CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 13., szombat, Ida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Soproniak Seibersdorfban

A Nyugat-Magyarországi Egyetemet képviselő professzorok és doktoranduszok egy csoportja a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft. szervezésében 2000. november 7-én a Seibersdorfi Kutatási Központba látogatott. A Siebersdorfi Kutató Intézetben a környezetgazdálkodással- és anyagkutatással kapcsolatos eredmények jelentősek. Az intézet a meglévő - főként amerikai - kapcsolatain kívül fontosnak tartja a földrajzilag közel eső Nyugat-Magyarországi Egyetemmel és a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft-vel szorosabbra fűzni kapcsolatait.
Az első egyeztető tárgyaláson a felek kifejezték együttműködési szándékukat. Projektek kidolgozását tervezik, kihasználva a földrajzi helyzetből, az ipari fejlettségi szintből adódó kölcsönös előnyöket. Az intézet kutatási témáinak kétharmada az üzleti szféra számára készül, így bevételeik jelentős részét is innen realizálják. E know-how megismerése, a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés komoly kitörési pontot jelenthet mind az Egyetem, mind az Ipari és Innovációs Park számára.
A magyar és osztrák felek meghatározták azokat a témaköröket, amelyekben az együttműködés megvalósulhat.
Ezek közül a leghangsúlyosabbak a környezeti technológia és újrahasznosítható energia felhasználás (hosszútávú víztechnológia, hulladékhasznosítás), az információs technológia (együttműködés az ARCS és a SIP munkacsoportjai között, egy esetleges soproni JAVA Központ kialakítása), az anyagkutatás ( fafeldolgozás, műszertechnika, modellkidolgozás).
A következő lépés a felsorolt témákkal kapcsolatos projektek kidolgozása lesz, különös tekintettel a finanszírozási és megvalósítási lehetőségekre.
A látogatás finanszírozója a Phare CBC volt, melyet a SIP Kft. a Phare CBC kisprojekt-pályázatán nyert.2000. november 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület