire gondolsz?
– Néha arra, milyen lehetett a tiszai árvíznél, milyen szörnyű egy háború, mi járhat az emberek fejében, hogyan élik meg mindezt az idősebbek, hogyan a fiatalok. A külföldiek megértik a helyzetet. Sokan a helybéliek közül nem.
Megyünk a parkban, az úton, amely nem sáros, mert régen esett az eső. Tudott dolgozni a Hotel Sopron melletti építési területen Ódor Sándor is, aki a markoló nyergében ült, amikor a gép kifordította a földből a második világháborús szovjet bombát.
Világos, hogy fölgyorsulnak az események.
– A  Panoráma Rádióból értesültem arról, hogy mi történt. Első hallásra hinni sem akartam a dolgot, aztán a feleségemmel és a lányommal együtt jöttünk a parkba – akkor már hatósági ember őrizte a házat –, az ajtót bezártuk, az ablakokat kinyitottuk, a védelmi bizottság felhívása szerint – mutat a tiltott zóna felé Könczöl Lajos, akinek kisvendéglője van a városban.
A rádió ötpercenként ismétli a tennivalókat, a rendőrkocsik hangszóróján keresztül mindenről tudnak a  népek.
Tizennégyezer embert érint a kitelepítés.
A várostérképen az első mozdulat ezerkétszáz méter sugarú kört metsz ki. Azután döntenek a szakemberek, a kör hatszáz méter sugarú lesz. A helyi védelmi bizottság élén a polgármester, dr. Gimesi Szabolcs.
– Fölborulhat minden, hibát nem lehet elkövetni, fel kell készülni a legrosszabbra is – mondja.
Támadhat mindenkinek aggodalma.
Mindenesetre, ha az ember az utcán forog, kap valami ízelítőt, ami réges-régi évekből való, szomorú hangulatot idéz a tiltott zóna, ijesztően néma, akár egy puskacső, bármily hihetetlen is, de így van.
 – A bátyám hívott, a vendéglátóiparban dolgozom, a Fő téren, zártuk az üzletet, rohantam haza, igyekeztünk ki a lakásból, aggódtunk: mi lesz az emberekkel, a belvárossal – mondja Magyar Péter. Hozzáteszi: – A tűzszerészeink kiválóak, reméljük, semmi baj nem lesz, hamar hatástalanítják a bombát, mehetünk haza.
Molnár Sándor mérnök-ezredes, a tűzszerész és aknakutató zászlóalj parancsnoka ekkora méretű robbanólövedékkel még nem találkozott. A Petőfi hídnál volt hasonló, régen. Ez itt féltonnás, FAB 500-as, két gyújtószerkezettel.
Igazi boszorkánybomba, de ezúttal a varázserőnek elsődlegesen a tűzszerészek a birtokosai.
Egy középkorú férfi nem túl meggyőzően bizonygatja, az egész csak kitaláció, sehol semmi bomba, káposztáshordóba való nehezék az. A mondatot, mint figyelmes ember, a férfi italos szemeihez mérem.  Horváth Ilona testvérével, férjével és kisgyerekével négy óra előtt pár perccel lép ki a Sas téri házból, mennek az Erzsébet kertbe, táskájukban a legszükségesebb holmikkal. Budai Jolán aggodalmaskodik, nem emlékszik rá, kinyitotta-e az ablakot.
– Kinyitottam? Nem nyitottam?
Pratser József, a Raabergast igazgatója:
– Rögtönzött kirándulást szerveztünk Nagycenkre és a Fertő tó partjára a Sopron Hotel lakóinak, köztük azoknak az üzletembereknek, akik a Top 100  konferenciájára érkeztek Sopronba. A vendégek fegyelmezettek voltak.
Négy óra előtt az utolsó autóbusz elindul a Várkerületről, viszi a lakókat. Fogalmuk sincs róla, hogyan végződhet a dolog. Az ilyesmi nem tartozik az élet örömei közé. A galambok is érezhetnek valamit, mert elkerülik a zónát. Kérdem valakitől, hogy mi lesz itt, ha nem sikerül hatástalanítani a bombát.
Legyint.
Talán éppen akkor – 17 óra húsz perckor –, amikor Pozsár János zászlós túl van már a  gyújtószerkezetek megsemmisítésén. De ez a varázslás – itt és most – egy veszélyes feladat végrehajtása.
 Az ilyen munka végzésére nem mindenki alkalmas, mert ez a hivatás veszélyes, aki azonban bátor, az szembe mer nézni a veszéllyel, vállalkozik a munkára, magát semmi titokzatossággal nem veszi körül, titkos erőkkel sincs kapcsolata.
A futó tekintet is megállapíthatja, hogy fél hat előtt néhány perccel megváltozik a város, ezt úgy tessék érteni, hogy nincs már elfoglalva a világháborúból itt maradt boszorkánybombával.
Rövid utam van, megtehetném gyalog a szerkesztőségig, de elvisznek kocsival. A Panoráma Rádióban éppen a jó hírt olvassák be.

Horváth Zsolt
Hajdú László és Németh Béla felvételei



2001. május 17., csütörtök 09:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület