CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Jövőnk a Naprendszerben



Az 1956-ban alakult jogelődjéből 15 évvel ezelőtt létrehozott Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) kiemelten fontos feladatának tartja az űrkutatási témában érdeklődő fiatalok összefogását, a tehetségek gondozását, hiszen ők jelenthetik a jövő magyar űrkutatóit. Többek közt ezért indították el diákpályázatukat 1992-ben, amelyeken az utóbbi években a középiskolások mellett az általános iskolák tanulói is részt vehetnek. (A pályázati kiírásról korábban mi is hírt adtunk.)

A fiatalok érdeklődését híven tükrözi, hogy az idei pályázatra (mely a Jövőnk a Naprendszerben címmel került meghirdetésre) 57 általános és 54 középiskolás pályázat érkezett. Kiemelten értékelték az egyéni megfogalmazásokat, leginkább azokat, amelyekben a szerző saját szavaival mesélte el a jövő terveit, bemutatva, hogyan fogja az emberiség birtokba venni a Naprendszert. A fiatalok azonban nem csak általánosságban a jövőről írtak, hanem egy olyanról, amelynek megvalósításában maguk is szívesen részt vennének. Értékesek voltak azok a munkák is, amelyekben a bolygókutatás technikai lehetőségeinek fejlődéséről esett szó. A legtöbb pályázó fantáziáját a Mars ragadta meg... A győztesek neve pedig a mai napon derült ki...

Az eredményhirdetés 10:30-kor kezdődött az Országos Meteorológiai Szolgálat Központjában. A közel két órás rendezvényen a MANT főtitkárának, Szentpéteri Lászlónak beszámolóját hallgathattuk meg, majd ünnepeltük a három kategória győzteseit, az OMSZ munkatársai tartottak egy előadást a meteorológiai műholdakkal és az adatok feldolgozásával kapcsolatban. Végül megtekinthettük az ún. feldolgozóközpontot, ahol a különböző adatok feldolgozása és értékelése történik - a rádiók és a tévék többsége innen kapja meg az időjárás-előrejelzéseket.

Az első kategória egy önálló pályázat volt. Az amerikai Planetary Society nemzetközi Mars-rajzversenyt hirdetett. A pályázók feladata az volt, hogy két rajzon ábrázoljanak egy általuk elképzelt marsbéli leszállóhelyet most - és száz év múlva, és röviden írják le, mi látható a rajzokon. A legjobbnak ítélt munkákat a MANT továbbküldte a nemzetközi döntőbe. A magyarországi győztes a legfeljebb 10 évesek csoportjában Együd Márk (Ráckeve), míg a 11-18 évesek csoportjában Kuris Zsuzsanna (Oroszlány) lett.

Az általános iskolások kategóriájának díjazottjai:

1. Hegedűs Gábor Zoltán (Sajókeresztúr)
2. Fórika Előd (Budapest)
3. Kozó Péter (Szentgotthárd)
4. Varga Péter (Szolnok)
5. Németh Dóra (Füzesabony)

Dicséretben részesült: Kulics Alíz (Szombathely), Nagy Mariann (Hódmezővásárhely), Schantl Julianna (Soltszentimre), Márton Hajnalka (Székelykeresztúr), Peleskey András (Budaörs).

A középiskolások kategóriájának díjazottjai:

1. Giber Kristóf (Budapest)
2. Csengeri Tímea (Budapest)
3. Gaál Bernadett (Hódmezővásárhely)
4. Vincze Miklós (Budapest)
5. Dianiska Balázs (Budapest)

Dicséretben részesült: Buza Ágnes (Dunaújváros), Kovács Marianna (Székesfehérvár), Szemán János (Ináncs), Skapinyecz Róbert (Miskolc), Már András Péter (Oroszlány).

Természetesen a MANT a továbbiakban is szeretné biztosítani, hogy a fiatalok jobban megismerjék az űrtant és az űrkutatást. A VIII. Magyar Ifjúsági Űrtáborban való részvétel jogát minden pályázó fiatal elnyerte. Sőt! A legjobb helyezést elért középiskolás lány és fiú, azaz ebben az évben Csengeri Tímea és Giber Kristóf, júliusban részt vehet a NASA Nemzetközi Űrtáborán, amelynek a hunstville-i U.S. Space and Rocket Center ad otthont az USA-ban.
(Reményeink szerint a nyár folyamán mindkét táborról majd be tudunk számolni.)

Nem szabad elfelejteni, hogy a jövő szakemberei, mérnökei és űrhajósai most járnak az általános- és középiskolába. A fiatalok űrkutatás iránti lelkesedése pedig azt a hitet erősíti bennünk, hogy országunk bátran vallhatja: lesz jövőnk a Naprendszerben.

Budapest, 2001. 05. 26

Bacsi



2001. május 26., szombat 16:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület