CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Sárközy Csabát és tanítványait magyarok "adják kézről kézre"

Gyermeknapon Ausztráliába


Amikor minden város, település a gyermeknap rendezvényeinek, eseményeinek lázában ég, tehát május utolsó vasárnapján, azaz négy nap múlva - három szombathelyi nagy útra indul.
Sárközy Csaba tanár urat nagyon sokan ismerik városunkban. A Savaria Szakközépiskola a munkahelye, ahol május 27-étől július első napjaiig fizetés nélküli szabadságot kapott - lám, ilyen munkahely is van(!) -, hogy Ausztráliába mehessen két remek tanítványával, Németh Veronika népdalénekessel és Pap Tibor fafaragóval, aki a grafikának is értő művelője.
A szombathelyi Kalokagathia Kör motorja, lelke Sárközy Csaba tanár úr. Nyaranta tanítványokkal drótszamárra pattan, s a határon túli magyarok lakta területek valamelyike felé veszi az irányt. Bejárják a vidéket, sorra látogatják a településeket, s rajzokon örökítik meg az ott fellelhető magyar templomokat, házakat.
Az Ausztráliai Magyar Történelmi Társaság tagjai szeretnék közelebbről megismerni a tanár urat és tehetséges diákjait - az országban zajló körút egy-egy állomásán kiállítást is rendeznek a Kalokagathia Kör munkáiból. A legjelentősebb Canberrában lesz, ezt a nagykövet úr, Gyürk András nyitja majd meg. A tanár úr pedig hungarológiai témájú előadásokat fog tartani a legkülönfélébb közönség előtt - cserkészek, egyetemisták stb.
Eredetileg a meghívók állták volna mind az ott-tartózkodás költségeit, mind az utazás terheit, azonban átcsoportosították az összegek egy részét a kárpátaljai árvíztől sújtott lakosság megsegítésére, így az útiköltséget az utazóknak maguknak kellett előteremteniük. A segítők: a Szombathelyi Polgármesteri Hivatal, Nádasd és Szombathely önkormányzata és egykori diáktársak, hajdani tanítványok.
Mindezekről a Vas Népe május 22. keddi számának 7. oldaláról értesülhettek az érdeklődők. Milyen érdekes egybeesés! A VIII. megyenapra, szombatra szerte a világból kétszázan jelezték részvételüket Szombathelyről, Vasból elszármazottak... Ők tehát hazalátogatnak. Másnap pedig Sárközy Csaba és két tanítványa, három honi magyar "világgá indul", hogy Ausztrália-szerte hírét vigye: állnak még Közép-Európa magyar szegletei - lám, grafikákon, metszeteken megörökítve is - a fa is faragtatik még "magyarul", s a nép dala is hallik még magyar ajakról.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. május 23., szerda 18:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület